Έχει αποδείξει ότι δεν φοβάται. «Στρίμωξε» τον Ζελένσκι μέσα στην Κυπριακή Βουλή με μια ιστορική ομιλία, το ίδιο έπραξε και τώρα απέναντι στις προσβολές του Προέδρου της Τουρκικής Βουλής Μουσταφά Σεντόπ.
Η επεισοδιακή Διάσκεψη των Προέδρων των Κοινοβουλίων της Ε.Ε. ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας και χθες η Αννίτα Δημητρίου ήταν το Πρόσωπο της Ημέρας στην Κύπρο.
Η Πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής ήταν έτοιμη, για μια ακόμα φορά, να δώσει απαντήσεις. Ο εκνευρισμός που προκαλεί στην Άγκυρα οδηγεί την Τουρκική πλευρά σε λάθη. Στη Διάσκεψη της Ε.Ε. η Δημητρίου έβγαλε έναν σκληρό λόγο. Τα στρογγυλέματα στην ομιλία της έλειπαν. Το ίδιο και τα καλοπιάσματα.
Απαίτησε ευθέως, κοιτάζοντας τον Τούρκο ομόλογό της, να αντιμετωπίζονται το ίδιο από τη διεθνή κοινότητα η τουρκική εισβολή στην Κύπρο και η Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία: «Η εισβολή είναι εισβολή και η κατοχή. Ας το καταστήσουμε σαφές. Η βαναυσότητα είναι βαναυσότητα και τίποτα λιγότερο».
Η μοναδική απάντηση που βρήκε ο Σεντόπ ήταν η προσβολή. «Μπορεί να μη θυμάται τις συνθήκες εγγυήσεως, επειδή είναι μικρή σε ηλικία» είπε και προσέθεσε: «Στο δημοψήφισμα που διεξήγαγαν τα Ηνωμένα Έθνη, το 2004, οι Τουρκοκύπριοι αποδέχθηκαν τη λύση, ενώ οι Ελληνοκύπριοι ήταν αυτοί που δεν αποδέχτηκαν τη λύση, την ειρήνη και τη συνύπαρξη των δύο κοινοτήτων».
Η Αννίτα ξαναπήρε τον λόγο και έδωσε πληρωμένη απάντηση στον Σεντόπ:
«Αγαπητέ Πρόεδρε, δεν αντιπροσωπεύω τους Ελληνοκύπριους πολίτες, αντιπροσωπεύω το Κοινοβούλιο της Κυπριακής Δημοκρατίας-ας το ξεκαθαρίσουμε αυτό. Η ηλικία μου; Αλήθεια; Εχουμε σεξιστικές συμπεριφορές σε αυτό το δωμάτιο και τις αποδεχόμαστε; H ηλικία μου;»
Και συνέχισε με το ίδιο αυστηρό ύφος: «Δεν περίμενα τίποτα περισσότερο, δεν έχω τίποτα παραπάνω να πω, είμαι πολύ απογοητευμένη και περιμένω πολύ περισσότερα από τη στήριξη των υπολοίπων. Δεχόμαστε πραγματικά οποιαδήποτε σεξιστική συμπεριφορά από οποιονδήποτε σε αυτό το δωμάτιο;»
Τα Τουρκικά ΜΜΕ έγραφαν χθες τα…δικά τους, για «Μάθημα του Σεντόπ στην Πρόεδρο της Βουλής της Ε/Κ Διοίκησης στα περί κατοχής», δημοσιεύοντας τους ψευδείς και θρασείς ισχυρισμούς του Προέδρου της Τουρκικής Βουλής ότι δήθεν «η Τουρκία πήγε το 1974 για να προστατεύσει τους ομοεθνείς της από μια σφαγή, χρησιμοποιώντας τα δικαιώματα της εγγυήτριας χώρας στις Συμφωνίες της Ζυρίχης και του Λονδίνου». Χαρακτήρισαν, μάλιστα, «αλαζονικές τις δηλώσεις Δημητρίου κατά της Τουρκίας».
Όποιος, όμως, είδε το επίμαχο βίντεο βγάζει εύκολα τα συμπεράσματά του. Ο Σεντόπ, άλλωστε, ήταν αυτός που έσπευσε να απολογηθεί και να τα μπαλώσει για την απαξίωση που έδειξε και τον ηλικιακό ρατσισμό του: «Οι φίλοι μου εδώ είναι μάρτυρες ότι δεν έχω καμία σεξιστική προσέγγιση».
Στο τέλος έκανε λόγο για «παρεξήγηση».
Με τον Ζελένσκι…
Δεν είναι η πρώτη φορά που η Δημητρίου βάζει κάποιον στη θέση του. Πέρυσι τον Απρίλιο είχε κάνει το ίδιο και με τον Ζελένσκι.
