Μια περίεργη εξαφάνιση νεαρής γιατρού του Λαϊκού Νοσοκομείου και του συζύγου της, δημοσιογράφου, την Τετάρτη 9 Μαΐου – ενώ, δηλαδή, είχαν γίνει συλλήψεις μελών του εγκληματικού κυκλώματος με τα αντικαρκινικά φάρμακα – δίνει διαστάσεις θρίλερ στην υπόθεση που έχει συγκλονίσει το πανελλήνιο.
Το νήμα της μυστηριώδους εξαφάνισης ξεκινά μία ημέρα πριν από την αναφορά που έκανε η ογκολόγος γιατρός Ελ.Γκ. του ίδιου νοσοκομείου, με την οποία αποκαλύπτει ότι εντόπισε 44 ακόμη πλαστές συνταγές ασθενών.
Η συγκεκριμένη γιατρός, η οποία είναι και καθηγήτρια στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, απευθυνόμενη στον διοικητή του νοσοκομείου δηλώνει σοκαρισμένη από την αποκάλυψή της και τον καλεί να διαβιβάσει τα στοιχεία το ταχύτερο δυνατόν στον αρμόδιο εισαγγελέα.
Προσθέτει δε ότι επιφυλάσσεται να ολοκληρώσει το συντομότερο την έρευνα για την πρωτοφανή αυτή υπόθεση, που, όπως δηλώνει, την έχει συγκλονίσει.
Η υπόθεση όμως αρχίζει και εξελίσσεται σε Γκραν Γκινιόλ, όταν ο διοικητής του νοσοκομείου ενημερώνει τις αρμόδιες Αρχές ότι μια γιατρός, η οποία συνεπικουρούσε τη συγκεκριμένη ογκολόγο, εξαφανίστηκε την περασμένη Τετάρτη.
Η κοπέλα εμφανίστηκε κανονικά στην υπηρεσία της στο Λαϊκό Νοσοκομείο την Παρασκευή 4 Μαΐου, τη Δευτέρα 7 Μαΐου και, τελευταία φορά, την Τρίτη 8 Μαΐου. Όπως αναφέρει στο έγγραφό του ο διοικητής του νοσοκομείου, η εξαφανισθείσα εργαζόταν καθημερινά στο παράρτημα του Λαϊκού Νοσοκομείου και παρακολουθούσε ασθενείς τόσο της γιατρού που έκανε την αναφορά για τις πλαστές συνταγές όσο και άλλων δύο γιατρών, ο ένας εκ των οποίων είναι επίσης ογκολόγος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο διοικητής ενημερώνει πως σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο ίδιος με τη μητέρα της, εκείνη τον ενημέρωσε ότι έχει ήδη δηλώσει την εξαφάνιση της κόρης της και του συζύγου της στο Αστυνομικό Τμήμα Παγκρατίου.
Μάλιστα, του παρέδωσε και την τσάντα της κόρης της, μέσα στην οποία υπάρχουν -εκτός από τα προσωπικά της αντικείμενα- σφραγίδες της ίδιας, των γιατρών Μ.Κ. και Α.Τ., καθώς και τα βιβλιάρια δύο ασθενών.
Η αναφορά-σοκ της ογκολόγου
Η αναφορά της γιατρού για τις επιπλέον 44 πλαστές συνταγές, την οποία φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα η «Νέα Σελίδα», είναι αποκαλυπτική:
«Μετά τις πρόσφατες συλλήψεις και κατά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με τον διοικητή και τους γιατρούς του νοσοκομείου μας (8 Μαΐου 2018), μας ζητήθηκε ως περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης να ελεγχθούν όλες οι συνταγογραφήσεις που έγιναν κατά το τελευταίο έτος.
Στο πλαίσιο αυτό, έχω ολοκληρώσει τον έλεγχο των συνταγογραφήσεων του τελευταίου τριμήνου και με έκπληξη διαπίστωσα την ύπαρξη 44 συνταγών, που έχουν μεν συνταγογραφηθεί με τον κωδικό μου, αλλά είμαι απολύτως βέβαιη ότι η συνταγογράφησή τους δεν έγινε από εμένα ούτε κατ’ εντολήν μου από κάποιον συνεργάτη μου γιατρό του τμήματος.
Οι εν λόγω συνταγές αφορούν στο από του στόματος χορηγούμενο αντικαρκινικό σκεύασμα (δεν απαιτείται η χορήγησή του στο νοσοκομείο). Η δραστική ουσία EVEROLIMUS συνταγογραφήθηκε σε οκτώ ασθενείς (συνημμένα έγγραφα 1-44).
