«Στη Θράκη, στο Αιγαίο, στην Κύπρο, μετριέται η αντοχή του Ελληνισμού… Συστάσεις και πιέσεις φίλων-εταίρων ‘να τα βρούμε’ απορρίπτονται»!…
Η διορατική ομιλία του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στη Θεσσαλονίκη το 2019, παραμονές της Εθνικής επετείου του «ΟΧΙ».
Η απόφαση του Ταγίπ Ερντογάν να αναστείλει προσωρινά τις έρευνες υδρογονανθράκων στην Ελληνική υφαλοκρηπίδα και να αρχίσει διάλογο με την Ελλάδα στο πλαίσιο μιας χειρονομίας δήθεν καλής θέλησης, είναι μια κίνηση τακτικής η οποία μάλλον περιπλέκει τα πράγματα παρά μας δίνει διέξοδο.
Η Αθήνα σύντομα θα πιεστεί όχι μόνο από τον Ερντογάν, αλλά και από τους συμμάχους της στην Ευρώπη και την Αμερική να συζητήσει στο πλαίσιο του διαλόγου θέματα ταμπού για την Ελληνική Εξωτερική Πολιτική όπως η συνεκμετάλλευση των φυσικών μας πόρων και η αποστρατιωτικοποίηση των νήσων.
Υπό το φως αυτών των δεδομένων αποκτά ενδιαφέρον η αναδρομική ανάγνωση της ομιλίας που εκφώνησε στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών στις 27/10/2019 ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ο οποίος διάβασε τις εξελίξεις που ζούμε σήμερα επτά μήνες πριν συμβούν.
Αξίζει να την διαβάσουμε:
«Με την Τουρκία, οι σχέσεις μας διαχρονικά δοκιμάζονται από τις αυθαίρετες διεκδικήσεις της. Η αντιμετώπισή τους απαιτεί σοβαρότητα, μακροπρόθεσμο σχεδιασμό και πρωτοβουλίες σε όλα τα μέτωπα. Η Ελλάδα έχει επιλέξει, ως κύριο όπλο της απέναντι στις διεκδικήσεις αυτές, το Διεθνές Δίκαιο.
Πρέπει ταυτόχρονα να εργαζόμαστε αδιάλειπτα για την ανάδειξη του προβλήματος ως Ευρώ-τουρκικού, και όχι αμιγώς ελληνοτουρκικού. Και ακόμα να οικοδομούμε ισχυρές συμμαχίες, στη βάση διμερών ή πολυμερών συμφωνιών, που αναβαθμίζουν τη θέση μας στην περιοχή.
Σήμερα, ωστόσο, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια απροκάλυπτη κλιμάκωση εκ μέρους της Τουρκίας, από τον Έβρο μέχρι την Κύπρο. Κλιμάκωση που είναι σχεδιασμένη και συστηματική.
Γνωρίζουμε πια που αποσκοπούν οι στρατηγικές κινήσεις της Άγκυρας. Η εμπειρία του παρελθόντος έχει δείξει ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να συρθεί ούτε να παρασυρθεί από τις μεθοδεύσεις της Τουρκίας και δεν πρέπει να επιτρέψει τη δημιουργία τετελεσμένων σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της.
Πρέπει να βρίσκεται σε διαρκή εγρήγορση και ετοιμότητα. Γιατί, ας μην γελιόμαστε, η υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και των εθνικών συμφερόντων μας θα βασιστεί στις δικές μας δυνάμεις. Στην εμπέδωση αρραγούς εθνικού μετώπου και στη διασφάλιση της αποτρεπτικής ισχύος των ενόπλων μας δυνάμεων.
Θέλουμε μεν καλές σχέσεις με όλους τους γείτονές μας. Πιστεύουμε στο διάλογο. Με όλους θέλουμε να συνεργαστούμε. Αλλά δεν μας πτοούν απειλές και εκβιασμοί.
Γιατί, όπως ήδη ελέχθη αναφορικά με την αυριανή Επέτειο του Όχι, η Ελλάδα απορρίπτει την επικράτηση της ισχύος έναντι του δικαίου. Γι αυτό και συστάσεις και προτροπές που μας καλούν τάχα να «λογικευτούμε και να τα βρούμε», πολύ δε περισσότερο πιέσεις φίλων, συμμάχων ή εταίρων, δεν γίνονται δεκτές, αν προσκρούουν στο εθνικό συμφέρον.
Χρέος δικό μας είναι να υπερασπιζόμαστε τα δίκαια και τα συμφέροντα της Ελλάδας. Στη Θράκη, στο Αιγαίο, στην Κύπρο μετριέται η αντοχή του Ελληνισμού. Και πρέπει να πείθει άπαντες ότι αυτή η αντοχή είναι μεγάλη, αποφασισμένη και αμετακίνητη.
Πέρα από αυτά, η Τουρκία οφείλει να τιμήσει τη Συμφωνία της με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα. Οι όποιες κωλυσιεργίες, υπεκφυγές και προσπάθειες περαιτέρω εκμετάλλευσης της κατάστασης εκ μέρους της θα πρέπει να αναγνωριστούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση προς την κατεύθυνση του επανακαθορισμού της στάσης της απέναντι στην Τουρκία».
Πηγή: «ΕΣΤΙΑ»