Νέα στοιχεία προσκόμισε στη δίκη σε δεύτερο βαθμό (Εφετείο) ο βασικότερος ίσως μάρτυρας στην υπόθεση των τριών τόνων ηρωίνης που μετέφερε το ναρκόπλοιο NOOR1.
Στη δίκη, η οποία διεξάγεται σε αίθουσα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού, προσήλθε ο αξιωματικός του Λιμενικού Γιώργος Κατσούλης, ο οποίος αυτό το διάστημα υπηρετεί στην Ιαπωνία.
Κατά τον κύριο αυτόν μάρτυρα, υφίστανται από τις νομίμως υποκλαπείσες συνομιλίες από την ΕΥΠ (πρόκειται για ντοκουμέντα του 2012) νέα στοιχεία που δεν είχαν αναφερθεί στην πρώτη δίκη για την υπόθεση NOOR1.
Τα στοιχεία αυτά περιλαμβάνονται σε συνομιλίες που έχουν καταγραφεί μεταξύ των κατηγορουμένων.
Καταθέτει, λοιπόν, ο αξιωματικός του Λιμενικού κ. Κατσούλης:
«Μου κίνησε το ενδιαφέρον η συνομιλία μεταξύ του Φάρου, τότε πλοιοκτήτη του πλοίου, και του Κοτσώνη, στην οποία ο Φάρος ακούγεται να του λέει όταν συζητούσαν για την εταιρεία GFTK:
«Έλα να υπογράψουμε. Εγώ δεν πρέπει να φαίνομαι πουθενά. Μόνο ο Βαγγέλης θα φαίνεται (σ.σ.: εννοείται ο δικηγόρος Βαγγέλης Μπαϊρακτάρης)», όπως και ένας δεύτερος διάλογος μεταξύ του Γιαννουσάκη και του Κοτσώνη, στον οποίο ο πρώτος τού λέει:
«Έλα να φτιάξουμε μια εταιρεία residence, η οποία εμένα μου κουμπώνει (καταθέτει ο μάρτυρας) πως ήταν η Arab Waves».
Η εταιρεία αυτή δεν λειτούργησε ποτέ (η Arab Waves ήταν εταιρεία του Αιμίλιου Κοτσώνη, πρώην στελέχους της ΠΑΕ Ολυμπιακός ο οποίος καταδικάστηκε πρωτοδίκως σε κάθειρξη δέκα ετών με αναστολή).
Τα στοιχεία στα οποία αναφέρεται ο αξιωματικός του Λιμενικού έφθασαν στα χέρια των Αρχών στα τέλη του 2016 και, άρα, μετά τη δίκη σε πρώτο βαθμό για την υπόθεση NOOR1.
Ο Γ. Κατσούλης, απαντώντας στις ερωτήσεις της εισαγγελέως, αναφέρθηκε σε όσα έλεγε η πλοιοκτήτρια του ναρκόπλοιου Κωνσταντίνα Αλεξανδρή, η οποία αθωώθηκε πρωτοδίκως.
«Η κυρία Αλεξανδρή ισχυρίστηκε ότι όσες φορές κάποιος της έβαζε ζητήματα για το πλοίο, έλεγε: «Πάρε τον Αιμίλιο, πάρε τον Αιμίλιο…» (σ.σ.: εννοούσε τον Αιμίλιο Κοτσώνη, βασικό κατηγορούμενο και πρώην στέλεχος της ΠΑΕ Ολυμπιακός)».
Ο έμπειρος λιμενικός επανέλαβε τουλάχιστον τρεις φορές κατά τη διάρκεια της πολύωρης κατάθεσής του ότι «φαίνεται πως κάποιος θέλει να κρυφτεί πίσω από τις διαδοχικές αλλαγές του ιδιοκτησιακού σχήματος του NOOR1. Διαφορετικά πρόσωπα είναι αυτά που κρύβονται πίσω από τον ιδιοκτήτη».
