Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αναμένεται να κληθεί λίαν συντόμως να συνεισφέρει Ελληνικές Στρατιωτικές Δυνάμεις «στις τέσσερις πρόσθετες πολυεθνικές μάχιμες μονάδες σε Βουλγαρία, Ουγγαρία Ρουμανία και Σλοβακία», όπως ακριβώς αναφέρεται στο ανακοινωθέν του ΝΑΤΟ της 24ης Μαρτίου.
Η απόφαση αυτή ελήφθη με ομοφωνία, επομένως έχει και τη σύμφωνη γνώμη και υπογραφή της Ελληνικής Κυβέρνησης, η οποία επιτρέπει από την Αλεξανδρούπολη τη συνεχή μεταφορά Αμερικανικού οπλισμού και ανθρώπων προς Βορρά για την ενίσχυση της Ουκρανίας.
«Λαμβάνουμε όλα τα μέτρα και τις αποφάσεις ώστε να διασφαλίσουμε την ασφάλεια και την άμυνα όλων των συμμάχων σε όλες τις περιοχές και με προσέγγιση 360 μοιρών. Τα μέτρα μας παραμένουν προληπτικά, αναλογικά και μη κλιμακούμενα»…αναφέρει το νατοϊκό κείμενο μετά τη σύνοδο των ηγετών των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.
Ο Πρόεδρος Μπάιντεν, πάντως, αρνήθηκε τις εκκλήσεις της Ουκρανίας για τη δημιουργία μιας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων (non-fly zone) πάνω από την Ουκρανία, γνωρίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα σήμαινε την άμεση ανάμειξη του ΝΑΤΟ στον πόλεμο με τη Ρωσία, η οποία έχει ήδη προειδοποιήσει για άμεση αντίδρασή της, ακόμα και με χρήση πυρηνικών όπλων.
Ο Αμερικανός Πρόεδρος απείλησε με τη σειρά του ότι σε μια τέτοια Ρωσική επίθεση «οι νατοϊκές δυνάμεις θα προχωρήσουν σε απάντηση», δηλαδή η Ευρώπη θα οδηγηθεί σε ολοκαύτωμα.
Υποσχέθηκε, πάντως, αύξηση της οικονομικής και της στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία, με τον Βρετανό Πρωθυπουργό, όμως, να δηλώσει δημοσίως την αγωνία των δυτικών συμμάχων, που αδυνατούν να κάνουν περισσότερα, αφού δεν μπορούν για λόγους επιμελητείας να στείλουν ούτε τανκς ούτε αεροσκάφη.
Αν ο πρώτος στόχος του Αμερικανού Προέδρου ήταν να αποδείξει ότι επί των ημερών του και με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία, το ΝΑΤΟ είναι πλήρως ενωμένο και δυνατό, ο δεύτερος στόχος του ήταν να προσδέσει σφιχτά την Ευρώπη στους ενεργειακούς πόρους των ΗΠΑ, ώστε η Ε.Ε. να εξαρτάται απολύτως από το πολιτικό και οικονομικό άρμα της Ουάσινγκτον.
Εξυπακούεται ότι πάνε περίπατο οι βαρύγδουπες ανακοινώσεις των Ευρωπαίων περί Εναλλακτικών Πηγών Ενέργειας στην Ευρώπη (σ.σ.: με τους Γερμανούς, πάντως, να έχουν κάνει τα κουμάντα τους και να έχουν προσδέσει απολύτως την κυβέρνηση Μητσοτάκη στην «πράσινη ενέργεια» των-γερμανικής τεχνολογίας -ανεμογεννητριών).
Περιχαρής ο Τζο Μπάιντεν και με το χαμόγελο Ινδιάνας που υποδέχεται τους Ισπανούς κατακτητές στον Νέο Κόσμο, 400 χρόνια πριν, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανήγγειλαν τη στενή συνεργασία τους για τη «μείωση της εξάρτησης από τα ορυκτά ρωσικά καύσιμα».
Αυτό μεταφράζεται σε αποστολή αμερικανικού LNG 15 δις κυβικά μέτρα μέχρι το τέλος του χρόνου και στόχο την πλήρη απεξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο σε οκτώ χρόνια από τώρα.
Βεβαίως, τα 15 δις κυβικά μέτρα αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) αντισταθμίζουν μόνον το ισόποσο του ρωσικού LNG που καταναλώνει η Ευρώπη ετησίως, δηλαδή μόνο το 10% από τα 155 δις κυβικά μέτρα ρωσικού φυσικού αερίου που καταναλώνει ετησίως η Ευρώπη.
Αυτό σημαίνει ότι η Ευρώπη θα παραμείνει και τα επόμενα χρόνια δέσμια του φυσικού Ρωσικού αερίου, με τη Μόσχα να θέλει να πληρώνεται σε ρούβλια και τους Ευρωπαίους να το αρνούνται χαλαρά.
Σημειώνεται, πάντως, ότι χωρίς να έχει ξεσπάσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από τον Ιανουάριο 2022 είχε σπεύσει να δεσμεύσει την Ευρώπη στο αμερικανικό LNG με την αιτιολογία – τότε – την ενεργειακή ασφάλεια και την καθαρή ενέργεια.
Τα μεγαλεπήβολα Αμερικανικά σχέδια για πλήρη σχεδόν Ενεργειακή Δέσμευση-Υποταγή της Ευρώπης από τις ΗΠΑ με το Αμερικανικό LNG θα γίνει σε βάρος της Ευρώπης, η οποία δεν έχει ικανές εγκαταστάσεις αποθήκευσης LNG στο έδαφός της και επιπλέον θα πρέπει να αναδιατάξει – ανακατασκευάσει – τροποποιήσει τους υπάρχοντες αγωγούς φυσικού αερίου, ώστε αυτοί να δέχονται και να διοχετεύουν χωρίς προβλήματα το Αμερικανικό υγροποιημένο φυσικό αέριο.