Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Γάλλος πρόεδρος Εμάνουελ Μακρόν θα υπογράψουν, στο περιθώριο της συνόδου στην Κορσική, στρατιωτική συμφωνία που θα περιλαμβάνει την αγορά εξοπλισμών από τη Γαλλία, αναφέρει ο ιστότοπος «Meta-defense.fr».
Κείμενο: Fabrice Wolf
Τίτλος του κειμένου: La France peut-elle étendre sa doctrine de dissuasion à la Grèce et à Chypre? (Μπορεί η Γαλλία να επεκτείνει το δόγμα της αποτροπής στην Ελλάδα και στην Κύπρο;)
Η προσέγγιση αυτή οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην Τουρκική επιθετικότητα στην ανατολική Μεσόγειο είναι όμως πιθανό ότι θα επεκταθεί, συμπεριλαμβάνοντας και την Κύπρο, μέσα σε ένα πλαίσιο στρατηγικής ευρωπαϊκής συνεργασίας.
Η προοπτική αυτή εντάσσεται στο αποτρεπτικό δόγμα που έχει αναπτύξει η Γαλλια από το Φεβρουάριο ανοίγοντας την πόρτα για διμερείς συνεργασίες με Ευρωπαίους εταίρους εκτός του ελέγχου του ΝΑΤΟ.
Η πρόταση του Macron για τις διμερείς συνεργασίες είχε συναντήσει τότε την αντίδραση του Βερολίνου και της Ουάσιγκτον. Σήμερα όμως, με την ΕΕ, το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ να μένουν αδρανείς στην τουρκική επιθετικότητα, η Γαλλία επαναφέρει την πρόταση.
Προκειμένου για τη δημιουργία μιας διαρκούς στρατιωτικής και βιομηχανικής σχέσης μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας, ο Macron είναι διατεθειμένος να κάνει υποχωρήσεις, όπως να δωρίσει ένα μέρος των Rafale ή να επιτρέψει την κατασκευή των φρεγατών FDI από τα ελληνικά ναυπηγεία, εάν η παραγγελία είναι τέσσερις μονάδες.
Όπως και να έχει, ο Γάλλος πρόεδρος είναι έτοιμος να επενδύσει στη στήριξη της Ελλάδας και της Κύπρου με μια συμφωνία αμυντική, προωθώντας το Γαλλικό όραμα για μια ανεξάρτητη και δυναμική Ευρώπη της άμυνας.
Πηγή La France peut-elle étendre sa doctrine de dissuasion à la Grèce et à Chypre?