Στην επαναφορά των εφοπλιστικών κεφαλαίων ύψους δεκάδων δις ευρώ στοχεύει η κίνηση της κυβέρνησης για την άρση των capital control στο νέο χρήμα.
Το χρήμα της ελληνικής ναυτιλίας από το 2010 και μετά «μεταναστεύει» σε φορολογικούς παραδείσους όπως στο City του Λονδίνου και στα νησιά Κέϊμαν. Έτσι λοιπόν ενώ υπάρχουν έσοδα πολλών δισ. ευρώ από τις ναυτιλιακές δραστηριότητες αυτά δεν έχουν καμία συμμετοχή στην ελληνική αγορά και στην όποια ανάκαμψη της χώρας.
Αυτό δε που αναμένεται να δώσει ιδιαίτερη ώθηση στην ελληνική ναυτιλία είναι η συμφωνία με την Cosco καθώς το λιμάνι του Πειραιά μετατρέπεται στο κέντρο των κινέζικων εμπορικών μεταφορών για όλη την Ευρώπη αλλά και τον κόσμο.
Οι ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες θα είναι αυτές που θα κερδίσουν τα μέγιστα καθώς θα αναλάβουν το μεταφορικό έργο των κινεζικών προϊόντων.
Ο όγκος των εργασιών τους όχι μόνο θα πολλαπλασιασθεί αλλά θα ανέβει ιδιαίτερα το περιθώριο κέρδους εξαιτίας της μεταφοράς βιομηχανικών προϊόντων τα οποία αποδίδουν σταθερά έσοδα σε σχέση με τη μεταφορά άλλων προϊόντων που το κέρδος δεν είναι στον ίδιο βαθμό εξασφαλισμένο.
Τα κέρδη που αναμένεται να έχουν οι ναυτιλιακές λόγω Cosco για να ενταχθούν στην ελληνική οικονομία θα πρέπει να έχουν κάθε λόγω να επιστρέψουν στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Ο νόμος για την άρση των capital control στο νέο χρήμα είναι στην σωστή κατέυθυνση καθώς όχι μόνο θα κρατήσει τα έσοδα των ναυτιλιακών στην χώρα αλλά θα τους δώσει ένα καθαρό κίνητρο για να επιστρέψουν τουλάχιστον το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων που έχουν εκτός Ελλάδος.
Από 2009 έφυγαν από τις ελληνικές τράπεζες 50-60δις εφοπλιστικών κεφαλαίων εάν συνυπολογιστούν και τα 40δις ευρώ καταθέσεων των πολιτών που έχουν πάρει τα λεφτά τους στο «στρώμα» τότε γίνεται αμέσως σαφές ότι με την επιστροφή αυτών των χρημάτων θα είναι σαν οι τράπεζες να κάνουν μια νέα «ανακεφαλαιοποίηση»
Είναι χρήματα τα οποία μπορούν να δώσουν ρευστότητα στην ελληνική οικονομία. Χρειάζεται ένα σημείο εκκίνησης για την «νεκρανάστασή» της.
{jcomments on}