Μας είπαν…«Ουγγαρία». Τρέχει η ΝΔ να ψηφίσει την προστασία των προστατευόμενων μαρτύρων! Μύδροι για την δολοφονία Καραϊβάζ, και την παρακολούθηση Κουκάκη!
Υπό το βάρος της διεθνούς πίεσης η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεσμεύθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι σήμερα θα δώσει για διαβούλευση το νομοσχέδιο για την προστασία των προστατευόμενων μαρτύρων.
Υπενθυμίζεται ότι το νομοσχέδιο με την κύρωση της σχετικής Ευρωπαϊκής οδηγίας ήταν έτοιμο, είχε παρουσιαστεί στο Υπουργικό Συμβούλιο τον Φεβρουάριο από τον υπουργό Δικαιοσύνης, αλλά ύστερα από οξύτατες αντιδράσεις των Μάκη Βορίδη, Άδωνη Γεωργιάδη και Πάνου Πικραμένου ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνέστησε την αναβολή της συζήτησης με τη φράση «άστο Κώστα…».
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη βρέθηκε χθες υπό ακρόαση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τις παραβιάσεις σε θέματα Δημοκρατίας και Κράτους Δικαίου. Οι καταγγελίες της εισαγγελέως Ελένης Τουλουπάκη εξετάσθηκαν ενδελεχώς και η κυβέρνηση υποχρεώθηκε να δώσει απαντήσεις.
Υπογραμμίζεται ότι τελικά η κυβέρνηση δεν εκπροσωπήθηκε από τον υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα, παρά το ότι είχε δεσμευτεί ότι θα παρευρίσκετε προσωπικώς. Πρόκειται για την δεύτερη κατά σειρά απουσία Τσιάρα από τη διαδικασία κατόπιν πρόσκλησής του. Ο Κ. Τσιάρας είχε απουσιάσει και τον Ιούνιο του 2021, σε αντίστοιχη συνεδρίαση για την ασφάλεια των δημοσιογράφων στην Ελλάδα.
Αντί αυτού εστάλη ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης Πάνος Αλεξανδρής, ο οποίος μάλλον εκνεύρισε τους ερωτώντας με τις απαντήσεις, τις ειρωνείες και την εριστικότητά του.
Υπογραμμίζεται ότι στην συνεδρίαση της υποομάδας DRFMG (Παρακολούθησης Δημοκρατίας, Κράτος Δικαίου και Θεμελιωδών Δικαιωμάτων) της Επιτροπής LIBE του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εκτός από την εισαγγελέα Τουλουπάκη συμμετείχαν Ευρωβουλευτές (εκτός του Λαϊκού Κόμματος), εκπρόσωποι της GRECO, της Κομισιόν και των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα.
Ευρωβουλευτές: Oι εκθέσεις σας διαψεύδουν…
Τόσο οι Ευρωβουλευτές όσο και ο εκπρόσωπος των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα εξέφρασαν τη συνεχιζόμενη σοβαρότατη ανησυχία τους για ζητήματα χρηματοδότησης των ΜΜΕ στην Ελλάδα (όπως η λίστα Πέτσα) και τη μη διαφαινόμενη πρόοδο στην υπόθεση της δολοφονίας Καραϊβάζ.
Στην λίστα των ανησυχιών προστέθηκε με επιτακτικότητα η υπόθεση Κουκάκη. Μάλιστα δεν έλειψαν παραλληλισμοί της χώρας μας με την Ουγγαρία, χαρακτηρισμοί που προήλθαν από ευρωβουλευτές από διάφορες πολιτικές ομάδες.
Γενικά η κατάσταση στην Ελλάδα κρίθηκε επαρκώς κρίσιμη. Οι Ευρωβουλευτές επεσήμαναν τις εμφανείς ανακολουθίες ανάμεσα στις εκθέσεις που διαπιστώνουν σοβαρές ελλείψεις στον τομέα του Κράτους Δικαίου στην Ελλάδα και τον ρόλο της κυβέρνησης σε αυτές, καθώς και την έλλειψη πειστικών ή ουσιωδών απαντήσεων από τον παριστάμενο γενικό γραμματέα.
Αγωγή στη Novartis με βάση τα στοιχεία που βρήκε η διωκόμενη Τουλουπάκη!
Από την πλευρά του ο Π. Αλεξανδρής εμφανίστηκε φίλερις και απρόθυμος να απαντήσει ουσιωδώς στα ερωτήματα που του απευθύνθηκαν, επιχειρώντας συχνά να ανεβάσει τους τόνους. Οι απαντήσεις του συχνά περιλάμβαναν ανακρίβειες και μισές αλήθειες.
Ωστόσο δεσμεύθηκε ότι σήμερα θα κατατεθεί προς διαβούλευση το νομοσχέδιο για την προστασία των προστατευόμενων μαρτύρων, που είχε ανακληθεί στην επεισοδιακή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.
Αντίθετα η εισαγγελέας Τουλουπάκη περιέγραψε με λεπτομέρεια τη δίωξη της σχετικά με την υπόθεση Novartis, ενώ δήλωσε απερίφραστα ότι η δίωξη της είναι πολιτική, κάτι που διαφαίνεται από τη διαδικασία και τεκμηριώνεται από έγγραφα τα οποία δήλωσε διατεθειμένη να προσκομίσει.
Ενδεικτική του κλίματος ήταν ότι ο Π. Αλεξανδρής ενημέρωσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι η Ελλάδα ετοιμάζεται να καταθέσει αγωγή στην Novartis για τις ζημίες που υπέστη.
Τότε η εισαγγελέας Τουλουπάκη αναρωτήθηκε αν η αγωγή αυτή θα στοιχειοθετηθεί με τα στοιχεία που συνέλεξε η ίδια στη σχετική δικογραφία κατά τη διάρκεια της έρευνάς της και επεσήμανε την αντίφαση να χρησιμοποιείται η δουλειά της από την ίδια κυβέρνηση η οποία τη χαρακτηρίζει «σκευωρό».
Σιωπή Αλεξανδρή για την αγορά συστήματος παρακολούθησης
Όσον αφορά τις παρακολουθήσεις πολιτών ο Π. Αλεξανδρής υποστήριξε ότι δεν γίνονται από την κυβέρνηση. Εκ της κυβέρνησης κανένας Έλληνας πολίτης δεν παρακολουθείται, είπε και σημείωσε ότι οι παρακολουθήσεις γίνονται με εισαγγελική εντολή, και η εκτελεστική εξουσία δεν εμπλέκεται. Ωστόσο δεν απάντησε όταν ρωτήθηκε ευθέως αν η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει αγοράσει το λογισμικό παρακολούθησης Predator.
Ειδικά για την παρακολούθηση του δημοσιογράφου Κουκάκη ο γενικός ισχυρίσθηκε πως, είτε υπήρξε ένταλμα για την παρακολούθηση, είτε δεν διατάχθηκε από το Ελληνικό κράτος. Αν ισχύει το δεύτερο, και κάποιος Έλληνας δημοσιογράφος παρακολουθείτε με χρήση του λογισμικού, αυτό χρήζει άμεση διερεύνησης.
Για την δολοφονία Καραϊβάζ ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης σημείωσε ότι βρίσκεται σε στάδιο αστυνομικής προανάκρισης, δηλώνοντας ότι ούτε η εκτελεστική, ούτε η δικαστική εξουσία εμπλέκονται (αν και της διαδικασίας αυτής πάντα προΐσταται εισαγγελέας).