Δήμαρχος Λίμνης Ευβοίας: Αλήτες, μας έκαψαν με ΔΟΛΟ!

0
498

Βαρύτατες καταγγελίες και καταιγισμός μηνύσεων…

«Όλος ο κόσμος λέει ότι υπήρχε ΔΟΛΟΣ για την πυρκαγιά που σάρωσε τα χωριά της Λίμνης»

Η οργή ξεχειλίζει στη Λίμνη και τα γύρω χωριά, καθώς η επόμενη «μέρα» – μια ολόκληρη εβδομάδα δηλαδή – μετά την καταστροφική πυρκαγιά, οι κάτοικοι μετρούν αμέτρητες πληγές. Κάπου 500.000 στρέμματα δάσους έχουν γίνει στάχτη στη βόρεια Εύβοια, εκατοντάδες είναι τα καμένα σπίτια, κατεστραμμένες περιουσίες  και υποδομές.

«Η κατάσταση στην περιοχή της Λίμνης είναι κάπως καλύτερη σήμερα», λέει στο newscenter ο Δήμαρχος  Λίμνης – Μαντουδίου – Αγίας Αννας, Γιώργος Τσαπουρνιώτης.

Υπάρχουν ακόμη διάσπαρτες εστίες – κυρίως στο όρος Καντήλι, νότια της Λίμνης, με τις φλόγες να κατευθύνονται προς την κεντρική Εύβοια.

Κάπως βελτιωμένη είναι και η κατάσταση στα χωριά του δήμου Ιστιαίας, αφού όμως οι φλόγες κατέκαψαν τα πάντα στο πέρασμά τους. Πλέον στην περιοχή επικρατεί αποπνικτική ατμόσφαιρα, με τους κατοίκους να μην μπορούν να κυκλοφορήσουν έξω, λόγω του καπνού.

Συνεχείς αναζωπυρώσεις εκδηλώνονται όμως στις Μηλιές, στους Γαλατσάδες, στην Μονοκαρυά, Αρτεμίσιο και άλλα χωριά.

Οι κάτοικοι να συνεχίζουν να δίνουν τη μάχη για να σώσουν τα σπίτια τους. «Είμαστε μόνοι μας, μας άφησαν μόνους, ζητάμε βοήθεια, κλαίμε, έλεος, δεν μπορούμε με τα δάκρυά μας να σβήσουμε τη φωτιά», λέει συντετριμμένος ένας κάτοικος του χωριού Μηλιές.

Οι κάτοικοι, που είχαν συγκεντρωθεί σήμερα στην πλατεία του χωριού, αρνήθηκαν να ακούσουν τις εντολές για εκκένωση και έμειναν για να προστατεύσουν τα σπίτια τους.  «Και γι αυτό σώσαμε το χωριό και τα σπίτια μας», λέει ο Ευθύμης Ντελκής, κάτοικος των Μηλιών, στο newscenter.

«Ενώ  αρνούνταν να στείλουν εναέρια μέσα για να σβήσουν τη φωτιά, μας έλεγαν να παραδοθούμε και εμείς, να αφήσουμε δηλαδή το βιός μας να καταστραφεί. Για να ζητιανεύουμε μετά για λίγη βοήθεια. Εμείς σώσαμε το χωριό, εμείς σώσαμε τα σπίτια μας και να μην τολμήσει κανείς αρμόδιος να δρέψει δάφνες. Να μην τολμήσουν να έρθουν»…προσθέτει με φανερή οργή.

«Η κατάσταση βελτιώθηκε γιατί οι αρχές κάνανε επιτέλους αυτό που έπρεπε να είχαν κάνει εδώ και επτά μέρες, να στείλουν δηλαδή έγκαιρα τα εναέρια μέσα», λέει ο δήμαρχος της Λίμνης, Γιώργος Τσαπουρνιώτης, που δεν μπορεί να συγκρατήσει την οργή του.

«Πρόκειται για αλητεία», υπογραμμίζει  ο δήμαρχος Λίμνης. «Όλος ο κόσμος λέει ότι υπήρχε δόλος για την πυρκαγιά που σάρωσε τα χωριά της Λίμνης», τονίζει ο Γιώργος Τσαπουρνιώτης. «Αυτό δεν μπορώ να το πω εγώ, αλλά το λένε οι κάτοικοι. Όλος ο κόσμος αυτό λέει, σε όποιο χωριό πάω – και το κάνω συνεχώς, πηγαίνω πόρτα πόρτα – όλοι το ίδιο μου λένε: Υπήρχε Δόλος. Δεν μπορείς να τους το βγάλεις από το μυαλό, όταν καίγονταν αβοήθητοι για επτά ημέρες».

Ο δήμαρχος γυρίζει από το πρωί στα 40 χωριά του δήμου για να προσφέρει κάθε δυνατή βοήθεια.

«Πρέπει να είμαι κοντά στους ανθρώπους, που δεν τους έχει μείνει τίποτα. Πήγα τώρα σε ένα σπίτι καμένο, με τον ιδιοκτήτη να έχει μείνει μόνο με ένα σορτς  και δεν ήξερα τι να του πω. Πρέπει να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να σταθούν στα πόδια τους. Ζητάμε άμεση ενίσχυση των πληγέντων. Όταν λέμε άμεσα, εννοούμε τώρα .Δεν έχει εμφανιστεί κανένα κοπρόσκυλο όμως»…λέει ο Γιώργος Τσαπουρνιώτης .