Συγκεκριμένα, οι 44 αυτές συνταγογραφήσεις έχουν γίνει για τους ασθενείς Χ.Ε. (5 συνταγές), Γ.Ζ. (8 συνταγές), Λ.Ε. (6 συνταγές) [σ.σ.: αναφέρει όλα τα ονόματα και τον αριθμό των συνταγών].
Γνωρίζω τις ασθενείς Ε.Χ., Ζ.Γ. κ.λπ. Ανέλαβα την εποπτεία της θεραπείας τους μετά τη συνταξιοδότηση του θεράποντος γιατρού τους, κυρίου Ν.Τ., και βεβαιώνω ότι το ανωτέρω φάρμακο δεν συμπεριλαμβάνεται στη θεραπευτική αγωγή που ακολουθείται στους συγκεκριμένους ασθενείς, πράγμα που επίσης προκύπτει και από τον ιατρικό φάκελο των ασθενών που διατηρείται στον εξωτερικό ογκολογικό ιατρείο.
Η παρακολούθηση των εν λόγω ασθενών γινόταν υπό την εποπτεία μου από την παλαιότερη βοηθό του συνταξιοδοτηθέντος, κυρία Β.Β. [σ.σ.: το όνομα της εξαφανισθείσας επίκουρης γιατρού]».
Και συνεχίζει στην αναφορά της η ογκολόγος:
«Η ασθενής Ε.Λ. μου είναι παντελώς άγνωστη. Επιπλέον, στον έλεγχο που έκανα στο ηλεκτρονικό αρχείο των ασθενών του Λαϊκού δεν εντόπισα καταγεγραμμένη ασθενή με τον συγκεκριμένο ΑΜΚΑ. Κατόπιν έρευνας στο ηλεκτρονικό σύστημα συνταγογράφησης, διαπιστώσαμε ότι εντός του Απριλίου του 2017 έχει συνταγογραφηθεί για την εν λόγω ασθενή ορμονική θεραπεία διά του κ. Τ. [σ.σ.: του συνταξιοδοτηθέντος] ως θεράποντος ιατρού, ο οποίος συνταγογραφούσε. Επίσης, η ασθενής Μ.Χ. μου είναι επίσης άγνωστη.
Όσον αφορά στον τρόπο συνταγογράφησης φαρμακευτικών σκευασμάτων από το τμήμα μας, επισημαίνω ότι η ίδια εξετάζω και παρακολουθώ στο ογκολογικό ιατρείο του Λαϊκού δύο φορές την εβδομάδα 60 έως 70 ασθενείς τη μέρα, με κύριο μέλημά μου την ορθή διάγνωση και τη λήψη αποφάσεων σχετικά με τη θεραπευτική τους προσέγγιση.
Γι’ αυτό τον λόγο είναι αδύνατον να προβαίνω προσωπικά σε συνταγογράφηση των φαρμάκων τους. Το έργο αυτό το έχω αναθέσει στους γιατρούς του τμήματός μου [σ.σ.: αναφέρει τέσσερις γιατρούς] και επικουρικά στην παλαιότερη συνεργάτιδα του κ. Τ., την κυρία Β.Β., που οργανικά ανήκει σε άλλο τμήμα (πανεπιστημιακή υπότροφος στην παθολογική φυσιολογία)».
Αναφερόμενη στη γιατρό που εξαφανίστηκε, η ογκολόγος δηλώνει:
«Η κυρία Β.Β., όταν της γνωστοποίησα τη συνάντηση με τη διοίκηση και ότι αρχίζουμε έλεγχο των παλαιοτέρων συνταγογραφήσεων, μας δήλωσε ότι είχε ενημερωθεί και ότι η ίδια είχε αποθηκευμένους στον ηλεκτρονικό της υπολογιστή τους κωδικούς μου, αλλά και άλλων δύο ακόμα γιατρών, τους οποίους έκανε εισαγωγή στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.
Οι συνταγογραφήσεις γίνονται από 2-3 ηλεκτρονικούς υπολογιστές του τμήματός μου, βρίσκονται στον 4ο όροφο του κτιρίου της Σεβαστουπόλεως. Τα γραφεία μας δεν κλειδώνονται και οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές είναι προσβάσιμοι σε όλους τους γιατρούς του τμήματός μας αλλά και στις νοσηλεύτριες του εξωτερικού ογκολογικού ιατρείου».
Καταλήγοντας, ζητά να διαβιβαστεί η αναφορά της στον εισαγγελέα και να διερευνηθεί από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος πότε και από ποιον υπολογιστή έγιναν οι συνταγογραφήσεις.
Δημοσιεύθηκε στο φύλλο 49 της «Νέας Σελίδας» την Κυριακή 13 Μαΐου.
{jcomments on}