Πρέσβης επί Τιμή με θητεία σε κρίσιμες θέσεις, όπως στη διεύθυνση Βαλκανικών υποθέσεων, πρέσβης στην Άγκυρα και στη Σαουδική Αραβία και διοικητής της ΕΥΠ για πέντε χρόνια, ο κ. Ιωάννης Κοραντής μιλά στο «Militaire.gr» για τον τουρκικό κίνδυνο και τις απειλές στα Βαλκάνια.
Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη Θράκη και εξηγεί πως οι Τούρκοι από την εποχή της Συνθήκης της Λωζάνης μέχρι σήμερα δεν έχουν εγκαταλείψει κανέναν από τους στόχους που έχουν θέσει.
Προτείνει με ψυχραιμία αλλαγή στάσης γενικώς στην εξωτερική πολιτική της χώρας. Μιλά για ψύχραιμες διπλωματικές ενέργειες που προβλέπονται από το διεθνές δίκαιο.
Ενέργειες που θα έπρεπε εδώ και χρόνια να έχουν γίνει ώστε να μπει φρένο στην τουρκική επιθετικότητα.
Εξηγεί ότι οι Τούρκοι «διαβάζουν» την πολιτική κατευνασμού που ακολουθούμε ως αδυναμία και γι΄ αυτό προχωρούν όλο και περισσότερο.
Διοικητής της ΕΥΠ για μία 5ετία, ο κ. Κοραντής μιλά πολύ ανοιχτά για τα όσα βρήκε και αντιμετώπισε στην υπηρεσία. Μιλά για τις «νόμιμες συνακροάσεις» και εξηγεί τι είναι και πως λειτουργούν τα περιβόητα «βαλιτσάκια» της ΕΥΠ.
Μιλά βεβαίως και για τις απρέπειες που έχουν γίνει εναντίον της ΕΥΠ, με άκρως απόρρητα έγγραφα να γίνονται φειγ βολάν σε αίθουσες δικαστηρίων!
Δείτε την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συνέντευξή του στο «Militaire.gr»……..
- Ακτινογραφεί την σημερινή Τουρκία και αναλύει το παζάρι που επιδέξια κάνει έναντι της Ελλάδας.
- Μιλά για τον τρόπο που η Ελλάδα πρέπει και μπορεί να αντιμετωπίσει την τουρκική επιθετικότητα.
- Μιλά για την τούρκο-φοβία αλλά και την τούρκο-λαγνεία που έχει κυριεύσει τα ελληνικά ΜΜΕ.
- Διερωτάται γιατί είναι τόσο δύσκολο να υπάρξει εθνική στρατηγική για τα μεγάλα εθνικά θέματα.
- Αναφέρεται στην Αλβανία, τα Σκόπια και την Ελλάδα, χτυπώντας καμπανάκι κινδύνου. Χαρακτηρίζει επαίσχυντη τη συμφωνία των Πρεσπών.
- Μιλάει ανοιχτά για την ΕΥΠ, τις «νόμιμες συνακροάσεις» και τα «βαλιτσάκια», τους «συνδικαλιστές» της υπηρεσίας, τον τρόπο με τον οποίο προσλαμβάνονται οι υπάλληλοι και τι πρέπει να αλλάξει.
Και στην ΕΥΠ αλλά και στον τρόπο με τον οποίο την αντιμετωπίζουμε. Παίρνει θέση για το ενδεχόμενο δημιουργίας στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών.