Η αύξηση των ναυτικών μιλίων στο Αιγαίο από τα 6 στα 12 είναι η μόνη πατριωτική στάση κύριε Μητσοτάκη…του Παναγιώτη Απόστολου.

0
544

Το συμβουλευτικό όργανο του Πρωθυπουργού στα θέματα εξωτερικής πολιτικής είναι το ΕΛΙΑΜΕΠ και το οποίο τον «σπρώχνει» στη λογική της ηττοπαθούς στάσης προς την Τουρκία διά μέσω της επιχειρηματολογίας του κατευνασμού και του συνδρόμου της μη εμπλοκής σε πολεμική σύρραξη με την Τουρκία!

Ωστόσο μια πατριωτική στάση της Ελλάδος απέναντι στην θρασύτατη, μισαλλόδοξη και επιθετική πολιτική της Τουρκίας, δεν σημαίνει ότι εάν η Ελλάδα αντιπαρατάξει με σθένος και τόλμη τα δίκαια αιτήματά της, θα σημάνει αυτόματα πολεμική σύρραξη μεταξύ της Ελλάδος και της Τουρκίας!

Και αυτήν την στιγμή, είναι η πιο κατάλληλη στιγμή των τελευταίων δεκαετιών, πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 25-26 Μαρτίου 2021, καθότι στις 25 Μαρτίου γιορτάζουμε τα 200 χρόνια από την απελευθέρωσή μας από τον Οθωμανικό ζυγό, η Ελλάς να ανακοινώσει την αύξηση των ναυτικών μας μιλίων στο Αιγαίο από τα 6 στα 12!

Να συγκαλέσει λοιπόν ο Πρωθυπουργός άμεσα την Ολομέλεια της Βουλής και να συναποφασίσουν όλοι, αυτήν την αύξηση! Η οποία θα αυξήσει και την ελληνική κυριαρχία στο Αρχιπέλαγος μας!

Ας αφήσει ο Πρωθυπουργός θα φοβικά σύνδρομα και ας τολμήσει, αφού μελετήσει και την επιχειρηματολογία του μέλους του ΙΗΑ κ. Νίκου Ιγγλέση, όπως καταγράφηκε σε πρόσφατο άρθρο του (απόσπασμα) στις 22/2/2021 με τίτλο: Το Αιγαίο των 12 ν.μ. ή «η Ελληνική λίμνη»:

➢ Σύμφωνα με τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας του ΟΗΕ (UNCLOS του 1982) κάθε παράκτιο κράτος έχει δικαίωμα (κλείνοντας τους κόλπους και χαράσσοντας ευθείες γραμμές βάσης) να επεκτείνει μονομερώς τα χωρικά ύδατά του μέχρι τα 12 ν.μ.

Αν οι έναντι ακτές ενός άλλου κράτους βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη των 24 ν.μ. (12+12) τότε η επέκταση των χωρικών υδάτων μπορεί να φτάσει μέχρι τη μέση γραμμή μεταξύ των αντικριστών ακτών. Αυτό συμβαίνει σε πολλές περιπτώσεις μεταξύ των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και των ακτών της Τουρκίας. Χωρικά ύδατα έχουν οι ηπειρωτικές ακτές, τα νησιά, οι ακατοίκητες νησίδες, ακόμα και οι βράχοι.

➢ Η Ελλάδα από το 1936 έχει καθορίσει χωρικά ύδατα 6 ν.μ. σε όλη την επικράτειά της. Πρόσφατα προχώρησε σε επέκταση των χωρικών υδάτων της στα 12 ν.μ. μόνο στο Ιόνιο Πέλαγος, μέχρι το ακρωτήριο Ταίναρο, αφού είχε προηγηθεί η οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Ιταλία.

➢ Η Τουρκία έχει καθορίσει χωρικά ύδατα 6 ν.μ. στο Αιγαίο και σε τμήμα των ακτών της στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά τα έχει επεκτείνει στα 12 ν.μ. στον Εύξεινο Πόντο και στις ακτές της βόρεια της Κύπρου. Η τουρκική Εθνοσυνέλευση, με ψήφισμά της το 1995, διακήρυξε ότι θα αποτελέσει αιτία πολέμου (casus belli) η επέκταση πέραν των 6 ν.μ. των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο. Η απόφαση αυτή είναι αντίθετη με τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ (άρθρο 2 παρ. 4) που απαγορεύει την απειλή χρήσης βίας. Ο εκβιασμός του casus belli έχει λειτουργήσει αποτελεσματικά, για τους Τούρκους, επί 25 χρόνια.

➢ Ο Πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης και στελέχη της Κυβέρνησής του σε συχνές δηλώσεις τους έχουν προσδιορίσει ότι οι διερευνητικές επαφές αφορούν την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με τη γειτονική Τουρκία. Σημειώνεται ότι στις θαλάσσιες ζώνες, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, περιλαμβάνονται τα χωρικά ύδατα, η συνορεύουσα ζώνη, η ΑΟΖ και η υφαλοκρηπίδα.