Ο αξιωματικός του Λιμενικού μάλιστα κατέθεσε πως αρχικά το NOOR1 ξεκίνησε το ταξίδι του μεταφέροντας τρεις τόνους κι όχι μόνον 2,1 τόνους ηρωίνη, όπως καταγράφεται στην επίσημη δικογραφία.
Με λίγα λόγια, ο κ. Κατσούλης επιβεβαιώνει και επίσημα την πληροφορία πως το NOOR1, κατά τη διάρκεια του πλου από τον Περσικό Κόλπο στην Ελευσίνα και κάπου νότια της Κρήτης, ξεφόρτωσε περίπου έναν τόνο ηρωίνη (900 κιλά για την ακρίβεια) που παρέλαβε η Serbian Connection, δηλαδή οι Σέρβοι ναρκέμποροι που είχαν παραγγείλει το «εμπόρευμα».
Η ποσότητα αυτή διοχετεύτηκε στην κεντροευρωπαϊκή αγορά μέσω της βαλκανικής οδού (Αλβανία-Κόσσοβο-Σερβία).
Επισημαίνει, λοιπόν, ο αξιωματικός του Λιμενικού:
«Ξεκίνησε ένα πλοίο αρχικά με τρεις τόνους ηρωίνη από το Ντουμπάι. Κάποιοι ήθελαν να έχουν τον έλεγχό του. Αν δημιουργούνταν κάποιο πρόβλημα, θα το έριχναν στην εταιρεία AXIA, ενώ η πλοιοκτήτρια ήταν η BRONTE».
Σημειώνεται πως πάνω στο πλοίο βρέθηκε πιστοποιητικό της εταιρείας BRONTE, ενώ ο τότε ιδιοκτήτης Καλαφάτης προσκόμισε στις Αρχές άλλο πιστοποιητικό, το οποίο εμφάνιζε ως ιδιοκτήτρια την εταιρεία AXIA.
«Από τον έλεγχο της υπηρεσίας μου προέκυψε πως στο έγγραφο αναγγελίας του κατάπλου του πλοίου φαινόταν ως ιδιοκτήτρια η AXIA, όμως, όπως μας ενημέρωσε ο Οργανισμός Λιμένος Ελευσίνας, τα τέλη ελλιμενισμού τα πλήρωσε ο Μάκης Γιαννουσάκης (σ.σ.: έχει καταδικαστεί σε ισόβια)».
Για τον Ιρανό κατηγορούμενο Mπονιάντ, ο μάρτυρας τον χαρακτήρισε συνοδό και φύλακα του φορτίου της ηρωίνης, διαβαθμισμένο μέλος της εγκληματικής οργάνωσης που εκτελούσε εντολές του επίσης Ιρανού Αχμέντ Σαχίντ.
Ο τελευταίος, κομβικό πρόσωπο και πληροφοριοδότης της αμερικανικής DEA, διέφυγε τη σύλληψη, φέρεται να βρήκε αρχικά καταφύγιο στην Τουρκία και λίγους μήνες αργότερα έγινε γνωστό από την τουρκική αστυνομία πως δολοφονήθηκε.
Όσο για τον κατηγορούμενο Μπονιάντ, σύμφωνα με τον αξιωματικό Γιώργο Κατσούλη, αυτός γνώριζε και για τις δύο διαφορετικές περιεκτικότητες της ηρωίνης (62% και 82% καθαρότητας). Ο ένας τόνος προοριζόταν για το Βέλγιο και η υπόλοιπη ποσότητα θα πήγαινε σε κάποιον άλλο αγοραστή.
Η δίκη για την υπόθεση NOOR1 διεξάγεται σε δεύτερο βαθμό και αξίζει να θυμίσουμε εδώ ότι η εισαγγελέας της πρώτης δίκης είχε ασκήσει έφεση κατά της ευνοϊκής, για τους περισσότερους κατηγορουμένους, απόφασης.
Επισημαίνεται πως η σκανδαλωδώς μεγάλη καθυστέρηση στην καθαρογραφή της απόφασης είχε προκαλέσει και την παρέμβαση του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή.
Με πληροφορίες από την Εφημερίδα των Συντακτών.