«Είναι καταπληκτικός αυτός ο μικρός Ελληνικός λαός που εργάζεται και πετυχαίνει παντού, εκτός από την πατρίδα του» του Γάλλου συγγραφέα Edmond About, 1828-1885.
Ήδη υπογράφηκε συμφωνία ΑΟΖ με τη φίλη Αίγυπτο. Δυστυχώς οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν τμηματικά και όχι όπως αρμόζει στις περιπτώσεις αυτές συνολικά, χωρίς να γίνεται επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 ΝΜ και με μειωμένη επήρεια στα μεγάλα νησιά, αφήνοντας έτσι έξω τα μικρά νησιά και κυρίως το Καστελόριζο.
Σε πρόσφατο κείμενο μου για το θέμα αυτό αναφέρω: «Με τους Ιταλούς, υπογράψαμε συμφωνία για την ΑΟΖ, βάση του σύμφωνου της θάλασσας του 1958 της Γενεύης και όχι με αυτό του 1982 (MontegoBay).
Δώσαμε έτσι το δικαίωμα όχι μόνο στην Τουρκία, αλλά και σε άλλες ενδιαφερόμενες χώρες (π.χ. Αίγυπτος), να ζητάει χαμηλή έως καθόλου «επήρεια» των νησιών μας, τη στιγμή που η ίδια έχει εξασφαλίσει πλήρη για τα δικά της νησιά Tiran και Sanafir στη δική της οριοθέτηση της ΑΟΖ με τη Σαουδική Αραβία».
Σαφώς πλέον υποπτεύομαι ότι η συμφωνία αυτή αποτελεί τη δεύτερη πράξη του έργου και ότι έχει στρωθεί το χαλί σ΄αυτό που γράφει o Αλέξης Παπαχελάς στις εξομολογήσεις του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη («Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης με τα δικά του λόγια», εκδόσεις Παπαδόπουλος):
«Οι βασικές παράμετροι μιας συμφωνίας είναι απλές, πολύ απλές. Η υφαλοκρηπίδα θα μοιραστεί λογικά. Εμείς θα πάρουμε το μεγάλο μέρος, οι Τούρκοι θα πάρουνε το μικρό. Και περίπου θα έχουμε συμφωνήσει και θα αφήσουμε το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης να χαράξει τη γραμμή.
Ο εναέριος χώρος, τα 10 μίλια, είναι τρέλα, ελληνική τρέλα. Δεν έχουμε κανέναν λόγο. Όσον αφορά τα σχέδια πτήσεως, είναι αστείο να λέμε ότι ζητούμε από τους Τούρκους σχέδια πτήσεως όταν οι Αμερικανοί δεν δίνουν. Κανένας δεν δίνει. Γιατί να δίνουν οι Τούρκοι δηλαδή; Δεν το καταλαβαίνω. Και γιατί πρέπει εμείς να σταματούμε τα τουρκικά αεροπλάνα; Είναι τρελό αυτό που κάνουμε, είναι εγκληματικό αυτό που κάνουμε. Υπάρχει μεγάλη δυνατότητα να συμφωνήσουμε. Δεν υπάρχουν διαφορές».
Λυπάμαι, αλλά στην τρίτη φάση του έργου, εμείς τελικά θα πάρουμε το «μικρό» (μέρος) και όχι οι Τούρκοι, ενώ έγιναν τα πρώτα βήματα ώστε να ξεχάσουμε:
α) τον 28ο παράλληλο και
β) το ενιαίο αμυντικό δόγμα Ελλάδας Κύπρου.
Για τον λόγο αυτό και για όσους χειροκροτούν το επίτευγμα της συμφωνίας αυτής, μίλησε κάποτε ο Σωκράτης, 469-399 πΧ:
Ο μεν δειλός της πατρίδος, ο δε φιλόδοξος της πατρώας ουσίας εστί προ «Ο μεν δειλός της πατρίδος, ο δε φιλόδοξος της πατρώας ουσίας εστί προδότης». Πριν λίγες ημέρες πέρασε στα ΜΜΕ ότι φτάσαμε στα πρόθυρα πολέμου.
Όποιος ζήτησε την γνώμη μου τις ημέρες εκείνες του είπα ότι δεν θα γίνει τίποτα. Αυτό που θα πάρουν οι γείτονες μας, θα το πάρουν χωρίς να ρίξουν μια σφαίρα των 5 $, τόσο φτηνά.
Είμαστε πλέον έτοιμοι για ακόμη μεγαλύτερες παραχωρήσεις.
Η συνέχεια στην ΠΗΓΗ……