Λακκοτρύπης: Τέλος 2019-αρχές 2020 η επόμενη γεώτρηση από ENI-TOTAL στην ΑΟΖ.

0
907

Για τη σημασία της συμφωνίας μεταξύ του Υπουργείου Ενέργειας και της κοινοπραξίας Noble-Shell-Dellek και την Άδεια Εκμετάλλευσης και το Συμβόλαιο Αναλογικού Καταμερισμού του κοιτάσματος Αφροδίτη στο τεμάχιο 10 της Κυπριακής ΑΟΖ, μίλησε στην Εκπομπή «Μεσημέρι και Κάτι» του Σίγμα ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η επόμενη γεώτρηση στην Κυπριακή ΑΟΖ από ΕΝΙ-ΤΟΤΑL υπολογίζεται στα τέλη του χρόνου – αρχές του επομένου και εξαρτάται από κάποιες άλλες γεωτρήσεις που γίνονται σε γειτονικά κράτη.

«Είναι μια πρώτη φάση και υπάρχουν ακόμα πολλά που πρέπει να γίνουν και αφορούν κυρίως την κοινοπραξία για να μπορέσει η Αφροδίτη να οδεύσει προς παραγωγή που, βάσει σχεδίου, προβλέπεται το 2025.

Είναι, ωστόσο, ένα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση», είπε, τονίζοντας πως το σημαντικό είναι το γεγονός ότι εκδόθηκε για πρώτη φορά η άδεια εκμετάλλευσης. Σε αυτό το διάστημα θα πρέπει να γίνουν πολύ συγκεκριμένες ενέργειες που είναι συμβατική υποχρέωση και υπάρχουν αυστηρές ρήτρες.

Μέχρι το 2020-2022, τουλάχιστον όσον αφορά στο σχέδιο που μας έχουν καταθέσει, θα έχουν λάβει την τελική επενδυτική απόφαση. «Για να είναι διατεθειμένη η κοινοπραξία να δεχτεί αυτές τις αυστηρές ρήτρες σημαίνει ότι είναι αισιόδοξοι ότι μπορούν να κάνουν την επένδυση»……σημείωσε.

Όσον αφορά στο ποσό από τα έσοδα της εκμετάλλευσης και τις εκτιμήσεις (9,3 δις δολάρια κέρδος), ο κ. Λακκοτρύπης επεσήμανε ότι πρόκειται περί εκτίμησης. Η διεθνής πρακτική είναι ότι γίνονται ορισμένα σενάρια και τα 9,3 είναι η εκτίμηση που έδωσαν οι σύμβουλοι του Υπουργείου. Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι οι τιμές αλλάζουν εξαιτίας μια σειράς παραγόντων και, χωρίς καμία αμφιβολία, το ποσό αυτό θα αλλάξει.

Ερωτηθείς για το θέμα που προέκυψε με το κοίτασμα Αφροδίτη, που εκτείνεται κατά ένα ελάχιστο ποσοστό στην ΑΟΖ του Ισραήλ, ο κ. Λακκοτρύπης υποστήριξε ότι το ζήτημα εκείνο δεν επηρεάζει την εκμετάλλευση του κοιτάσματος.

«Υπάρχει μια θεσμοθετημένη διαδικασία για το Ιshai, η οποία θα συνεχιστεί με την ελπίδα ότι θα υπάρξει θετική κατάληξη» είπε, ενώ κληθείς να διευκρινίσει πότε θα ολοκληρωθεί η διαδικασία, είπε πως αυτή τη στιγμή το Ισραήλ είναι σε προεκλογική περίοδο, πράγμα που επηρεάζει την υπόθεση.

Για τον αγωγό προς Αίγυπτο είπε πως είναι ένα ξεχωριστό έργο, το κόστος του οποίου υπολογίζεται σε 1 δις, του οποίου η απόσβεση θα γίνεται από ένα τέλος μεταφοράς και συμπεριλαμβάνεται μέσα στη συμφωνία. «Επίσης, μπαίνει και ένα οικονομικό τέλος στην υγροποίηση. Οι λόγοι που η κοινοπραξία θεωρεί πλέον την συμφωνία βιώσιμη είναι ότι έχουν λάβει προκαταρκτικούς, πολύ ανταγωνιστικούς όρους που αφορούν στο κόστος υγροποίησης».

Όσον αφορά στο θέμα έλευσης του υγροποιημένου φυσικού αερίου και την παρέμβαση του Γενικού Ελεγκτή για λήψη αποφάσεων, ο κ. Λακκοτρύπης απέφυγε να απαντήσει καθώς, όπως είπε, βρίσκεται σε εξέλιξη ακόμη ο σχετικός διαγωνισμός.

Tέλος, ερωτηθείς για το ηλεκτρικό καλώδιο «Εuroasia Interconnector»  και τα όσα γράφονται περί αντιδράσεων για εμπλοκή κινέζικων συμφερόντων, ο κ. Λακκοτρύπης είπε πως πρόκειται για ένα περίπλοκο ζήτημα.

«Υπάρχει η διασύνδεση Ισραήλ-Κύπρου, Κύπρου-Κρήτης και Κρήτης-Αττικής. Εδώ και αρκετούς μήνες είδαμε την επιθυμία της Ελληνικής Κυβέρνησης το κομμάτι Κρήτη-Αττική να το διεκπεραιώσουν κάποιοι τρίτοι.

Φτάσαμε, τέλος, σε μια κατανόηση: η Ελλάδα να κρατήσει εθνικό το κομμάτι Κρήτη-Αττική, ενώ το υπόλοιπο θα είναι έργο κοινού ενδιαφέροντος της Ε.Ε.

Η προσπάθειά μας αυτή τη στιγμή είναι να διασφαλίσουμε τη διαλειτουργικότητα των δυο συστημάτων. Γνωρίζω ότι στο κομμάτι Κρήτη-Αττική υπήρχε εμπλοκή μιας κινεζικής εταιρείας»……σημείωσε.

Πηγή: sigmalive.com

Υ.Γ. Στην Κύπρο το γεωτρύπανο Tungsten Explorer της Total-ENI: Αρχίζει γεωτρήσεις το 1ο τρίμηνο 2020.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here