Πολύ μεγάλα τα ποσοστά συμμετοχής στην απεργία των καθηγητών!

0
409

Με ένα από τα ογκωδέστερα συλλαλητήρια που έχουν πραγματοποιηθεί ήρθε η απάντηση στην κυβέρνηση. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι χθες έδωσαν το «παρών» στέλνοντας ισχυρό μήνυμα αντίστασης. Ανάμεσά τους βρίσκονταν αλληλέγγυοι εργαζόμενοι από άλλους κλάδους και άνεργοι. Χαρακτηριστικό είναι το στιγμιότυπο που εργαζόμενοι της ΕΡΤ δηλώνουν τη συμπαράστασή τους μέσω της μικροφωνικής και το πλήθος χειροκροτεί, ενώ κάποιοι συγκινούνται. «Όταν οι εργαζόμενοι ενώνονται στον δρόμο, πάνε μαζί», είπαν και όλοι κατευθύνθηκαν προς τη Βουλή.

Ο κόσμος συγκεντρωνόταν από νωρίς. Πολλοί κρατούσαν πλακάτ «50 χρόνων, άνεργη με παιδί, πού θα βρω τώρα δουλειά», έγραφε ένα, φανερώνοντας τις συνέπειες των περικοπών, όπως τις έδειχνε και το άλλο: «Τα ειδικά σχολεία διαλύθηκαν, έμειναν χωρίς ειδικότητες, καθηγητές και λεωφορεία, οι μαθητές με ειδικές ανάγκες στο δρόμο».

Τα μπλοκ των διοικητικών υπαλλήλων ήταν τα πολυπληθέστερα, μ' εκείνα των ΕΚΠΑ, ΕΜΠ και Καλών Τεχνών να πρωτοστατούν. Το «παρών» έδωσαν και εργαζόμενοι από την περιφέρεια, παρότι δεν είχαν δικό τους πανό, όπως ο Θωμάς Τσόχος, δημόσιος υπάλληλος στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου: «Η αντιμετώπιση που έχουμε δεν αφήνει περιθώρια, παρά να βγούμε στον δρόμο και ν' αντιδράσουμε. 

Οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν απαξιωθεί, έχουν κατέβει οι μισθοί και πλέον απολύονται. Πρόκειται για ζήτημα που αφορά όλη την κοινωνία. Η διαθεσιμότητα μας καταστρέφει. Και τους εργαζόμενους, που πολλοί, όπως εγώ, μπήκαμε μέσω ΑΣΕΠ, πήγαμε σε πόλεις που δεν μέναμε πριν και πλέον είμαστε πάλι στο μηδέν. Δεν είχε λογική αυτή η ενέργεια. Το πανεπιστήμιο είναι ήδη υποστελεχωμένο και για μας δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη», ανέφερε στην «Αυγή».

«Βάλτε εξετάσεις στον υπουργό να γράψει τιμωρία τη λέξη απεργώ», «Κανείς δεν περισσεύει από την παιδεία, βγάλτε πλεονάζοντες από την ολιγαρχία», «Τώρα υπουργέ, έβγα να μετρήσεις και λέγε ότι θες το βράδυ στις ειδήσεις», «Το μέλλον ανήκει στον κόσμο της δουλειάς, αυτός που πλεονάζει είναι ο Σαμαράς», «Ψωμί παιδεία ελευθερία – αγώνας για τη δημόσια Παιδεία», «Οι καθηγητές δεν είναι συντεχνία, παλεύουν για δημόσια και δωρεάν Παιδεία», ακούγονταν από την πρώτη στιγμή.

Συγκλονιστική η παρουσία των γονιών που έδειξαν ότι όχι μόνο δεν αντιτίθενται, αλλά βγαίνουν και μπροστά. Πλέον αντιπροσωπευτικό παράδειγμα το "τρένο της αλληλεγγύης" κατοίκων των Αγίων Αναργύρων / Καματέρου με πανό: «Όχι στη διάλυση της Παιδεία – Μαζί με τους καθηγητές να τους διαλύσουμε!». Αισθητή έκαναν την παρουσία τους και οι φοιτητικοί σύλλογοι.