Μετά την ομιλία του Ουκρανού ηγέτη στην Κυπριακή Βουλή μέσω τηλεδιάσκεψης, η Δημητρίου καυτηρίασε άμεσα το γεγονός ότι ο Ζελένσκι έκανε αναφορά μόνο στη Ρωσική εισβολή, αλλά όχι και στην Τουρκική κατοχή στην Κύπρο.
Έχοντας απέναντί της τον αιφνιδιασμένο Ζελένσκι η Αννίτα Δημητρίου είπε:
«Κύριε πρόεδρε, καταλαβαίνουμε πολύ καλά τι βιώνετε, γιατί η ίδια εισβολή, με άλλους πρωταγωνιστές, συντελέστηκε το 1974 στην Κύπρο από την Τουρκία. Η Κύπρος, όπως και η Ουκρανία, είναι θύματα εισβολής και κατοχής μιας ισχυρότερης γείτονας χώρας. Για περισσότερο από 47 χρόνια βιώνουμε τις συνέπειες των παράφορων παραβιάσεων από την Τουρκία των αρχών του Διεθνούς Δικαίου και των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η χώρα μου παραμένει μισό αιώνα αδικαίωτη».
Αλλά, εκείνη τη στιγμή, ο Ζελένσκι, που εμφανίζεται ως μαχητής της διεθνούς νομιμότητας, έγινε…λαγός. Εξαφανίστηκε από το πλάνο, δίχως να ψελλίσει κουβέντα για τις «πλάτες» που απροκάλυπτα κάνει στον Ερντογάν και στην Τουρκία, με την Πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής να τον ψάχνει και να του λέει «ελπίζω να με ακούτε ακόμη».
Ξαφνικά η σύνδεση φάνηκε να διακόπτεται. Έπεσε μαύρο στην οθόνη, αν και, παρά το πανικόβλητο…μπλακάουτ, ο Ουκρανός είχε ξεχάσει να κλείσει το μικρόφωνο, με συνέπεια να ακούγεται πόσο εκνευρισμένος ήταν.
Μετά τον σάλο από τη φοβισμένη αντίδραση του Ζελένσκι, η Ουκρανική Πρεσβεία προσπάθησε να τα κουκουλώσει, κάνοντας λόγο για «τεχνικό λάθος» και αναφέροντας ότι «το κείμενο της ομιλίας Δημητρίου θα διαβιβαστεί γραπτώς στον Ουκρανό Πρόεδρο».
Δύο εβδομάδες πριν από την ομιλία Ζελένσκι στην Κυπριακή Βουλή είχε προηγηθεί η παράσταση που έδωσε, μαζί με τους ναζί του Αζόφ, στην Ελληνική Βουλή.
Τότε ο Ελληνας Πρόεδρος του Κοινοβουλίου Κωνσταντίνος Τασούλας είχε πιει το…αμίλητο νερό. Δεν είχε αρθρώσει ούτε λέξη για το γεγονός ότι ο Ουκρανός Πρόεδρος απαξίωσε ακόμα και να αναφερθεί στην Τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Μετά τον θόρυβο, ο Τασούλας ισχυρίστηκε, με φαιδρά επιχειρήματα, ότι δεν ήξερε καν για τα βίντεο προπαγάνδας με τον…Μιχαήλ.
Με Πρόεδρο τον «αβανταδόρο» Τασούλα, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ουδέποτε ένιωσε την ανάγκη να «δραπετεύσει» λόγω…τεχνικού προβλήματος από τη σύνδεση. Κανείς δεν τον έφερε στη…δύσκολη θέση να μιλήσει για την Τουρκική κατοχή. Η Αννίτα Δημητρίου, όμως, δεν είναι…Τασούλας.
Βιογραφικό
Γεννήθηκε το 1985 στη Λάρνακα. Σπούδασε Κοινωνικές και Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, με μεταπτυχιακό στο Κεντ. Το 2011 έγινε η πρώτη γυναίκα κοινοτικός σύμβουλος στους Τρούλλους Λάρνακας με τον ΔΗΣΥ. Το 2016 εξελέγη βουλευτής και τέσσερα χρόνια αργότερα έγινε αντιπρόεδρος του κόμματός της.
Μετά τις βουλευτικές εκλογές του 2021 εξελέγη Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων με τις ψήφους τριών κομμάτων. Στις φετινές προεδρικές εκλογές υποστήριξε την υποψηφιότητα Νεοφύτου.
Στη συνέχεια επικράτησε στις εσωκομματικές εκλογές του Δημοκρατικού Συναγερμού και, με ποσοστό 69%, εκλέχθηκε Πρόεδρος του κόμματος.