Με Λοβερδο και Γεωργιαδη πληρώναμε για αιματολογικούς ελέγχους 20εκ , τώρα μονο 6εκ…..!

0
239

Κοίτα να δεις……από τα 20 στα 6 εκ. ευρώ πλέον ο ορολογικός έλεγχος του αίματος!!!

Kατά 14 εκ. ευρώ το χρόνο λιγότερα θα πληρώνουμε τον ορολογικό έλεγχο του αίματος!!! Στα συρτάρια ξεχασμένη από το 2012 η διαδικασία!!!

Ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για τον ορολογικό έλεγχο του αίματος μετά την απόσυρση των ασφαλιστικών μέτρων εταιρείας που είχε δηλώσει συμμετοχή στο διαγωνισμό του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας.

Πρόκειται για ένα διαγωνισμό που έπειτα από πολλά χρόνια λειτουργίας, το ΕΚΕΑ ως αρμόδιος φορέας της αιμοδοσίας στην Ελλάδα, ανέλαβε να βγάλει εις πέρας μετά από υπουργική εντολή του Παύλου Πολάκη.

Είχαν προηγηθεί οι ενέργειες του υπουργού υγείας Ανδρέας Ξανθού ο οποίος μετά από τόσα χρόνια στελέχωσε το ΕΚΕΑ ώστε να μπορεί να λειτουργεί σύμφωνα με τις αρμοδιότητες του.

Είναι γνωστό ότι το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας παρέμενε τόσα χρόνια σκόπιμα «ανενεργό» και δεν είχε κληθεί ποτέ να συμμετέχει σε σημαντικές αποφάσεις που αφορούσαν την αιμοδοσία και κόστιζαν εκατομμύρια.

Να υπενθυμίσουμε ότι η διαδικασία για τον συγκεντρωτισμό του ορολογικού ελέγχου είχε ξεκινήσει το 2012 ωστόσο χωρίς να έχει διευκρινιστεί ο λόγος παρέμεινε στα συρτάρια με αποτέλεσμα να πληρώνει το κράτος ανά έτος 20 εκατομμύρια ευρώ ενώ το πλαφόν του τωρινού διαγωνισμού είναι 6 εκατομμύρια το χρόνο.

Δηλαδή θα ξοδεύονται 14 εκατομμύρια λιγότερα για τις ίδιες ακριβώς παροχές!!!

Οι πληροφορίες του koutipandoras.gr αναφέρουν ότι τόσο η ενεργή «παρουσία» του ΕΚΕΑ όσο και γενικότερα ο τρόπος της διεξαγωγής του διαγωνισμού προκάλεσε σχόλια στο χώρο της υγείας αλλά και ερωτήσεις στη Βουλή από την πλευρά της αντιπολίτευσης.

Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα διαγωνισμό που γλιτώνει από τα ταμεία του κράτους 14 εκ ευρώ τον χρόνο και είναι απορίας άξιο ποιόν ενοχλεί μια τόσο θετική εξέλιξη όπως επίσης είναι απορίας άξιο για ποιο λόγο τόσα χρόνια δεν είχαν προχωρήσεις οι προηγούμενοι υπουργοί υγείας σε αυτή την διαδικασία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε έρευνα που έκανε το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας στο πλαίσιο των εργασιών που έκανε ώστε να θέσει το πλαφόν του διαγωνισμού διαπιστώθηκε ότι δεν ήταν εφικτό να προσδιοριστεί με σαφήνεια το χρήματα που πλήρωναν οι αιμοδοσίες σε όλη την χώρα για τον ορολογικό έλεγχο του αίματος καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις εντοπίστηκαν εξωσυμβατικές συμφωνίες μεταξύ των εταιρειών και των αιμοδοσιών.

Με απλά λόγια στην καλύτερη περίπτωση η τιμή ανά μονάδα ελέγχου του αίματος οριζόταν σύμφωνα με τον συνολικό αριθμό των ελεγχόμενων μονάδων ανά αιμοδοσία και στην χειρότερη περίπτωση η τιμή οριζόταν ανάλογα τις…….διαθέσεις.

Αλήθεια πόσες άλλες τέτοιες παρόμοιες κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος και κακής οργάνωσης να υπάρχουν τόσο στον χώρο της υγείας, όσο και σε πολλούς ακόμα τομείς της καθημερινότητας μας ως πολίτες…

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here