Νέες Αποκαλύψεις από την εφημερίδα Δημοκρατία για τις Βιομηχανίες Αναψυκτικών…της Μαρία Παναγιώτου.

0
430

-Ποιες εταιρίες κερδίζουν εις βάρος μας και ποιες εφαρμόζουν τη νομοθεσία;;

Όπως αποκάλυψε η έρευνα της «δημοκρατίας» στο 1ο μέρος της, ο δημόσιος τομέας και συγκεκριμένα οι δήμοι έχουν διαφυγόντα κέρδη πολλών εκατομμυρίων ευρώ από τον κλάδο παραγωγής αναψυκτικών, καθώς κάποιες από τις βιομηχανίες (κυρίως οι μεγαλύτερες και ξένων συμφερόντων) δεν διαθέτουν την απαραίτητη «άδεια εμπορίας πόσιμου ύδατος» και δεν καταβάλλουν στα Δημοτικά ταμεία, τα δικαιώματα τα οποία προβλέπονται από τη σχετική νομοθεσία.

Νέες αποκαλύψεις απο την εφημεριδα Δημοκρατια για τις βιομηχανίες αναψυκτικών - Ποιες εταιρίες κερδίζουν εις βάρος μας και ποιες εφαρμόζουν τη νομοθεσία

Όπως διευκρινίσαμε, ο νόμος προβλέπει ότι η συγκεκριμένη άδεια χορηγείται στις βιομηχανίες που εμφιαλώνουν νερά ή/και παράγουν χυμούς και αναψυκτικά από τον Δήμο στον οποίο βρίσκεται η παραγωγική μονάδα τους, ανεξάρτητα από το ποια είναι η πηγή υδροδότησης (γεώτρηση, εταιρία ύδρευσης, πηγή κ.λπ.) και το εάν αυτή ανήκει στον Δήμο.

Νέες αποκαλύψεις απο την εφημεριδα Δημοκρατια για τις βιομηχανίες αναψυκτικών - Ποιες εταιρίες κερδίζουν εις βάρος μας και ποιες εφαρμόζουν τη νομοθεσία

Απλώς, εάν ανήκει στον Δήμο, του δίνεται το δικαίωμα να καθορίσει και το ύψος του δικαιώματος επί των πωλήσεων. Διαφορετικά το δικαίωμα προσδιορίζεται από 3 έως 3,5 τοις χιλίοις επί των πωλήσεων για τα αναψυκτικά. Αποδίδονται όμως πάλι στον Δήμο.

Χθες αποκαλύψαμε μάλιστα πως η εταιρία που «σέρνει» τον χορό στα διαφυγόντα κέρδη… στον κλάδο των αναψυκτικών είναι ο πολυεθνικός κολοσσός Coca-Cola, ο οποίος ελέγχει μερίδιο της αγοράς που ξεπερνάει το 60% (ποσοστό που μπορεί να υπερβαίνει ακόμη και το 75% στη μικρή λιανική, σύμφωνα με ανακοινώσεις).

Δηλαδή, η εταιρία που θα κατέβαλλε τα περισσότερα χρήματα, με δεδομένο ότι τα δικαιώματα υπολογίζονται με βάση τις πωλήσεις.

Όπως επισημάναμε και χθες, εκτός από τα διαφυγόντα κέρδη του Δημοσίου, το γεγονός αποτελεί παράλληλα και στοιχείο νόθευσης του ανταγωνισμού, αφού τα μεγαθήρια που δεν πληρώνουν αξιοποιούν τα συγκεκριμένα ποσά στην περαιτέρω ανάπτυξή τους, πνίγοντας ακόμα περισσότερο τους μικρότερους, οι οποίοι φροντίζουν να καλύπτουν τις υποχρεώσεις που έχουν απέναντι στο κράτος.

Ας δούμε τι άλλο αποκάλυψε η έρευνά μας:

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here