Από τις 11 Δεκεμβρίου η κυβέρνηση αποδέχεται σε διεθνές πλαίσιο στρατιωτικές και νομικές ενέργειες της Τουρκίας, που καταργούν τα 10νμ του Ελληνικού εναερίου χώρου.
Τούτο συμβαίνει διότι από τις 11 Δεκεμβρίου και μέχρι στιγμής η Ελληνική κυβέρνηση σταθερά δεν έχει αντιδράσει στις ενέργειες της Τουρκίας για την κατάργηση των 10νμ ελληνικού εναερίου χώρου.
Όλα αυτά συμβαίνουν καθώς πληθαίνουν οι υποβόσκουσες πληροφορίες ότι συνεχίζεται ένα παρασκηνιακό «πανηγύρι» διεθνών διπλωματικών προσπαθειών, ώστε να ξεκινήσει πάσει θυσία ο ελληνοτουρκικός διάλογος για όλα τα θέματα μέσα στο 2021.
Αναλυτικότερα:
Η Τουρκία με το ΤΕLEX 111256 ζήτησε από την Ελλάδα στις 11 Δεκεμβρίου 2020 να εκδώσει διεθνή αγγελία για εκτέλεση ΑΣΚΗΣΗΣ-ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΤΗΣΕΩΝ χωρίς πυρά σε πέντε περιοχές στον ΔΙΕΘΝΗ ΕΝΑΕΡΙΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΑΙΓΑΊΟΥ από 4 Ιανουαρίου ως τις 24 Φεβρουαρίου 2021.
Στο αίτημα της Άγκυρας:
Οι περιοχές αφορούν αποκλειστικά και μόνον σε ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ-ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ και έχουν σχεδιαστεί 6νμ από τις ακτές των Ελληνικών νήσων, διαγράφοντας τα 10νμ του Ελληνικού εθνικού εναερίου χώρου.
Επιβεβαιώνοντας για μια ακόμα φορά ότι η Τουρκία δέχεται μόνον τα 6νμ, ενώ στον αντίποδα, ο πρωθυπουργός στη Βουλή επανέλαβε ότι η κυβέρνηση προασπίζει τα 10νμ του εθνικού εναερίου χώρου.
Έτσι η σιωπηλή μέχρι τώρα αποδοχή της Τουρκικής ΑΣΚΗΣΗΣ-ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ, δηλώνει και αποδοχή από την κυβέρνηση ότι η Ελλάδα έχει 6νμ εθνικό εναέριο χώρο…πετώντας στα άχρηστα την πρόσφατη πρωθυπουργική δήλωση.
Η Τουρκία ζητά από την Αθήνα την έκδοση ΝΟΤΑΜ για αεροπορική ΑΣΚΗΣΗ-ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ. Αν και σύμφωνα με τον ΙCΑΟ, ΝΑΤΟ, και Συνθήκη των Παρισίων 1947 για τα Δωδεκάνησα, ΑΣΚΗΣΗ και ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ είναι δύο εντελώς διαφορετικές και άσχετες δραστηριότητες, παρά ταύτα η Τουρκία τις ταυτίζει πονηρά, για να επιχειρήσει να αποδείξει νομικά τον ισχυρισμό της, σε οποιοδήποτε δικαστήριο, ότι η Ελλάδα παραβιάζει τις Συνθήκες.
Και τούτο διότι η Συνθήκη των Παρισίων απαγορεύει μόνον την στρατιωτική ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ και όχι την ΑΣΚΗΣΗ. Με άλλα λόγια, η Ελλάδα, στη Ρόδο, Κάσο, Κάρπαθο, Μεγίστη κλπ. μπορεί να εκτελεί ΑΣΚΗΣΗ αλλά δεν μπορεί να εκτελεί ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ.
Με την τουρκική ταύτιση της εκπαίδευσης με την άσκηση – και την αποδοχή της ταύτισης από την Αθήνα – η Ελλάδα θα παραβιάζει τη Συνθήκη όταν εκτελεί ΑΣΚΗΣΕΙΣ στα Δωδεκάνησα.
Επιπροσθέτως ο ΙCΑΟ προβλέπει την έκδοση ΝΟΤΑΜ ΜΟΝΟΝ για αεροπορική άσκηση και όχι για εκπαίδευση. Τυχόν αποδοχή από την κυβέρνηση του αιτήματος της Τουρκίας, αυτομάτως οδηγεί σε παραβίαση της Συνθήκης των Παρισίων, δίνοντας την ευκαιρία στην Τουρκία να θέτει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων την αποστρατιωτικοποίηση των νήσων.
Η περιοχή 3 καταλαμβάνει / καπακώνει / διαγράφει το Πεδίο Βολής Άνδρου και σε περίπτωση αποδοχής του τουρκικού αιτήματος, η κυβέρνηση αυτομάτως αποδέχεται και θέτει υπο διαπραγμάτευση την κατάργηση των Ελληνικών πεδίων Βολής, και που αποτελεί πάγια τουρκική απαίτηση από το 1999.
Η συνεχιζόμενη άρνηση της Αθήνας να αντιδράσει, στην σχετική τουρκική ΝΟΤΑΜ, οδηγεί σε αναδιάταξη του FIR Αθηνών / Κωνσταντινούπολης, δεδομένου ότι επιτρέπει στην Τουρκία να εκδίδει ΝΟΤΑΜ για το FIR Αθηνών, που είναι αποκλειστική αρμοδιότητα της Αθήνας.
Το τουρκικό αίτημα για έκδοση ΝΟΤΑΜ εστάλη στην Αθήνα στις 11 Δεκεμβρίου 2020. Όμως οι ελληνικές αρχές ουδόλως αντέδρασαν. Έτσι στις 15 Δεκεμβρίου 2020 η Τουρκία εξέδωσε τη ΝΟΤΑΜ Α 6487 για την τουρκική ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ-ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ, που αποκαλύπτει το «Μilitaire».
Η συνέχεια στην ΠΗΓΗ……