Η «stealth» προσέγγιση της Μεγαλονήσου και το μήνυμα στην Τουρκία: Η Κύπρος είναι κοντά για τα «αστέρια» της 343 και τις «αλεπούδες» της 340.

0
745
F-16C/D Fighting Falcon

-Σε 48 ώρες η διάτρηση της τουρκικής αεράμυνας

-Θα πετάξουμε όπου θέλουμε για την εκτέλεση της αποστολής μας

-Το ανάγλυφο, η «γροθιά» και η βεντάλια…

-Η επόμενες κινήσεις του Επιτελείου

«Μπορούμε να χτυπήσουμε πολύ μακριά από τις βάσεις μας», «μας βλέπετε όταν είναι αργά για εσάς» αυτά είναι δυο από τα πιο βασικά μηνύματα που εξέπεμψαν οι Έλληνες αεροπόροι με τη δεύτερη πτήση μέσα σε 48 ώρες στο FIR Λευκωσίας.

Ήδη ανώτατοι αξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας μετά τη μεταστάθμευση των δυο μαχητικών F-16 Block 52 Adv της 336 μοίρας «Όλυμπος» έλεγαν σκωπτικά «παλιά μου τέχνη κόσκινο», αναφερόμενοι στους τρόπους που χρησιμοποιούν για να εξαφανιστούν τα τουρκικά ραντάρ και να εμφανιστούν όταν για την Τουρκική αεράμυνα είναι πλέον αργά.

Πηγές από το Ελληνικό Επιτελείο κάνουν λόγο για ιστορική στιγμή διότι συνολικά 12 μαχητικά της Ελλάδας είχαν να εμφανιστούν εντός του FIR Λευκωσίας από τα τέλη της δεκαετίας του 1990, όταν δηλαδή η Πολεμική Αεροπορία και η Εθνική Φρουρά της Κύπρου σχεδίαζαν και υλοποιούσαν την άσκηση «Νικηφόρος Τοξότης».

Η νέα αποδόμηση της τουρκικής αεράμυνας

Μάλιστα για να αποφύγουν οι πιλότοι την ανεπιθύμητη τουρκική παρουσία αλλά και για να επιτευχθεί ο απόλυτος αιφνιδιασμός και διάτρηση για δεύτερη φορά της αεράμυνας της γείτονος, οι «κουζουλοί» της 340 και 343 μοίρας έκαναν ένα τα F-16 Block 52 plus με το ανάγλυφο της Κρήτης από τη στιγμή της απογείωσής τους.

Επόμενο βήμα σύμφωνα με τα όσα εξηγούσαν πηγές από την Πολεμική Αεροπορία ήταν να εκμεταλλευτούν τους νόμους της φυσικής που τους προσφέρει το φυσικό ανάγλυφο του νοτιοανατολικού Αιγαίου και κάθε βράχος που υψώνεται από την Ελληνική θάλασσα.

Όμως κι εκεί που δεν υπήρχε βράχος για να κρυφτεί το στίγμα των μαχητικών, τα δέκα γεράκια έγιναν μια γροθιά, χωρισμένα σε μια εξάδα και μια τετράδα.

Πέταξαν μέσω των σημείων που έχουν καταγράψει ότι οι τουρκικές δυνατότητες πέφτουν στο ναδίρ κι όταν πλέον τα μπλε φτερά έσκιζαν το ανατολικότερο άκρο του FIR Αθηνών άνοιξαν σαν βεντάλια για να «χαιρετηθούν» με αεροπορικό τρόπο με τους συναδέλφους τους της 336 Μοίρας «Όλυμπος» και τους Γάλλους με τα προηγμένα Rafale που πάντοτε βλέπουν με θετικό μάτι στην Πολεμική Αεροπορία ως τη συνέχεια των Mirage 2000.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές του Επιτελείου, όταν εμφανίστηκαν τα στίγματα δεκατεσσάρων μαχητικών στο αεροπορικό κέντρο επιχειρήσεων της Τουρκίας και στην αεράμυνα προκλήθηκε σύγχυση και όλοι αναζητούσαν το τι και το πως απογυμνώθηκε για δεύτερη φορά μέσα σε 48 ώρες το σύστημα εγκαίρου προειδοποίησης.

Η δεύτερη επιχείρηση του Επιτελείου με τα φτερά της Πολεμικής Αεροπορίας είναι μια σοβαρότατη απάντηση στην Τουρκία που προκαλεί με τη νέα navtex.

Τα Ελληνικά μηνύματα πολλαπλά και ιδιαίτερα επιχειρησιακά, τα οποία είναι ιδιαίτερα σκληρά αλλά και πολύ ψύχραιμα, γεγονός που φανερώνουν επαγγελματισμό σε αντίθεση με τις τουρκικές σπασμωδικές κινήσεις με τις υπέρ-πτήσεις και τις προκλήσεις των Ελλήνων αεροπόρων.

Η αποστολή αυτή των μαχητικών σχεδιάζονταν πολλές ημέρες πριν με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο να φτάνει το ξημέρωμα της Πέμπτης πρώτος στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων.

Μαζί με τον Αρχηγό της Πολεμικής Αεροπορίας, Αντιπτέραρχο Γεώργιο Μπλιούμη παρακολουθούσαν και συντόνιζαν όλες τις εμπλεκόμενες δυνάμεις ενώ την ίδια ώρα ήταν σε ανοιχτή γραμμή με τον Αρχηγό του Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας Θεμιστοκλή Μπουρολιά που έχει όλη την τακτική εικόνα στις πολεμικές μοίρες.

Το βέβαιο είναι και αξίζει να επαναλαμβάνεται ότι σε επιχειρησιακό επίπεδο σε αυτή την κρίση με την Τουρκία, οι απαντήσεις που έχουν δοθεί σε τακτικές από το Ελληνικό Επιτελείο και τις ΕΔ, είναι ένα φρένο απέναντι στις αξιώσεις και την επιθυμία στρατιωτικοποίησης της κρίσης από την Άγκυρα.

Πάντως το γεγονός της παράτασης της παρουσίας του «Oruc Reis» στην ίδια περιοχή με τη νέα navtex υποχρεώνει τον Αρχηγό των ΕΔ και τα Επιτελεία να διατηρήσουν την αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα στο 100%.

Αυτό σημαίνει πως δεν αποκλείεται να επαναληφθούν ασκήσεις στη Μεσόγειο αλλά και να επεκταθούν και σε άλλα σημεία της Ελληνικής επικράτειας.

Το βέβαιο πάντως είναι ότι «Ατσάλινο Βέλος», την τροχοδρόμηση της 336 στο Αεροδρόμιο της Πάφου, την «ΕUNOMIA» την επανάληψη του «Νικηφόρου Τοξότη» θα το θυμούνται για πολλά χρόνια στην Τουρκία, από τον Αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων μέχρι και τον ελεγκτή αεράμυνας στη νότια Τουρκία…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here