Διαδικτυακός πόλεμος: Πώς γίνονται οι κυβερνοεπιθέσεις;

0
553

Ακόμα ένα χτύπημα κυβερνοεπιθέσεων από άγνωστους χάκερς είχαμε στις 24/01/20 το απόγευμα. Ήταν λίγο μετά τις 9 όταν και για περίπου δύο ώρες η πρόσβαση σε ιστοσελίδες της κυβέρνησης, του Πρωθυπουργού και των Σωμάτων Ασφαλείας, ήταν αδύνατη.

Όπως τόνισε στον ΣΚΑΙ ο Μανώλης Σφακιανάκης δεν υπάρχει πρόβλημα υποκλοπής προσωπικών δεδομένων.

«Οι κυβερνοεπιθέσεις υπήρχαν και θα υπάρχουν πάντα. Το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα όλα γίνονται για κάποιο σκοπό, το ξέρουμε όλοι μας κι ο σκοπός αυτός είναι ο εντυπωσιασμός και μόνο. Δεν υπάρχει πρόβλημα με ιστοσελίδες, δεν υπάρχει πρόβλημα ότι μας πήραν τα δεδομένα μέσα από το κράτος μας οι Τούρκοι. Το δεδομένο για μένα είναι μόνο ένα και μοναδικό ότι κερδίζουν στις εντυπώσεις»…ανέφερε συγκεκριμένα.

Τι είναι όμως αυτές οι επιθέσεις; Λέγονται DDοS Attack και πρόκειται για επιθέσεις διανεμημένες από πάρα πολλούς υπολογιστές ταυτόχρονα προς έναν server.

Οι χάκερς, δηλαδή, αγοράζουν πολλές διευθύνσεις IP και χτυπούν ταυτόχρονα κάποιον server, έτσι δημιουργούν συνωστισμό επισκεψιμότητας στην ιστοσελίδα με αποτέλεσμα να βγαίνει εκτός λειτουργίας.

«Είναι επιθέσεις χαμηλής επικινδυνότητας, οι οποίες το μόνο που κάνουν είναι να δρομολογούν ψεύτικο traffic, ψεύτικη κίνηση στις κρατικές ιστοσελίδες με αποτέλεσμα να μην είναι αυτές ορατές. Κι όταν λέμε χαμηλής επικινδυνότητας εννοούμε ότι με τις εν λόγω επιθέσεις δεν μπορούν να υποκλέψουν ευαίσθητες πληροφορίες μέσα από αυτές»…υπογράμμισε από την πλευρά του ο Θεοφάνης Κασίμης, ειδικός σε θέματα κυβερνοασφάλειας.

Υπάρχουν δύο μορφές αυτής της επίθεσης. Η πρώτη, είναι η επίθεση κατά την οποία η υπηρεσία αναγκάζεται να καταρρεύσει και να πρέπει να επανεκκινηθεί και η δεύτερη, είναι η αποστολή υπερβολικά μεγάλου αριθμού ψεύτικων αιτήσεων για εξυπηρέτηση με αποτέλεσμα η υπηρεσία να μην μπορεί να εξυπηρετήσει αυτούς που πραγματικά θέλουν την υπηρεσία.

Μετά και τις χθεσινές κυβερνοεπιθέσεις ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως δεν υπήρξαν τεχνικές συνέπειες πέραν της μη λειτουργίας των σελίδων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here