Γέφυρα ηπείρων και πολιτισμών η Πάφος: Πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης 2017.

0
290

«Γέφυρα ηπείρων και πολιτισμών» αναδεικνύεται η Πάφος, ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2017, με στόχο – όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Οργανισμού Πάφος 2017, Δρ. Χρίστος Πατσαλίδης – τη δημιουργία ενός νέου brand και την «αρχή μιας νέας περιόδου για την πόλη».

Οι κυπριακές αρχές είδαν ως πρόκληση την ανάδειξη της Πάφου ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για να κάνουν μια σειρά από έργα υποδομής, όπως οι πεζοδρομήσεις και οι πλακοστρώσεις στο κέντρο της πόλης, οι αναπλάσεις ιστορικών κτιρίων και η ανάδειξη των ιδιαίτερων πολιτισμικών χαρακτηριστικών της, που θα αποτελέσουν μοχλούς οικονομικής ανάπτυξης και θα μείνουν ως παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές.

Στην πραγματικότητα άλλαξε ριζικά όψη το κέντρο της Πάφου και δημιουργήθηκαν οι υποδομές για να φιλοξενηθούν οι εκατοντάδες εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί για φέτος. Υποδομές που θα μείνουν στην πόλη όταν θα παραδώσει τα σκήπτρα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας.

Τα κόστη για τα έργα υποδομών καλύφθηκαν από ευρωπαϊκά κονδύλια, ο προγραμματισμός των εκδηλώσεων έγινε από την ολιγομελή ομάδα του Οργανισμού Πάφος 2017 και το όραμα για μια νέα Πάφο ενστερνίστηκαν περίπου 450 εθελοντές που είναι πανταχού παρόντες στην πόλη.

«Μέσω του πολιτισμού μπορούμε να έχουμε μια καλύτερη κοινωνία», επισήμανε ο Δρ. Χρίστος Πατσαλίδης, εξηγώντας ότι το πρόγραμμα «Ανοικτό Εργοστάσιο Πολιτισμού» σχεδιάστηκε με βάση την πεποίθηση ότι πολιτισμός μπορεί να παραχθεί παντού.

«Ο πολιτισμός δεν είναι προϊόν μόνο των πόλεων που έχουν μεγάλα θέατρα και μέγαρα μουσικής», πρόσθεσε ο Δρ. Πατσαλίδης.

Η Πάφος είναι η πρώτη πρωτεύουσα της Κύπρου, η πρώτη κυπριακή πόλη που γίνεται Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης και η μικρότερη ευρωπαϊκή πόλη που παίρνει τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας.

Η μεγάλη γιορτή της πόλης για την έναρξη των εκδηλώσεων στηρίχθηκε στον ιδρυτικό μύθο της Πάφου: στην ένωση του Πυγμαλίωνα και της Γαλάτειας, ενός δημιουργού με το έργο του, για να μας παραπέμψει στον συγγραφέα Κυριάκο Μαργαρίτη, που έχει γράψει πως η Πάφος είναι η ίδια ένα έργο τέχνης.

Και ως έργο τέχνης, με βάση τον ιδρυτικό μύθο, η Πάφος επιστρέφει στον δημιουργό-στους ανθρώπους της, μέσα από τις δράσεις που συνδέουν το χτες με το σήμερα και το αύριο. 

Ο παλμός της πόλης χτυπά στα καφενεία, που μετατρέπονται σε αυτοσχέδιες μουσικές σκηνές, στην Παλιά Ηλεκτρική, που έχει γίνει ένας σύγχρονος Πολυχώρος Πολιτισμού, στην Πλατεία Κέννεντυ και στην Πλατεία Κωστή Παλαμά, στη Δημοτική Πινακοθήκη, στο Κάστρο, στο Χάνι του Ιμπραήμ και σε πολλούς άλλους χώρους, που συνθέτουν ένα εκπληκτικό παζλ πολιτισμού, εμπνευσμένο από τα περίφημα ψηφιδωτά της Πάφου.

Χώροι στους οποίους συνυπάρχουν σολίστ του κλασικού και σύγχρονου ρεπερτορίου με παραδοσιακούς οργανοπαίχτες, η χορωδία του Μουσικού Λυκείου και ο Μουσικός Όμιλος της Πάφου με την Ορχήστρα Τζαζ του Άαρχους, επαγγελματίες και ερασιτέχνες μουσικοί – Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι – με την Φιλαρμονική Ορχήστρα της Πάφου, με χορευτές από την πόλη, με τους ηθοποιούς του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου που χειροκροτούν τα παιδιά και τους νέους που υπηρετούν ερασιτεχνικά το θέατρο, όπου συναντιούνται νέοι video artists με εικαστικούς απ΄ όλη την Μεσόγειο – σαν να είναι πλάνητες, περιπλανώμενοι, ταξιδιώτες του κόσμου – που κουβαλούν ως σημείο αναφοράς τις πολλαπλές ταυτότητες της ίδιας της Πάφου.

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here