Η Άγκυρα ανακοίνωσε χθες ότι έχει έτοιμα τα πρώτα AUSV για επιχειρήσεις στη θάλασσα…
Πρόκειται για οπλισμένο μη επανδρωμένο πλοίο επιφανείας, μήκους μόλις 15 μέτρων, το οποίο μπορεί να εκτελεί μεγάλο αριθμό συνδυασμένων πολεμικών επιχειρήσεων, όπως αναγνώριση και επιτήρηση στόχων, υποστήριξη αμφίβιων αποστολών στην επιφάνεια της θάλασσας αλλά και υποβρυχίως, ηλεκτρονικό πόλεμο, αναγνώριση και εντοπισμό στόχων, καθώς και ασύμμετρες επιχειρήσεις.
Το Τουρκικό Μη Επανδρωμένο Πλοίο με την ονομασία «MARLIN» είναι πλήρως Τουρκικής κατασκευής, ναυπηγήθηκε στα ναυπηγεία της Γιάλοβα και είναι το πρώτο που κατασκευάζεται διεθνώς.
Με αυτά τα «drones της θάλασσας», τα AUSV, η Τουρκία αποσκοπεί να αλλάξει την αντίληψη των ναυτικών επιχειρήσεων και μαζί με τα εναέρια UAV να αλλάξει την αντίληψη του πολέμου ειδικά στο Αιγαίο.
Αυτά τα μικρά μη επανδρωμένα πλοία θα μπορούν να επιχειρούν ως «θαλάσσια καμικάζι» σε περίοδο πολέμου εναντίον πολεμικών πλοίων, τα οποία δύσκολα θα μπορούν να ανιχνεύουν εγκαίρως τα AUSV λόγω του μικρού όγκου και του μικρού κινητήρα τους.
Σε περίοδο ειρήνης αλλά και έντασης στο Αιγαίο τα τουρκικά οπλισμένα AUSV θα είναι σε θέση να ανιχνεύουν, να παρακολουθούν και να μεταφέρουν πληροφορίες για οτιδήποτε κινείται στην επιφάνεια και κυρίως κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας του Αιγαίου, στα διεθνή ύδατα των 6 ν.μ.
Καθώς ακόμα δεν είναι ευρέως γνωστοί οι κανόνες ναυσιπλοΐας τέτοιων μη επανδρωμένων πλοίων, είναι άγνωστο πώς θα συμπεριφερθούν στα διεθνή ύδατα και όχι μόνον.
Τα Τουρκικά AUSV θα μπορούν να εποπτεύουν και να κατευθύνουν παράνομες λέμβους προσφύγων από τα παράλια της Τουρκίας, ώστε να αποφεύγουν τα πλοία του Ελληνικού Λ.Σ., να εποπτεύουν τη ζώνη αλιείας της Τουρκίας στο Αιγαίο, δημιουργώντας επιπλέον προβλήματα στους Έλληνες ψαράδες, να επιτηρούν πλοία επιφανείας και υποβρύχια, κ.λπ.
Θα συντονίζονται με τα Τουρκικά UAV, άραγε;
Το μεγάλο ζητούμενο είναι πώς τα Τουρκικά AUSV θα συντονίζονται με τα Τουρκικά πολεμικά πλοία σε περίοδο ασκήσεων και πολύ περισσότερο επιχειρήσεων, και ακόμα περισσότερο αν θα συντονίζονται με τα Τουρκικά UAV, τα οποία αυτή τη στιγμή αλωνίζουν ανεξέλεγκτα το Αιγαίο επί 24ώρου βάσεως από τον Βορρά μέχρι τον Νότο, καταλαμβάνοντας Ελληνική κυριαρχία στις βραχονησίδες του Αιγαίου και καταπατώντας τα 10 ν.μ. του ΕΕΧ.
Με τον συνδυασμό εναέριων και θαλάσσιων μη επανδρωμένων στρατιωτικών μέσων η Τουρκία ευελπιστεί ότι θα αλλάξει την ισορροπία δυνάμεων στο Αιγαίο και μάλιστα με πολύ μικρό οικονομικό κόστος σε σχέση με τη ναυπήγηση και τον εξοπλισμό μεγάλων πολεμικών πλοίων επιφανείας και υποβρυχίων.
Η κατασκευή των Τουρκικών εναέριων UAV μέχρι στιγμής έχει καταστεί μια πολύ κερδοφόρα επιχείρηση για την Άγκυρα, καθώς όλο και περισσότερες χώρες στον κόσμο-κυρίως ασιατικές χώρες αλλά και ορισμένες ευρωπαϊκές αγοράζουν τα τουρκικά UAV και τα χρησιμοποιούν σε εχθροπραξίες, όπως το Αζερμπαϊτζάν στον πόλεμο με την Αρμενία και κυρίως στην Ουκρανία εναντίον Ρωσικών στόχων.
Η Τουρκία εξακολουθεί να απαιτεί και να εκβιάζει τις ΗΠΑ για την αναβάθμιση των F-16 και την πώληση των F-35, κάτι που ισοδυναμεί με έμμεση παραδοχή ότι η ισορροπία εναέριων δυνάμεων στρέφεται προς την πλευρά της Ελλάδας.
Ωστόσο, ένας συνδυασμός νέας αντίληψης και διαδικασιών πολέμου με χρήση Εναέριων και Θαλάσσιων Μη Επανδρωμένων Πολεμικών Μηχανών στον αέρα και στη θάλασσα του Αιγαίου ενδεχομένως θα αλλάξει και πάλι τις ισορροπίες, με την Αθήνα να πρέπει να σπεύσει να προλάβει τις εξελίξεις.