Τι Φοβάται η Κυβέρνηση Μητσοτάκη και τροποποιεί τη διαδικασία με βάση την οποία ενεργεί στη χώρα μας η Ευρωπαία Εισαγγελέας στα πλημμελήματα που διώκονται Αυτοτελώς….της Μαρίας Παναγιώτου της Εφημερίδας «δημοκρατία».

0
210

Πολλά ερωτήματα συνεχίζουν να αιωρούνται γύρω από τη διάταξη που «φυτεύτηκε» στο νομοσχέδιο με τον νέο δικαστικό χάρτη της χώρας, που συζητείται αυτές τις μέρες στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, η οποία τροποποιεί τη διαδικασία με βάση την οποία ενεργεί στη χώρα μας η Ευρωπαία Εισαγγελέας στα πλημμελήματα που διώκονται αυτοτελώς.

Συγκεκριμένα, η τροπολογία μέσω της κατάργησης κάποιων εδαφίων αφαιρεί για αυτού του είδους τα πλημμελήματα τη δυνατότητα της Ευρωπαίας Εισαγγελέως να παίρνει απολογία από τους κατηγορουμένους. Η απολογία θα είναι πλέον αποκλειστική αρμοδιότητα του ανακριτή.

Η «δημοκρατία» είχε θίξει το θέμα και σε προηγούμενο ρεπορτάζ, επισημαίνοντας πως κάποιος καλοπροαίρετος θα μπορούσε να μιλήσει για δικονομική εναρμόνιση. Ωστόσο, όπως είχαμε τονίσει και στην προηγούμενη αναφορά μας, κάποιος κακοπροαίρετος θα έβρισκε περίεργη τη διάταξη, κυρίως επειδή μεταξύ των πλημμελημάτων που διώκονται αυτοτελώς είναι και η παράβαση καθήκοντος Υπουργών.

Στη συζήτηση που έγινε στην Επιτροπή της Βουλής, το θέμα έθιξαν η Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιλένα Αποστολάκη και ο Βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Παύλος Σαράκης.

Η απάντηση που δόθηκε από τον Υπουργό Γιώργο Φλωρίδη ήταν πως η συγκεκριμένη τροποποίηση έγινε έπειτα από σύσταση της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Συγκεκριμένα υποστηρίχθηκε πως ο Έλληνας Εισαγγελέας που υπηρετεί στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία στο Λουξεμβούργο Νικόλαος Πασχάλης απέστειλε στο Υπουργείο τη σύσταση. Ο κ. Πασχάλης ανέλαβε τυπικά τα καθήκοντά του στις 29 Ιουλίου, αλλά ουσιαστικά πρέπει να βρέθηκε στη θέση του τον Σεπτέμβριο.

Η πρώτη σύσταση

Επομένως η παραπάνω σύσταση θα πρέπει να ήταν μία από τις πρώτες κινήσεις του, εάν όχι η πρώτη. Μάλιστα, στην Επιτροπή της Βουλής διαδόθηκε και η πληροφορία πως Έλληνας εισαγγελέας-θεωρητικά-σχετικός με την υπόθεση, υποστήριξε πως η εντολή στον κ. Πασχάλη δόθηκε από την ίδια την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας Λάουρα Κοβέσι.

Και η υπόθεση θα μπορούσε να κλείσει εδώ, έστω κι αν έμενε ανερμήνευτο γιατί η κυρία Κοβέσι, που δίνει μάχη για να αποδοθεί δικαιοσύνη στην τραγωδία των Τεμπών, ήθελε να αφαιρεθεί από την Ευρωπαία Εισαγγελέα η αρμοδιότητα να παίρνει απολογία από κατηγορουμένους για τα σχετικά πλημμελήματα.

Ωστόσο, μία Επιστολή-Έκθεση της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE) του Ευρωκοινοβουλίου, που στάλθηκε την περασμένη Παρασκευή προς την επικεφαλής της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου, περιπλέκει τα πράγματα, διατηρώντας «ζωντανά» τα ερωτήματα.

Στην επιστολή η LIBE εκθέτει ουσιαστικά τις απόψεις της για τους χειρισμούς στην Ελλάδα σε σχέση με την τραγωδία των Τεμπών. Αναφέρει, λοιπόν, σε κάποιο σημείο πως η συνεργασία των Ελληνικών Αρχών με την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, που είναι ήδη προβληματική, «κινδυνεύει να επιδεινωθεί από τις πρόσφατα προτεινόμενες νομοθετικές αλλαγές που περιορίζουν την ικανότητα του Ευρωπαίου εισαγγελέα να καλύψει ορισμένα πλημμελήματα».

Επομένως η LIBE γνωρίζει για τη συγκεκριμένη τροποποίηση και υποστηρίζει ότι αυτή θα κάνει ακόμη δυσκολότερο το έργο της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας.

Αλήθεια, πώς γίνεται η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία να έστειλε σύσταση στην Ελλάδα για ψήφιση τροπολογίας που πρόκειται να δυσχεράνει το έργο της;

Η «δημοκρατία» έχει αποστείλει ερωτήσεις στην κυρία Κοβέσι, με τις οποίες ζητά να ενημερωθεί για το εάν πράγματι έδωσε τέτοια εντολή και, εάν ναι, γιατί το έκρινε σκόπιμο ειδικά αυτή τη χρονική στιγμή.

Ελπίζουμε πως θα λάβουμε απαντήσεις που θα φωτίσουν τα αναπάντητα ερωτήματα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here