ALERT της «Καθημερινής» της Κυριακής: Αποκαλύπτουμε τα σχέδια εποικισμού των κατεχομένων.

0
685

Ολοκληρώθηκαν οι μελέτες για «κοινωνική στέγαση» σε έξι περιοχές…

Το σχέδιο εποικισμού του Βαρωσιού, αλλά και της Μόρφου, αποκαλύπτεται από την «Κ», καθώς οι πληροφορίες μας περί του σχετικού τουρκικού μοντέλου επικυρώνονται από την χθεσινή συνέντευξη στην «Κ» του Ερσίν Τατάρ, «πρωθυπουργού» των Κατεχομένων ύστερα από πρόσφατες εξαγγελίες της «κυβέρνησής» του.

Ερσίν Τατάρ «πρωθυπουργός» των Κατεχομένων.

Συγκεκριμένα πριν στεγνώσει το μελάνι των διακηρύξεων του Τούρκου αντιπροέδρου Φουάτ Οκτάι στο συνέδριο που έκανε η Άγκυρα στα Κατεχόμενα (15/02/20), ότι «η Αμμόχωστος είναι γη των Τουρκοκυπρίων και η Τουρκία θα προστατεύσει τα δικαιώματά τους», προκύπτει ότι η λεγόμενη κυβέρνηση των κατεχόμενων προχωρεί, με τη στήριξη της Άγκυρας, στην υλοποίηση έργου ανέγερσης «κοινωνικών κατοικιών», που προορίζονται να στεγάσουν χιλιάδες άτομα.

Η οικοδόμηση του πρώτου συμπλέγματος έχει «οροθέσιο» το συρματόπλεγμα της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων, με δεδηλωμένη από τους ειδικούς την προέκτασή του στην περίκλειστη.

Αυτό επιβεβαιώνεται και από τον κ. Τατάρ στη συνέντευξή του πιο κάτω. Το πρώτο σκέλος του σχεδίου που θα υλοποιηθεί στο «ανοικτό» Βαρώσι, αυτό που είναι η προσβάσιμη εκτός των τειχών πόλη, σχεδιάστηκε για στέγαση 4200 ανθρώπων.

Το «Σχέδιο Κοινωνικής Στέγης» παρουσιάστηκε στην κατεχόμενη Λευκωσία την Τετάρτη, 26/02/2020, από την «κυβέρνηση» υπό το σύνθημα, «Ένα ζεστό σπίτι, μια σύγχρονη ζωή».

Ενδεχομένως να επιλέγηκε αυτή η συγκυρία λόγω των επικείμενων τον Απρίλη «προεδρικών εκλογών», στις οποίες κατέρχεται και ο Ερσίν Τατάρ.

Σύμφωνα με τις σχετικές πληροφορίες, ολοκληρώθηκαν οι μελέτες και τα σχέδια «κοινωνικής στέγασης» Αμμοχώστου-Βαρωσιού και της Μόρφου ως αποτέλεσμα διετούς εργασίας.

Η «κυβέρνηση», λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα σφυγμομετρήσεων που πραγματοποιήθηκαν για να καθοριστούν οι περιοχές που θα ξεκινήσει το έργο, έκρινε σκόπιμο να ξεκινήσει πρώτα τα προγράμματα κοινωνικής στέγασης στις περιοχές Βαρωσιού, Αμμοχώστου και Μόρφου.

Την ίδια ώρα έχουν ολοκληρωθεί οι πρώτες μελέτες για αντίστοιχα έργα στη Λεύκα, στο Τρίκωμο και στη Λευκωσία. Στην δε, περίπτωση της Κερύνειας, οι προετοιμασίες βρίσκονται στο τελικό στάδιο.

Κατοικίες για 4.200 άτομα

Σύμφωνα με το πρόγραμμα Κοινωνικής Στέγασης, η κυβέρνηση αναλαμβάνει το έργο της ανέγερσης συγκροτημάτων σύγχρονων κατοικιών, στο πρότυπο που εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια στην Τουρκία.

Το έργο, το οποίο θα προσφέρει κατοικίες σε περίπου 4.200 άτομα στο Βαρώσι, προετοιμάστηκε με το όραμα «της έννοιας της πόλης», και αποτελείται από 192 μονάδες και κοινωνικές κατοικίες.

Η «κυβέρνηση» έχει θέσει ως στόχο την ολοκλήρωση του έργου Αμμοχώστου-Βαρωσιού σε τρεις φάσεις. Ως βασικός στόχος έχει τεθεί η κάλυψη των αναγκών της σύγχρονης ζωής με καταστήματα, σχολεία, κέντρα υγείας, αθλητικούς χώρους, πάρκα και κέντρα σπουδών.

Στην πρώτη φάση του έργου για το Βαρώσι, έχει τεθεί ως στόχος η ανέγερση συνολικά 376 σπιτιών. Οι πολίτες που σήμερα δεν έχουν την οικονομική επιφάνεια να αποκτήσουν δικό τους σπίτι, με το νέο πρόγραμμα, θα μπορούν να επιλέξουν κατοικίες 2 + 1 ή 3 + 1 και να γίνουν ιδιοκτήτες σπιτιού με μακροπρόθεσμους ευνοϊκούς όρους πληρωμής. Το έργο προβλέπει τη δημιουργία κοινόχρηστων χώρων, γηπέδων ποδοσφαίρου, μπάσκετ και τένις.

Υποδομές για ποδηλασία θα συμπεριληφθούν στα σχέδια με τρόπο που θα ικανοποιεί τις καθημερινές ανάγκες των πολιτών. Επίσης, οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να ενοικιάσουν μικρούς κήπους και για τις ανάγκες του έργου στο Βαρώσι προνοείται η ανέγερση εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και νέων μονάδων υγείας.

Για την απόκτηση κατοικιών στα περίχωρα του Βαρωσιού οι δικαιούχοι θα πρέπει να είναι υπήκοοι της «ΤΔΒΚ», άνω των 25 ετών ή σε περίπτωση που είναι κάτω των 25 ετών να είναι παντρεμένοι, να μην κατέχουν τίτλο ιδιοκτησίας και να είναι σε θέση να πληρώσουν σε πρώτη φάση το 20% του κόστους ανέγερσης των κατοικιών.

Η σημασία της νέας κίνησης

Η νέα κίνηση της «κυβέρνησης» των Κατεχομένων σίγουρα θα πυροδοτήσει εξελίξεις στο Κυπριακό, καθώς αποδεικνύει ότι η τ/κ πλευρά επιμένει στο σχέδιο σταδιακού ανοίγματος της κλειστής πόλης υπό τ/κ διοίκηση, όπως αποκάλυψε το καλοκαίρι του 2019 στην «Κ» ο «υπουργός Εξωτερικών», Κουντρέτ Όζερσαϊ.

Τώρα όμως είναι η πρώτη φορά που η «κυβέρνηση» δεν αισθάνεται την ανάγκη να κρύψει τις προθέσεις της, με το Ερσίν Τατάρ να λέει στην «Κ» ότι πρόκειται «για ένα μεγαλόπνοο σχέδιο που αφορά 1.200 άτομα», ενώ στην παρουσίαση του έργου δόθηκε στη δημοσιότητα ο αριθμός 4.200.

Τέλος, αξιοσημείωτο είναι, επίσης, το γεγονός ότι μαζί με το Βαρώσι, η «κυβέρνηση» δρομολογεί το όλο σχέδιο και για τη Μόρφου, μια περιοχή που απασχολεί τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό, και βρίσκεται στο επίκεντρο των χαρτών που ανταλλάχθηκαν το 2017 στη Γενεύη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here