Έντεκα κρατικές εταιρείες και περιουσιακά στοιχεία του δημοσίου θα περιλαμβάνει το αναθεωρημένο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που θα συμπεριληφθεί στο κείμενο της συμφωνίας.
Οι αποκρατικοποιήσεις αυτές θα γίνουν μέσω του υφιστάμενου ΤΑΙΠΕΔ έτσι ώστε το προϊόν της πώλησης να διατεθεί σε ποσοστό 100% για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους.
Έτσι, αυτά τα 11 «ασημικά» του δημοσίου θα εξαιρεθούν από την «προίκα» του νέου Ταμείου Αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας μέσω του οποίου θα πρέπει να συλλεχθούν 50 δισεκατομμύρια ευρώ κατά τη διάρκεια της νέας δανειακής σύμβασης (30 χρόνια).
Ο λόγος είναι ότι το προϊόν αξιοποίησης (ή πώλησης) των περιουσιακών στοιχείων που θα περάσουν στο νέο Ταμείο, δεν θα διατίθεται εξ’ ολοκλήρου για την αποπληρωμή του χρέους αλλά θα πηγαίνει:
1. Σε ποσοστό 50% ως εγγύηση για τις τράπεζες
2. Σε ποσοστό 25% ως ποσό για το χρέος και
3. Σε ποσοστό 25% ως κεφάλαιο για την ανάπτυξη
Ο κατάλογος με το νέο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που θα προχωρήσει μέσω του ΤΑΙΠΕΔ θα περιλαμβάνει σύμφωνα με πληροφορίες (σ.σ ο σχετικός πίνακας θα ενσωματωθεί στο νομοσχέδιο καθώς πρέπει να αναθεωρηθεί η νομοθεσία του 2012):
• Την επένδυση στο Ελληνικό
• Τα περιφερειακά αεροδρόμια. Από αυτά αναμένεται να υπάρξει τόσο ένα εφάπαξ έσοδο που μπορεί να φτάσει στα 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ όσο και ένα ετήσιο ποσό που θα αποτελέσει έσοδο του δημοσίου από τη λειτουργία. Μένει να φανεί αν το δεύτερο (σ.σ πρόκειται για σημαντικό ποσό καθώς θα αφορά σε περίοδο 40 ετών και μπορεί να φτάσει ακόμη και στα 900 εκατ. ευρώ) θα αποτελέσει πόρο του ΤΑΙΠΕΔ ή του καινούργιου Ταμείου
• Την περιοχή Αφάντου στη Ρόδο
• Τα πλειοψηφικά πακέτα του ΟΛΠ και του ΟΛΘ (51% και για τις δύο εισηγμένες εταιρείες)
• Τη συμμετοχή του δημοσίου στον Αστέρα Βουλιαγμένης
• Τη συμμετοχή στο Ελευθέριος Βενιζέλος η οποία εκτιμάται ότι μπορεί να αποφέρει περισσότερα από 500 εκατομμύρια ευρώ.
• Την ΤΡΑΙΝΟΣΕ η διαδικασία για την πώληση της οποίας έχει ήδη δρομολογηθεί από το ΤΑΙΠΕΔ
• Την έκταση στο Ποσείδι της Χαλκιδικής που έχει περιέλθει ήδη στην κατοχή του ΤΑΙΠΕΔ. Πρόκειται για έκταση 160 στρεμμάτων με θαλάσσιο μέτωπο 370 μέτρων στη χερσόνησο της Κασσάνδρας.
Εκκρεμούν οι συζητήσεις για δύο ακόμη «φιλέτα» που θα συμπληρώσουν τον κατάλογο αλλά και το τελικό ποσό της απόδοσης που θα πρέπει να έχει αυτό το πρόγραμμα.
Όπως ανέφερε προχθές αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών ο «πήχης» για την απόδοση που μπορούν να έχουν οι αποκρατικοποιήσεις κατά την περίοδο του 3ου μνημονίου – είτε αυτές προχωρήσουν μέσω του ΤΑΙΠΕΔ είτε μέσω του νέου Ταμείου – έχει κατέβει σε αρκετά χαμηλά επίπεδα.
«Χαρακτηριστικό είναι ότι λόγω των συνθηκών και οι θεσμοί έχουν «χαλαρώσει» τους στόχους ως προς τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις. Το ΔΝΤ, για παράδειγμα, μέχρι το 2018, προβλέπει έσοδα μόλις 1,5 δις ευρώ, ενώ η Κομισιόν έχει ανεβάσει πιο ψηλά τον πήχη εκτιμώντας τα έσοδα σε 2,5 δις ευρώ. Να σημειωθεί ότι για το ΤΑΙΠΕΔ προβλέπονταν έσοδα 6 δις ευρώ έως το 2018»……ανέφερε αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών.
{jcomments on}