Καταγγελία στον εισαγγελέα

Κάτοικοι του δήμου μετέβησαν μάλιστα σήμερα στη Χαλκίδα, με δικηγόρους, για να καταθέσουν μηνύσεις στον εισαγγελέα, κατά παντός υπευθύνου.

Οι κάτοικοι είναι αποφασισμένοι να εξαντλήσουν κάθε νόμιμο μέσο για να διεκδικήσουν το δίκιο τους, αλλά και να πληρώσουν οι υπεύθυνοι για την μεγαλύτερη καταστροφή που έχει υποστεί η βόρεια Εύβοια στην ιστορία της.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Εικόνες καταστροφής στην Εύβοια: Τους έκαψαν τα σπίτια και τις ψυχές – «Υπήρχε Κρατικός Δόλος»…καταγγέλλουν!

Χιλιάδες στρέμματα καμένης γης, περιουσίες που έγιναν στάχτη και έναν κατεστραμμένο φυσικό πλούτο. Αυτά άφησε πίσω της η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε στη βόρεια Εύβοια.

Όπως αποτυπώνεται και σε δορυφορικές φωτογραφίες, το μέγεθος της καταστροφής είναι τεράστιο, ενώ τα καμένα στρέμματα υπολογίζονται σε πάνω από 500.000.

Μια έρημος καμένων δέντρων με διάσπαρτα καρβουνιασμένα χωριά είναι πλέον η βόρεια Εύβοια. Λίγο πριν από τη γιορτή της Μεγαλόχαρης χιλιάδες άνθρωποι πενθούν για το χαμένο βιος τους, για το μαύρο παρόν, το οδυνηρό και αβέβαιο μέλλον.

Εννιά μέρες «κόλαση»

Μαζί με τους 800 ρετσινάδες και οι οικογένειές τους. Οι πευκάδες, όπως τους λένε, καθώς ζουν από τα πεύκα και τον πολύτιμο κεχριμπαρένιο «θησαυρό» τους: Το ρετσίνι.

Τα πύρινα μέτωπα που επί εννιά ολόκληρες μέρες κατάπιναν ανενόχλητα – λόγω του «επιτελικού κράτους» – τα δάση της βόρειας Εύβοιας τούς αφάνισαν.

«Το επάγγελμα του ρητινοκαλλιεργητή δεν υφίσταται πλέον… Χάθηκε, τουλάχιστον η δικιά μας η γενιά των ρετσινάδων και άλλη μία ακόμη, καθώς τα περισσότερα πεύκα έχουν καεί»…λέει στην «Espresso» ο ρετσινάς Κώστας Χατζής, από τη Λίμνη, και προσθέτει:

«Πάνω από 70% της παραγωγής ρητίνης της χώρας προερχόταν από τη βόρεια Εύβοια. Μιλάμε για 3.500 τόνους ρητίνη. Από το ρετσίνι ζούσαν εδώ και δεκαετίες εκατοντάδες οικογένειες στη βόρεια Εύβοια.

Από το ρετσίνι παράγεται το τερεβινθέλαιο, το νέφτι, το κατράμι και πολλά άλλα βιομηχανικά προϊόντα. Χρησιμοποιείται επίσης για φαρμακευτικά προϊόντα και αρώματα».

Ο πρόεδρος των ρετσινάδων, ο Βαγγέλης, δεν μασάει τα λόγια του:

«Υπήρχε Κρατικός Δόλος, αυτός ήταν ο λόγος της καταστροφής της περιοχής μας. Από τα 17.700.000 που ζητούσαν τα δασαρχεία για προληπτικά έργα πυροπροστασίας, έδωσαν μόλις 1.700.000 για όλη την Ελλάδα!!!

Όταν φωνάζαμε να ανοίξουν δασικοί δρόμοι, να φτιαχτούν αντιπυρικές ζώνες, συναντούσαμε την άρνηση της Πολιτείας».

Η συνέχεια στην ΠΗΓΗ……….

Υ.Γ. Φωτιά Εύβοια: Αποκαρδιωτικές εικόνες από δορυφόρο.

Στην παρακάτω εικόνα με καφέ αποχρώσεις παρουσιάζονται οι καμένες περιοχές και τα κυριότερα ενεργά μέτωπα το μεσημέρι της Κυριακής. Στην εικόνα φαίνεται το μεγάλο μέτωπο στο Αρτεμίσιο να ξεχωρίζει.

Φωτιά Εύβοια: Νέες εικόνες από δορυφόρο – Έγιναν στάχτη πάνω από 510.000 στρέμματα | Έθνος

Η εικόνα είναι διαφορετική το μεσημέρι της Τετάρτης. Στη φωτογραφία σημειώνονται και οι περιοχές που κάηκαν στο διάστημα των τελευταίων 3 ημερών.

Υ.Γ. ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Tο Μαξίμου έκαψε επίτηδες την Εύβοια, για να φυτέψουν Ανεμογεννήτριες!…

Απίστευτες καταγγελίες έκανε στον αέρα του MEGA ο πρόεδρος της Κοινότητας Ροβιών για την Κυβέρνηση Μητσοτάκη 09.08.2021.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here