Tα δανεικά κι αγύριστα δεν πρέπει να είναι ταμπού!…….του Dr Money.

0
344

Η προσωρινή αποπομπή της Ελλάδας από το ευρώ δεν πρέπει να θεωρείται ταμπού, σημειώνει η γερμανική Die Welt με αφορμή την άποψη της Μπούντεσμπανκ ότι η χώρα θα χρειασθεί νέο πακέτο στις αρχές του 2014. Υπάρχει όμως κι άλλη λύση εκτός από αυτήν και το «κούρεμα».

Ο υπουργός οικονομικών Γ. Στουρνάρας είναι αισιόδοξος ότι τοχρηματοδοτικό κενό των επομένων χρόνων θα είναι σχετικά μικρό και θα καλυφθεί εύκολα χωρίς να χρειασθεί νέο πακέτο από τους δανειστές.

Ίσως γιατί ποντάρει σε καλύτερη του αναμενόμενου εκτέλεση του προϋπολογισμού της φετινής χρονιάς και της επόμενης, που θα φέρουν μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους όπως μείωση των επιτοκίων, επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής κ.τ.λ.

Ο υπουργός φαίνεται επίσης να ποντάρει σε ανάληψη μέρους των δανείων που δόθηκαν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τον ESM αντί το ελληνικό κράτος.

Το όποιο εναπομείναν κενό στη χρηματοδότηση θα μπορούσε να καλυφθεί με επιπλέον εκδόσεις εντόκων και με δανεισμό της Ελλάδας από τις αγορές από το 2014 και μετά. Η άποψη του υπουργού είναι αισιόδοξη και φιλόδοξη, αλλά δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί μη ρεαλιστική.

Όμως, η κυρίαρχη άποψη ή απόψεις για τις έξτρα χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας μέχρι και το 2016 δεν συμφωνούν με τη δική του.

Αυτή που κυριαρχεί θέλει η Ελλάδα να βρίσκεται αντιμέτωπη με αξιoπρόσεκτο χρηματοδοτικό κενό την περίοδο 2014-2016 λόγω π.χ. της υστέρησης του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων κ.ά.

Η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας, η Μπούντεσμπανκ ή Μπούμπα, φαίνεται ότι συμμερίζεται την άποψη αυτήν αφού επισημαίνει σε έκθεσή της ότι η Ελλάδα θα χρειασθεί νέο πακέτο βοήθειας στις αρχές του 2014.

Φυσικά, ένα νέο πακέτο δεν αποκλείει τη λήψη μέτρων για τη μείωση του ελληνικού δημόσιου χρέους όπως έχει δεσμευθεί ότι θα κάνει το eurogroup σε περίπτωση παραγωγής πρωτογενούς πλεονάσματος το 2013.

Όμως, ένα νέο πακέτο θα απέκλειε το «κούρεμα» των διακρατικών δανείων από τις χώρες της ΟΝΕ προς την Ελλάδα και των μετέπειτα δανείων του EFSF. Τουλάχιστον προς το παρόν αφού κανείς δεν δανείζει νέα λεφτά σε εκείνον που θα τα «κουρέψει».

Με τις γερμανικές εκλογές να πλησιάζουν και την έκθεση της Μπούντεσμπανκ να επαναφέρει το θέμα της Ελλάδας στην επικαιρότητα, ήταν επόμενο ο Τύπος στη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης να ασχοληθεί.

Η γερμανική εφημερίδα Die Welt τονίζει ότι η Ελλάδα θα βυθισθεί στον βούρκο του χρέους αν οι πιστωτές δεν παραιτηθούν από τις αξιώσεις τους.

Όμως, τυχόν «κούρεμα» του ελληνικού χρέους θα προκαλούσε ζημιές στους γερμανούς φορολογούμενους και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από τους πολιτικούς λίγες εβδομάδες πριν την γενικές εκλογές.

Προσθέτει λοιπόν ότι θα πρέπει να ενταθούν οι πιέσεις για επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων στην Αθήνα καταλήγοντας: «Εν ανάγκη δεν θα πρέπει να αποτελεί ταμπού ακόμη και η προσωρινή αποπομπή της Ελλάδας από το ευρωκλάμπ».

Δεν γνωρίζουμε αν η προσωρινή αποπομπή μιας χώρας-μέλους της ευρωζώνης είναι νομικά εφικτή. Mάλλον δεν είναι.

Ακόμη και αν ήταν εφικτή, υπάρχει άλλος τρόπος, πιο αποτελεσματικός, για να χρηματοδοτηθεί η Ελλάδα και να μην αποτελεί το υψηλό δημόσιο χρέος ως προς το ΑΕΠ τροχοπέδη για την ανάπτυξή της.

Να καταστεί σαφές στις αγορές ότι το ελληνικό χρέος προσομοιάζει σε ομόλογα χωρίς λήξη (perpetual bonds), δηλαδή ομόλογα που δεν θα αποπληρωθούν στη λήξη τους.

Με τις μειώσεις των επιτοκίων στα παλιά και στα νέα δάνεια προς την Ελλάδα να συμπιέζουν τις δαπάνες για τόκους του προϋπολογισμού, η άρση των επιφυλάξεων των αγορών για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους προέχει.

Από την στιγμή που το «κούρεμα» αποκλείεται ως μέθοδος τιθάσευσης του χρέους για πολιτικούς λόγους, απομένει ένα πράγμα για να σταθεί η Ελλάδα στα πόδια της το συντομότερο δυνατόν.

Να πεισθούν οι αγορές ότι το ελληνικό χρέος προς το ΑΕΠ δεν έχει σημασία από την στιγμή που δεν θα αποπληρωθεί ποτέ.

Κοινώς, τα δάνεια προς την Ελλάδα θα αναχρηματοδοτούνται στη λήξη τους και δεν θα αποπληρωθούν. Θα είναι δηλαδή κάτι σαν τα αέναα ομόλογα με μεγάλη διάρκεια ζωής.

Ίσως λοιπόν η καλύτερη λύση να είναι εκείνη που τους αφήνει όλους ικανοποιημένους. Επομένως, η φράση της Die Welt περί ταμπού θα πρέπει να αντικατασταθεί με μια άλλη:«Τα δανεικά κι αγύριστα δεν πρέπει να είναι ταμπού».

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here