ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΠΡΟΤΑΣΗ για την Διαφύλαξη του Πρασίνου προς τον Δήμο ΚΗΦΙΣΙΑΣ και ειδικότερα όλους τους Δήμους που χαρακτηρίζονται ως προάστια με πράσινο/κηπουπόλεις.

0
479

Τμήμα Α

Υπάρχει ένα ουσιαστικό πρόβλημα με την στήριξη και διαφύλαξη του χαρακτήρα της ΚΗΦΙΣΙΑΣ ως Κηπούπολης.

Μια βόλτα στην ιστορική Κηφισιά (σε μέρη που συνήθως προσπερνάμε χωρίς δεύτερη ματιά) | LiFO

Ο Σημερινός Δήμος σχεδιάστηκε πριν ενάμιση αιώνα ως τόπος εξοχικής διαμονής ευκατάστατων αστικών οικογενειών που μετακινούντο με Μόνιππα.

Δεν σχεδιάστηκε για τα δεδομένα της σημερινής εποχής με την πληθώρα των αυτοκινήτων και τη ουσιαστική έλλειψη χώρων στάθμευσης.  Επιπρόσθετα, ακόμα και οι υπάρχοντες χώροι στάθμευσης δεν χρησιμοποιούνται με την λογική «γιατί να πληρώσω αφού μου επιτρέπουν να σταθμεύω όπου θέλω…»

Παλιές Φωτογραφίες της Κηφισιάς στο πέρασμα του χρόνου - YouTube

Το αποτέλεσμα της αλλαγής του αρχικού Προαστείου/Κηπούπολης της Κηφισιάς σε απλό αστικό προάστειο, με την ανεξέλεγκτα εφαρμοσμένη πρακτική της αντιπαροχής, οδήγησε σε  σημαντική καταστροφή του χαρακτήρα του.

Συστηματικές, πρόχειρες και αψυχολόγητες αλλαγές στην πολεοδομική νομοθεσία με ακόμα χειρότερες συμπληρωματικές προεδρικές αποφάσεις έφεραν την μετάλλαξη της κηπούπολης σε μεσοαστική περιοχή με εμφανή αδιαφορία για την διατήρηση του πρασίνου που ξεχώριζε την Κηφισιά από τις κακοποιημένες αστικές συνοικίες της Αθήνας.

Πολλοί μεσοαστοί με εντελώς αλλοιωμένη νοοτροπία από την διαμονή τους σε διαμερίσματα της Αθηναϊκής Αστικής χαβούζας (της χειρότερης πρωτεύουσας της Ευρώπης) μετοίκισαν στην Κηφισιά όχι για να βοηθήσουν στην αναβάθμισή της αλλά δυστυχώς για την περαιτέρω αλλοίωση του χαρακτήρα της.

Με εντελώς αψυχολόγητες παρεμβάσεις οι οποίες έφτασαν να γίνουν εκ του προχείρου νόμοι του κράτους, δικαιολογούμενοι με δήθεν κριτήρια προσβασιμότητας για τα ΑΜΕΑ και τις μαμάδες με παιδικά καροτσάκια, έκριναν αυθαίρετα την κοπή των δένδρων ως λύση.

Κάτι τέτοιο όμως θα σήμαινε την ολική καταστροφή του χαρακτήρα του προαστείου διότι δεν υπάρχουν πεζοδρόμια πλάτους πάνω από 1,80 μ, που θα επέτρεπαν την διατήρηση των δενδροστοιχιών.

Άρα φθάσαμε σε αδιέξοδο, θα έλεγε κάποιος…

Όχι δεν φτάσαμε σε αδιέξοδο είναι η απάντηση και ιδού γιατί:

Αν ξεκινήσουμε από την άναρχη στάθμευση όπου θα πρέπει να επανέλθει το σύστημα περιορισμένης χρονικά παραμονής των οχημάτων σε πολυσύχναστα μέρη και εμπορικούς δρόμους με ισχυρά πρόστιμα για τους δυστροπούντες οδηγούς Ι.Χ.

Η Κηφισιά διαθέτει ως γνωστόν μεγάλο υπόγειο χώρο στάθμευσης, 100 μέτρα από την Πλατεία Πλατάνου, με πάνω από 600 θέσεις που πρέπει να χρησιμοποιούνται. Θα βοηθούσε αν ο Δήμος φρόντιζε για τη μείωση του τιμήματος του εν λόγω χώρου ώστε να είναι προσιτή η χρήση του.

Τμήμα Β (συνέχεια από το Α)

Το δεύτερο που θα μπορούσε να γίνει και θα αλλάξει ριζικά την μορφή του προαστείου προς το καλλίτερο είναι πιο μεσομακροπρόσθεσμο. Ορίζεται ως σχέδιο προσβασιμότητας Ιστού αράχνης.

