Η Κηφισιά πρώτη στον όγκο των σκουπιδιών και τελευταία στην ανακύκλωση!

0
263

Ο ρυπαίνων Δήμος θα πληρώνει ξανά και ξανά, εφόσον δεν προωθηθούν αξιόπιστα συστήματα ανακύκλωσης, τα οποία βρίσκονται ακόμη σε εμβρυακό στάδιο, σε σχέση και με ότι συμβαίνει στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Αυτό είναι ένα πρώτο συμπέρασμα από την επεξεργασία των στοιχείων του ΕΔΣΝΑ (Ενιαίος Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής), του αρμόδιου φορέα διαχείρισης στερεών αποβλήτων και της ΕΕΑΑ (Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης) που αναπτύσσει το γνωστό δίκτυο των μπλε κάδων σε συνεργασία με τους Δήμους.

Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία που παρουσίασε στις 13/12/2014 η ΑΜΑΡΥΣΙΑ, στους 12 Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Βορείου Τομέα Αθηνών, τα ποσοστά ανακύκλωσης περιορίζονται σε μονοψήφια ποσοστά, όπως άλλωστε συμβαίνει και στους 66 συνολικά δήμους – μέλη του ΕΔΣΝΑ.

Το αποτέλεσμα, φυσικά, είναι να πληρώνουν υπέρογκα ποσά για την εισαγωγή και επεξεργασία των απορριμμάτων τους στον ΧΥΤΑ Φυλής, κυρίως, που συνολικά υπολογίζονται σε περίπου 2 εκατ. τόνους ετησίως, σε περιβάλλον οικονομικής κρίσης, μάλιστα, όπου η κατανάλωση στα αστικά κέντρα έχει περιοριστεί αισθητά.

Στη «μάχη των απορριμμάτων» με επίκεντρο την πολυπληθέστερη Περιφέρεια Αττικής, με αφορμή το νέο νομοσχέδιο για την Ενίσχυση της Ανακύκλωσης και Βελτίωση της Διαχείρισης των Αποβλήτων και μετά τη δεκαήμερη παράταση που πήρε η ΚΕΔΕ για διαβούλευση, ρίχνεται από τη μια πλευρά η κυβέρνηση, προωθώντας έναν κεντρικό σχεδιασμό πάνω σε αυτόν τον τομέα για όλη τη χώρα και από την άλλη πλευρά η Περιφέρεια Αττικής και ο ΕΔΣΝΑ, όπου την απόλυτη πλειοψηφία συγκεντρώνει πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ.

Στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθούν και πάλι οι διαγωνισμοί με τη μέθοδο της Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου (ΣΔΙΤ) για τις 4 Μονάδες Επεξεργασίας Σύμμεικτων Απορριμμάτων, τους οποίους η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου έχει προαναγγείλει ότι θα ακυρώσει, μέσω της πολυσυζητημένης επιστολής της προς τους δημάρχους και τα Δημοτικά Συμβούλια της Αττικής, όπου επισήμανε την ανάγκη άμεσης ενεργοποίησης των ΟΤΑ στην κατάρτιση τοπικών σχεδίων διαχείρισης των απορριμμάτων.

Οι 10 στους 12 Δήμους ανταποκρίθηκαν θετικά

Ενδιαφέρον παρουσιάζει ο σχολιασμός από το περιβάλλον του αντιπεριφερειάρχη Βορείου Τομέα Αθηνών, Γιώργου Καραμέρου, σχετικά με την ανταπόκριση που υπήρξε από τους Δήμους της περιοχής ευθύνης του στην επιστολή Δούρου για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Από τους συνολικά 12 Δήμους του τομέα, οι 10 ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της περιφερειάρχη, καταθέτοντας απόψεις και προτάσεις. Μόλις ένας, ο Δήμος Φιλοθέης – Ψυχικού, απάντησε απορριπτικά ως προς την επιστολή, ενώ ο Δήμος Αμαρουσίου δεν έστειλε καν απάντηση, προκαλώντας το καυστικό σχόλιο κύκλων της Περιφέρειας.

Ανακύκλωση με αργούς ρυθμούς

Αρκεί και μόνο ένα μέγεθος για να καταδείξει την αποτυχία του κεντρικού σχεδιασμού στη χώρα μας επάνω σε αυτόν τον κρίσιμο τομέα: Σε 2% κατά βάρος υπολογίζεται ότι καταλαμβάνει το πλαστικό στα σκουπίδια των Ευρωπαίων.

Στην Ελλάδα, το ποσοστό αυτό φτάνει το 20%! Κι όμως, κοντεύει σχεδόν 15ετία από τότε που έγινε πραγματικότητα για πρώτη φορά στην Ελλάδα ένα έστω και «χαλαρό» πρόγραμμα ανακύκλωσης, μέσω των γνωστών μπλε κάδων.

Οι συντονισμένες και μεθοδευμένες ενέργειες που ακολουθεί η ΕΕΑΑ (Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης), έχουν συμβάλλει, ώστε σήμερα να έχουν τη δυνατότητα ανακύκλωσης 9,4 εκατ. κάτοικοι σε ολόκληρη την Ελλάδα, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του αρμόδιου – πλην με τη συμμετοχή ιδιωτών – φορέα.

Αυτό είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας με σχεδόν 269 Καλλικρατικούς Δήμους, αλλά και της συμβολής πάνω από 1.720 υπόχρεων επιχειρήσεων από όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων που μέσα από τη συνεργασία τους με την ΕΕΑΑ, δείχνουν έμπρακτα το ενδιαφέρον τους για την προώθηση της ανακύκλωσης συσκευασιών των προϊόντων τους.