Στήριξη από Γερμανούς συνδικαλιστές

Αίσθηση προκάλεσε η παρουσία του γερμανικού συνδικάτου Verdi, που βρίσκεται στην Αθήνα για μια εβδομάδα και στηρίζει τις κινητοποιήσεις. «Σε σχέση με τη Γερμανία, οι άνθρωποι εδώ είναι πιο ενεργοί, φωνάζουν περισσότερα συνθήματα», μας είπε η Βίβιαν Χάιτε, εντυπωσιασμένη από τη δυναμική της κινητοποίησης.

«Απολύστε την κυβέρνηση και όχι τους εκπαιδευτικούς», έγραφε το πανό των Νέων ΣΥΡΙΖΑ, ενώ στο συλλαλητήριο βρέθηκε και αντιπροσωπεία του κόμματος με επικεφαλής τον Π. Λαφαζάνη: «Το μήνυμα είναι συντριπτικό. 

Οι εργαζόμενοι διεκδικούν μαχητικά την ικανοποίηση των αιτημάτων τους. Διεκδικούν αλλαγή πολιτικής, πράγμα που σημαίνει στην πράξη να φύγει αυτή η κυβέρνηση που καταστρέφει τον τόπο. Όλα δείχνουν ότι η συνέχεια των αγώνων θα είναι ακόμα πιο ενωτική, πιο μαχητική και μαζικότερη δήλωσε επισημαίνοντας ότι: «Οι καθηγητές δεν είναι χειραγωγούμενοι, έχουν προσωπικότητα και δεν μπορεί να τους υποκινήσει κανένας. Αυτό που υποκινεί τους αγώνες τους είναι τα προβλήματά τους και οι κυβερνητικές τροϊκανές μνημονιακές πολιτικές που εφαρμόζονται». 

Χαιρετισμό απηύθυνε και αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, ενώ τα μπλοκ του ΠΑΜΕ δεν αποσπάστηκαν από την πορεία. Στην κινητοποίηση συμμετείχε και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Είμαστε όμηροι της κυβέρνησης

Όμηροι των πολιτικών της κυβέρνησης και όχι των κινητοποιήσεων δήλωσαν στην «Αυγή» μαθητές και φοιτητές. Οι Δημήτρης, Τζούλια, Σοφία, μαθητές της Β' Λυκείου στο Αιγάλεω είπαν: 

«Κατεβήκαμε στη διαδήλωση, διότι ξέρουμε ότι θα έρθει η σειρά μας, θα είμαστε οι απολυμένοι του αύριο. Δεν μας φταινε οι καθηγητές, αλλά οι αποφάσεις της κυβέρνησης. 

Δεν υπάρχουν βιβλία, δεν υπάρχουν δάσκαλοι, έχουν καταργηθεί ειδικότητες και οι φίλοι μας ακολουθούν επαγγέλματα που δεν θέλουν. Οι αίθουσες, σκεφτείτε είναι με 50 άτομα η καθεμία. Αυτές είναι επιλογές και αποτελέσματα της κυβέρνησης όχι των καθηγητών. Σκεφτόμαστε να τελειώσουμε και να βρούμε τρόπο να φύγουμε στο εξωτερικό».

Καταστροφική χαρακτηρίζει η Μίνα Κωστοπούλου, 21 ετών, φοιτήτρια στα ΜΜΕ, την αποδυνάμωση του προσωπικού των πανεπιστημίων: 

«Αποτελεί υποχρέωση όλων μας να υποστηρίξουμε τον αγώνα των εκπαιδευτικών ενάντια στον στόχο της κυβέρνησης, που δεν είναι άλλος από το να τελειώνει με τη νεολαία. Η διαθεσιμότητα των διοικητικών υπαλλήλων θα επηρεάσει κι εμάς άμεσα. Εξυπηρετούνται πολλές λειτουργίες, κι άλλωστε όπως μάθαμε, στο εξωτερικό η αναλογία είναι πολύ μεγαλύτερη. Θέλουμε ένα δημόσιο πανεπιστήμιο που θα λειτουργεί με αξιοπρέπεια».

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here