➢ Το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών και ο υπουργός Ν. Δένδιας, σ’ όλες τις δηλώσεις τους, προσδιορίζουν ότι οι διερευνητικές επαφές αφορούν μόνο την οριοθέτηση της ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδας. Είναι φανερό ότι υπάρχει σημαντική απόκλιση μεταξύ του Μεγάρου Μαξίμου και του υπουργείου Εξωτερικών.

➢ Η επίσημη Τουρκική θέση, σε πλήρη αντίθεση με το Δίκαιο της Θάλασσας, είναι ότι τα νησιά έχουν μόνο χωρικά ύδατα 6 ν.μ. και κανένα δικαίωμα για ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδα. Συνέπεια αυτής της αυθαίρετης άποψης είναι ότι η Τουρκία ζητάει το διαχωρισμό του Αιγαίου στη μέση (25ος Μεσημβρινός), μεταξύ των ηπειρωτικών ακτών της Ελλάδας και της Ανατολίας.

Όποια νησιά του Αιγαίου βρίσκονται ανατολικά του 25ου Μεσημβρινού είναι, για τους Τούρκους, στη «λάθος πλευρά της μέσης γραμμής». Στην ίδια βάση υπογράφτηκε και το μνημόνιο οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ Άγκυρας και Τρίπολης που περιορίζει την όποια επήρεια της Ρόδου, Καρπάθου, Κάσου και Κρήτης στα 6 ν.μ.

➢ Με τα σημερινά χωρικά ύδατα των 6 ν.μ. στην Ελλάδα ανήκει το 43,5% του Αιγαίου, στην Τουρκία το 7,5% και το 49% είναι ανοιχτή θάλασσα-διεθνή ύδατα (βλέπε χάρτη 1). Αν τα χωρικά ύδατα επεκταθούν στα 12 ν.μ. στην Ελλάδα θα ανήκει το 71,5% του Αιγαίου (λόγω των χιλιάδων νησιών και νησίδων), στην Τουρκία το 8,8% και μόνο το 19,7% θα παραμείνει ανοιχτή θάλασσα (βλέπε χάρτη 2).

➢ Στην περίπτωση, των 12 ν.μ. η εναπομένουσα ανοιχτή θάλασσα (19,7%) θα είναι στο συντριπτικά μεγαλύτερο τμήμα της Eλληνική ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδα. Μόνο μεταξύ Λήμνου και Λέσβου (στην έξοδο των Στενών) υπάρχει η δυνατότητα στην Τουρκία να αποκτήσει μια μικρής έκτασης ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδα καθώς και σε δυο πολύ στενές λωρίδες θάλασσας μεταξύ της Λέσβου-της Χίου και της Ικαρίας (βλέπε χάρτη 2).

Σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας η δικαιοδοσία σε ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδα προϋποθέτει την ύπαρξη χωρικών υδάτων πίσω απ’ αυτές τις θαλάσσιες ζώνες. ΗΑΟΖ/υφαλοκρηπίδα υφίσταται μόνο ως συνέχεια των χωρικών υδάτων.

Δεν μπορεί, δηλαδή, ένα κράτος να διεκδικεί ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδα σε θάλασσα που δεν έχουν προβολή τα χωρικά ύδατά του ή περιβάλλεται από χωρικά ύδατα άλλου κράτους. Στην περίπτωση επέκτασης των Eλληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ. σχεδόν όλη η ανοικτή θάλασσα στο Βόρειο Αιγαίο, στο Κρητικό Πέλαγος και σε άλλα σημεία θα αποτελέσουν τμήμα της ελληνικής ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδας (βλέπε χάρτη 2)

Τι σημαίνει η επέκταση κατά 6 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο για το Αιγαίο.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το INTERNATIONAL HELLENIC ASSOCIATION (IHA) είναι ένας Οργανισμός, μη Κερδοσκοπικός, μη Κυβερνητικός, μη Κομματικός!  Ένας φορέας με έδρα το Delaware των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

Οι σκοποί του οποίου εστιάζουν στην υποστήριξη της Ελλάδος και του Ελληνισμού σε Εθνικά και Πολιτιστικά θέματα μέσω πολλών και ανεξάρτητων επιτροπών οι οποίες δραστηριοποιούνται σε διαφορετικούς τομείς, με διαφορετικούς συντονιστές και μέλη, υπό την άμεση εποπτεία του Προέδρου και του Διοικητικού Συμβουλίου του ΙΗΑ.

Τα διάφορα μέλη του ΙΗΑ προέρχονται κυρίως από την Πανεπιστημιακή κοινότητα και από διάφορες κατηγορίες προσωπικοτήτων (πρώην πρέσβεις, ανώτατοι στρατιωτικοί, συγγραφείς κ.α.π.).

Το σύνολο των μελών του ΙΗΑ ανέρχεται σε 4.000 περίπου. Τα μέλη του ΙΗΑ βρίσκονται διασκορπισμένα τόσο στην Ελλάδα όσο και σε ολόκληρο τον κόσμο!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here