Βασικά Σημεία Αναφοράς της ομιλίας της Έφης Αχτσιόγλου στο Thessaloniki Helexpo Forum.

0
524

«Ασφυξία στις μικρές επιχειρήσεις και επίθεση στην εργασία»

«Η κυβέρνηση έδρασε πολύ αργά, δίνοντας λίγα και πολύ συχνά στη λάθος κατεύθυνση. Δεν αξιοποίησε τις δυνατότητες που υπάρχουν ούτε για να προλάβει τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης ούτε, κυρίως, για να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις γρήγορης επαναφοράς στην ανάπτυξη»…δήλωσε η Έφη Αχτσιόγλου στοThessaloniki Helexpo Forum.

«Οι δαπάνες για άμεση ενίσχυση προς επιχειρήσεις, εργαζόμενους και νοικοκυριά δεν ξεπερνούν τα 4,6 δις, μαζί με τις εγγυοδοτήσεις. Δηλαδή 2,4% του ΑΕΠ, που μας φέρνει στην προτελευταία θέση της ευρωζώνης»…πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι «οι 8 στις 10 μικρομεσαίες επιχειρήσεις έμειναν εκτός επιστρεπτέας προκαταβολής, αλλά και όσες την έλαβαν πήραν ένα δάνειο, το οποίο αυξάνει το χρέος που ήδη έχουν σωρεύσει».

Η κ. Αχτσιόγλου υπογράμμισε ότι:

«Έχουμε 200.000 χαμένες θέσεις εργασίας και μέσα σε ελάχιστους μήνες η ανεργία αυξήθηκε 4 μονάδες. Το οικονομικό κλίμα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχει καταρρεύσει, έχουν χάσει το 50% του τζίρου τους, ασφυκτιούν και πολλές κινδυνεύουν να κλείσουν».

Επισήμανε, ακόμη, ότι:

«Η πρόσβαση στη ρευστότητα που έχουν οι τράπεζες μέσω της ΕΚΤ δεν έχει περάσει στην πραγματική οικονομία. Το 60% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι αποκλεισμένες από τον τραπεζικό δανεισμό.

Υπάρχει κενό ρευστότητας 15 δις στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Και τι κάνει η κυβέρνηση; Απολύτως τίποτα. Τις εξωθεί στην πτώχευση και στο κλείσιμο».

Τέλος, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι:

«Πρέπει να υπάρξει ισχυρή επεκτατική πολιτική, στήριξη με ρευστότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αναδιάρθρωση ιδιωτικού χρέους, διατήρηση των θέσεων εργασίας, των σχέσεων εργασίας και του επιπέδου των μισθών, για να υπάρχει κατανάλωση και βελτίωση του ΑΕΠ το επόμενο διάστημα.

Ακόμη και τώρα, αν γινόταν μία τέτοια στροφή στην οικονομική πολιτική, θα είχαμε καλύτερες προϋποθέσεις για ανάπτυξη. Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν έχει τέτοια πρόθεση. Υλοποιεί ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης της αγοράς εις βάρος των εργαζομένων και συσσώρευσης εις βάρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here