Μετά την αναπάντεχη επιτυχία της στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, η ομαδική εικαστική έκθεση «90 ΕΠΙΣΤΟΛΙΚΑ ΔΕΛΤΑΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΜΥΡΝΗ», που οργανώθηκε για τα 90 χρόνια από την μικρασιατική καταστροφή, παρουσιάζεται στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο του Δήμου Αίγινας (Σπύρου Ρόδη 16, πίσω από την παραλία, τηλ. 6937 – 273008) από τις 13 Αυγούστου έως τις 22 Σεπτεμβρίου 2013.
Αυτά τα Δελτάρια, δημιουργημένα από 77 Έλληνες διακεκριμένους εικαστικούς, αποτελούν ένα ελάχιστο φόρο τιμής και παράλληλη κατάθεση εξακολουθητικής μνήμης μιας πόλης που τα θραύσματά της εξακολουθούν να μας συγκινούν, τα ίχνη της εξακολουθούμε να αφουγκραζόμαστε.
Πρόκειται για σημειωματικά έργα με μικρές, πανομοιότυπες διαστάσεις επιστολικών δελταρίων (15×21 εκ.) που, φιλοτεχνημένα σε επιφάνεια και από υλικά της επιλογής κάθε καλλιτέχνη, θα αποτελέσουν κατά την παρουσίασή τους ένα συμβολικό παλίμψηστο, έναν ελάχιστο χαιρετισμό στα συστατικά μιας πόλης που εξακολουθεί να απασχολεί την ιστορική μνήμη και το εσωτερικό βλέμμα, τις αισθήσεις και την ψυχή μας.
Αφετηρία της έκθεσης «90 ΕΠΙΣΤΟΛΙΚΑ ΔΕΛΤΑΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΜΥΡΝΗ», η αποτύπωση επάλληλων μικρών και μεγάλων πτυχών διαφορετικών προσωπικών, οικογενειακών ή ιστορικών-εθνικών συμβάντων μιας πόλης που σε κανέναν μας δεν είναι αδιάφορη.
Επιλεγμένες από τους καλλιτέχνες στιγμές από οικογενειακά φωτογραφικά λευκώματα ή ιστορικές φωτογραφίες.
Κι ακόμη, οι δρόμοι και τα τοπία, τα προάστια και οι εξοχές, τα σπίτια, τα μαγαζιά και η προκυμαία, τα εμπορεύματα και οι αγορές, τα ζαχαροπλαστεία και τα καφενεία, τα θέατρα και οι χοροεσπερίδες, τα εδέσματα και τα αρώματα, οι άνδρες, οι γυναίκες και τα παιδιά της πόλης: ο κόλπος της Σμύρνης και ο κόλπος του Μπουρνόβα, το περίφημο «Και» – η προκυμαία της Σμύρνης -, το Σπόρτινγκ Κλαμπ και το Γαλλικό προξενείο, το Λούνα Παρκ και το «Θέατρον Σμύρνης», όπου συχνά έλαμπε η Κυβέλη, ο Φραγκομαχαλάς με την Ευρωπαϊκή οδό, το μεγάλο πολυκατάστημα Μπον Μαρσέ και ξακουστά καταστήματα όπως του Ξενόπουλου, το κοσμηματοπωλείο Κατραμοπούλου, το καπελάδικο του Μουτάφη, οι δαντέλες του Γεωργιάδη και τα γουναρικά του Παπαθωμά.
Κι ακόμη, Έλληνες, Τούρκοι και Φραγκολεβαντίνοι περιπατητές, σαλεπιτζήδες, κονιαλήδες (πωλητές παστουρμά), ταμπήδες (πωλητές καφέ) και μπαξεβανήδες (μανάβηδες), ανεξίτηλοι κάτοικοι σε ένα παλλόμενο σύμπαν που χάθηκε πριν από 90 χρόνια ανεπιστρεπτί…..
Ένα σύμπαν η απώλεια του οποίου δεν μπορεί παρά να μας απασχολεί σήμερα περισσότερο από ποτέ, καθώς δεν παύουμε να προσμετρούμε απώλειες.
Επιμέλεια έκθεσης: Ίρις Κρητικού
Ώρες λειτουργίας: καθημερινά 10:30 – 13:30, 19:00 – 21:30.