«Ο φόβος είναι ένα συναίσθημα ασύμβατο με τη Δημοκρατία»….
Με αυτή τη φράση ο Πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών Χρήστος Ράμμος ουσιαστικά έδωσε το στίγμα του στην Κυβέρνηση ότι επιλέγει τη Μετωπική Σύγκρουση απέναντί της.
Τη φράση αυτή ο κ. Ράμμος την είπε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Καθημερινή», παραμονή της Πρωτοχρονιάς.
Έχει ιδιαίτερη σημασία η συνέντευξη, καθώς τις προηγούμενες δύο εβδομάδες υπήρξε έντονη φημολογία ότι στο Κυβερνητικό στρατόπεδο έψαχναν τρόπους είτε να μειωθεί η θητεία του Προέδρου της ΑΔΑΕ είτε να συγχωνευθεί με κάποια άλλη ανεξάρτητη Αρχή, ούτως ώστε να μην υφίσταται η θέση του Προέδρου στην ΑΔΑΕ.
Όλα αυτά γιατί ο κ. Ράμμος έκανε την επιλογή να κινηθεί όπως επιτάσσει το Σύνταγμα για τις Ανεξάρτητες Αρχές και να προσπαθήσει να ρίξει φως στο σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, που δηλητηριάζει την πολιτική ζωή του τόπου και τη δημοκρατία.
Ο κ. Ράμμος στη συνέντευξή του ξεκαθάρισε ότι στην ΑΔΑΕ δεν μπορεί να αντιταχθεί το απόρρητο:
«Δεν μπορεί να αντιταχθεί στην ΑΔΑΕ το απόρρητο. Και τούτο για τον ακόλουθο λόγο:
Η ΑΔΑΕ έχει αρμοδιότητες να ελέγχει τους παρόχους τόσο τεχνικά όσο και από την άποψη του σεβασμού του νομικού πλαισίου της άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών. Το άρθρο 19 παρ. 1 του Συντάγματος έχει δύο διατάξεις κατανεμημένες σε δύο εδάφια.
Η πρώτη ορίζει ότι το δικαίωμα στο απόρρητο των τηλεπικοινωνιών είναι απολύτως απαραβίαστο, το μόνο ατομικό δικαίωμα το οποίο ο Συνταγματικός Νομοθέτης χαρακτηρίζει απολύτως απαραβίαστο.
Η δεύτερη διάταξη προβλέπει ότι με νόμο ορίζονται οι περιπτώσεις κατά τις οποίες η Δικαστική Αρχή δεν κωλύεται από το απαραβίαστο αυτό για λόγους Εθνικής Ασφάλειας και για τη διακρίβωση ιδιαιτέρως σοβαρών εγκλημάτων».
Ο Πρόεδρος της ΑΔΑΕ ρωτήθηκε και για την παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρου Ντογιάκου στην προσπάθεια της ΑΔΑΕ να ελέγξει εταιρία κινητής τηλεφωνίας:
«Πρέπει να γίνει κατανοητό το εξής: Ανεξάρτητη Αρχή, και μάλιστα συνταγματικά κατοχυρωμένη, σημαίνει ανεξαρτησία και από την εκτελεστική και από τη δικαστική εξουσία. Η ΑΔΑΕ υπόκειται, όπως και όλες οι ανεξάρτητες Αρχές, στον κοινοβουλευτικό έλεγχο.
Λογοδοτεί στο Κοινοβούλιο. Λέγοντας ότι δεν υπόκειται στον έλεγχο της δικαστικής εξουσίας και για να μην υπάρξουν παρεξηγήσεις, θέλω να προσθέσω ότι δεν εννοώ, βεβαίως, ότι η δράση της δεν υπόκειται στον νόμο και ότι δεν έχει ευθύνες αν τον παραβιάσει».