Ο Δήμος θα ορίσει Μελετητή-Πολεοδόμο που θα διαμορφώσει ένα δίκτυο προσβασιμότητας από τις άκρες προς τα εμπορικά κέντρα του Δήμου.

Δύο πάρκα τσέπης στον Δήμο Κηφισιάς - Ενυπόγραφα

Θα καθορίσει δηλαδή ποιοι θα πρέπει να είναι οι δρόμοι που οι περπατητές θα χρησιμοποιούν για να συγκλίνουν προς τα εμπορικά κέντρα και αντίστοιχα θα χρησιμοποιούν για να επιστρέφουν στις κατοικίες τους.

Είναι προφανές ότι δεν θα επιλεγούν όλοι οι δρόμοι αλλά οι βασικοί για τον συγκεκριμένο σκοπό. Στους δρόμους αυτούς θα αποφασιστεί ότι θα υπάρχει ένα μόνο πεζοδρόμιο ικανού πλάτους για την συνεχή και απρόσκοπτη πρόσβαση των ΑΜΕΑ και των μαμάδων με παιδικά καρότσια προς το κέντρο.

Το πεζοδρόμιο αυτό θα διαπλατυνθεί ώστε να αφήνει 90-100 εκ. ελεύθερα για περπάτημα και πρόσβαση. Όσον αφορά τα υπάρχοντα δένδρα, θα ξεκινήσει η σταδιακή αντικατάστασή τους με άλλα που θα φυτεύονται μαζί με θάμνους κοντά στις διαχωριστικές μάνδρες των ιδιοκτησιών (τόσο κοντά ώστε να λαμβάνετε υπ’ όψη ο χώρος για την μελλοντική ανάπτυξη τους.

Στο εναπομείναν πεζοδρόμιο-της άλλη πλευράς-δεν θα γίνουν παρεμβάσεις πλην της συντήρησης των δενδροστοιχιών που υπάρχουν.

Το αποτέλεσμα θα είναι η απρόσκοπτη άνευ εμποδίων πρόσβαση από όλους στα εμπορικά κέντρα υπό την προϋπόθεση ότι οι πεζοδρόμοι αυτοί θα διατηρούνται καλό-συντηρημένοι και με την ανάλογη σήμανση για τα ΑΜΕΑ και τις μαμάδες με τα παιδικά καροτσάκια.

Με τον τρόπο αυτό όχι μόνο θα διατηρηθεί ο φυσικός πλούτος της Κηφισιάς αλλά και θα βελτιωθεί…

Εκείνοι που θα χάσουν θα είναι όσοι διπλό-παρκάρουν ή απλά παρκάρουν στους επιλεγμένους δρόμους και από τις δυο πλευρές. Θα επιτρέπεται συνεχής στάθμευση μόνο κατά μήκος του πεζοδρομίου που θα μείνει ως έχει χωρίς δια πλάτυνση.

Εννοείται ότι αν ο μελετητής κρίνει ότι η προσπέλαση με κατεύθυνση προς και εκτός του κάθε εμπορικού κέντρου θα γίνεται από ένα και το αυτό πεζοδρόμιο, αυτό και θα τηρηθεί… Ιδανικά θα πρέπει να οριστούν διαφορετικά πεζοδρόμια σε διαφορετικούς δρόμους.

Τα πεζοδρόμια αυτά θα σημανθούν και όποιοι σταθμεύουν αυθαίρετα και παράνομα ειδικά στα σημεία συνέχειας από τους κάθετους δρόμους θα εισπράττουν και το ανάλογο πρόστιμο…

Είναι προφανές ότι η πρόταση αυτή δεν εφαρμόζεται έτσι γρήγορα και απλάΘα χρειαστεί μετά την μελέτη να αποφασιστούν πολλά ειδικά θέματα από τα Δημοτικά Συμβούλια ως ειδική μέριμνα διαφύλαξής του χαρακτήρα της Κηφισιάς ως κηπούπολης.

Με άλλα λόγια θα προταθούν και αλλαγές προς βελτίωση/συμπλήρωση της υπάρχουσας νομοθεσίας.

Επιπλέον, η διαμόρφωση και κατασκευή θα γίνεται σταδιακά και ανάλογα με τα διατιθέμενα κονδύλια από την Δημοτική Αρχή.

Ευελπιστώ ότι η πρόχειρη αυτή αναφορά να εκληφθεί ως προοίμιο αναλυτικότερης πρότασης που θα βελτιωθεί και συμπληρωθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου αντί να καταλήξει σε κάποιο σκοτεινό ερμάριο ως σκεπτικό Δημιουργικής Φαντασίας ενός Δημότη.

Παναγιώτης Μπαζιωτόπουλος
bazioto@gmail.com
Τ: 2108013065
Κ: 6932288185

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here