Βρετανικά Έγγραφα του Φόρειν ΄Οφις για 1993. Η «Δουλοφροσύνη» Γ. Βασιλείου…της Φανούλας Αργυρού.

0
205

-Οι Αμερικανοί στις βάσεις με γνώση της ΚΚ,

-Αεροδρόμιο Λευκωσίας,

-Τι έλεγε  στους Βρετανούς ο Γιώργος Βασιλείου.

Οι Υποχωρήσεις/Παραχωρήσεις Γλ. Κληρίδη! Δεχόταν τις «Ιδέες Γκάλι» - Infognomon Politics

Τα έγγραφα αποκαλύπτουν ότι σχεδόν καθ΄ όλη την διάρκεια του 1993 ο  τέως Πρόεδρος Γιώργος Βασιλείου κάθε φορά που έβλεπε τους Βρετανούς αξιωματούχους ήταν πάντα επικριτικός εναντίον του Γλ. Κληρίδη, σε σημείο που το επεσήμαναν και οι ίδιοι (οι Βρετανοί).

Τον κατηγορούσε στους Βρετανούς ότι απομακρυνόταν από τις «Ιδέες Γκάλι», ότι επηρεαζόταν από τους σκληροπυρηνικούς του συμβούλους, ειδικά τον Υπ. Εξωτερικών Αλέκο Μιχαηλίδη, δεν έπρεπε ουσιαστικά να ακούει το λαό. («Vasiliou deplored the resulting tendency to make foreign policy the servant of domestic politics»).

Είχε στείλει επιστολή στον Γ. Παπανδρέου  με έντονη παρότρυνση να υποστηρίζει τα ΜΟΕ δίχως παρεκκλίσεις, είχε ζητήσει να δει τον Γλ. Κληρίδη πριν στείλει την επιστολή του αλλά δεν του έδωσαν ραντεβού.

Ο Βασιλείου πίστευε οι Τούρκοι δεν ενδιαφέρονταν για λύση, επέκρινε την Αμυντική Συμφωνία με την Ελλάδα, επέκρινε τη τάση (εννοείται του λαού) να κατηγορείται το ΗΒ για όλα, προειδοποιούσε για Αντί-Βρετανική αισθήματα,  υποστήριζε Ευρωπαίο παρατηρητή αλλά με περιορισμένο ρόλο (οι Βρετανοί δεν υποστήριζαν παρατηρητή και μάλλον και ο ΓΓ του ΟΗΕ),  ο Κληρίδης δεν είχε εξηγήσει τα ΜΟΕ και κανένας δεν τα είχε διαβάσει, ο κόσμος δεν εκτίμησε το πακέτο (ΜΟΕ) ότι θα είχε και κάποια λύση για το Βαρώσι…

Ένα από τα έγγραφα που καταγράφει τις «καταγγελίες» Βασιλείου προς Βρετανούς εις βάρος Γλ. Κληρίδη. Αναφορά από βρετ. Υπ. Αρμοστεία στη Λευκωσία προς Φόρειν Όφις 15.12.93.

Ο τότε πρέσβης της Ελλάδας στο Λονδίνο  Κάρολος Παπούλιας με επιστολή του προς το Φ.Ο. διαβεβαίωσε το Λονδίνο ότι η Ελληνική Κυβέρνηση δέχθηκε τα ΜΟΕ.

Και σημείωσαν στο Φ.Ο.:  «Όμως δεν το Ανακοίνωσαν».

Η συνέχεια στην ΠΗΓΗ………

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here