Παράλληλα, με ευθύνη ή χρηματοδότηση της ΕΕΑΑ λειτουργούν συνολικά 29 Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (Κ.Δ.Α.Υ.). Οι μπλε κάδοι που έχουν δοθεί στους Δήμους έφτασαν στους 153.000, ενώ τα ειδικά οχήματα συλλογής ανακυκλώσιμων τα 406.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των αποτελεσμάτων της ΕΕΑΑ που κατατέθηκαν στις αρμόδιες αρχές, οι ποσότητες των υλικών που ανακυκλώθηκαν από το σύνολο των δραστηριοτήτων της ΕΕΑΑ ανήλθαν σε 442.000 τόνους (συσκευασίες και χαρτί εντύπων).

Όπως είναι προσεκτικά διατυπωμένο, θεωρητικά «έχουμε τη δυνατότητα» της ανακύκλωσης, αλλά όχι σε όλους τους δήμους, ενώ στην πραγματικότητα τα αποτελέσματα είναι πενιχρά.

Αν λάβουμε υπόψη μας τα επεξεργασμένα στοιχεία του ΕΔΣΝΑ (Ενιαίος Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής), του φορέα διαχείρισης στερεών αποβλήτων Αττικής, κάθε κάτοικος στην Περιφέρειά μας παράγει (με στοιχεία του 2011) κατά μέσο όρο 543 κιλά απορρίμματα ετησίως.

Το ετήσιο σύνολο των στερεών αποβλήτων από τους 66 Δήμους της Αττικής ανέρχεται σε 2.078.405 τόνους, εκ των οποίων το συντριπτικό ποσοστό περνάει στον ΧΥΤΑ Φυλής, αφού η ανακύκλωση στους μπλε κάδους περιορίζεται στο 5,82% (μόλις 121.000 τόνοι).

Σε 88.083.172 ευρώ υπολογίζονται οι εισφορές των ίδιων Δήμων στον ΕΔΣΝΑ για το 2013 (χρέωση 45 ευρώ για κάθε τόνο που εισέρχεται στον ΧΥΤΑ), με βάση τις μετρημένες ποσότητες απορριμμάτων του 2011, κάτι που επιβαρύνει κατά μέσο όρο τον κάθε κάτοικο με 23 ευρώ.

Στον Βόρειο Τομέα

Σύμφωνα και με τον πίνακα των στοιχείων για τους 12 Δήμους του Βορείου Τομέα Αθηνών, προκύπτει ότι η ετήσια ποσότητα των απορριμμάτων που παράχθηκε το 2013, ανέρχεται σε 342.227 τόνους, αποτελώντας περίπου το 1/6 της συνολικής ποσότητας στην Αττική. Πλησιάζει δε αυτή η ποσότητα ετήσιας παραγωγής απορριμμάτων, την αντίστοιχη ετήσια ποσότητα στον μεγαλύτερο Δήμο της χώρας, τον Δήμο Αθηναίων (354.650 τόνοι), των 664.046 κατοίκων, βάσει της απογραφής του 2011.

Τα ποσοστά ανακύκλωσης στους μπλε κάδους είναι σαφώς μεγαλύτερα στα Βόρεια Προάστια σε σχέση με το μέσο όρο της Αττικής, ωστόσο, περιορίζονται και αυτά σε μονοψήφια ποσοστά, που δεν δύνανται να περιορίσουν δραστικά τις οδηγούμενες ποσότητες απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ Φυλής με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται οικονομικά οι δήμοι και κατ’ επέκταση και οι κάτοικοι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τους υπολογισμούς, κάθε κάτοικος του Δήμου Κηφισιάς, για παράδειγμα, επιβαρύνεται με ετήσιο κόστος 34,73 ευρώ γι’ αυτόν το σκοπό, τη στιγμή που ο μέσος όρος για κάθε κάτοικο της Αττικής είναι 23,01 ευρώ.

Κάθε κάτοικος της Δημοτικής Ενότητας Εκάλης του Δήμου Κηφισιάς (814 κιλά κατά μέσο όρο στον Δήμο) παράγει ετησίως και κατά μέσο όρο 1.158 κιλά απορρίμματα, τη στιγμή που ο μέσος όρος στην Αττική είναι σχεδόν στο μισό (543 κιλά).

Ο Δήμος Αγίας Παρασκευής έχει το μεγαλύτερο ποσοστό ανακύκλωσης (9,13%) στους μπλε κάδους.

Από τα παραπάνω στοιχεία σαφώς συνάγεται πως οι Δήμοι των Βορείων Προαστίων θα πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους στον τομέα της ανακύκλωσης, καθώς παράγουν μια σημαντική ποσότητα απορριμμάτων στο Λεκανοπέδιο, αλλά και ότι γενικότερα η ανακύκλωση αποτελεί «μονόδρομο» και στόχο, στην κατεύθυνση μείωσης των δημοτικών τελών και της προστασίας του περιβάλλοντος, ανεξάρτητα από ποια μέθοδο επεξεργασίας απορριμμάτων – με εργοστάσια ή μη – τελικά επιλεγεί σε Χώρους Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ), πάντως, και όχι στους ήδη κορεσμένους και πολλές φορές παράνομους ΧΥΤΑ (Χώροι Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων).

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here