Στο θέμα της ονομασία της ΠΓΔΜ αναφέρθηκε ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, σημειώνοντας πως «το όνομα δεν έχει σημασία (…) αρκεί να διασφαλίζονται τα εθνικά συμφέροντα και να εξευρεθεί ο τρόπος να ξεπεραστούν οι πρόνοιες του Συντάγματος των Σκοπίων, που μιλούν για αλυτρωτισμό».
Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος Αναστασιάδης σε σχετική ερώτηση απάντησε:
«Το όνομα δεν έχει σημασία. Δεν θα είχα αντίρρηση, αν ήθελαν να λέγονται και Βόρεια Ελλάδα, αρκεί να διασφαλίζονται τα εθνικά συμφέροντα και να εξευρεθεί ο τρόπος να ξεπεραστούν οι πρόνοιες του Συντάγματος των Σκοπίων, που μιλούν για αλυτρωτισμό».
Ο Κύπριος πρόεδρος διερωτήθηκε: «Είναι το όνομα που έχει σημασία ή η ταυτότητα του καθενός;» και πρόσθεσε, «γιατί να γίνεται καβγάς για ένα όνομα, ιδιαίτερα λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος, τη δυνατότητα και τις προοπτικές της Ελλάδας, μέσα από επενδύσεις να ασκεί επιρροή και να ελέγχει ένα λιλιπούτειο γειτονικό κράτος».
Έντονη κριτική
Οι δηλώσεις Αναστασιάδη στο «Ράδιο Πρώτο», προκάλεσαν σφοδρές αντιδράσεις στην Κύπρο. Τον χορό των αντιδράσεων άνοιξε το επιτελείο Παπαδόπουλου, όπου, σε ανακοίνωση που εξέδωσε, κάνει λόγο για εθνικά επικίνδυνες δηλώσεις.
Όλοι μας παρακολουθούμε με ζωηρό και δικαιολογημένο ενδιαφέρον τις εξελίξεις που αφορούν στο λεγόμενο Μακεδονικό, αναφέρει σε γραπτή δήλωσή της η εκπρόσωπος Τύπου του επιτελείου Μαλά, Ειρήνη Χαραλαμπίδου.
«Εκείνο όμως που κανένας δεν καταλαβαίνει είναι πως είναι δυνατόν έστω και απερχόμενος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να παρεμβαίνει και μάλιστα με ατυχή τρόπο σε ένα ζήτημα ο χειρισμός του οποίου ανήκει αποκλειστικά και μόνο στην Ελληνική κυβέρνηση. Πολύ δε περισσότερο που οι χειρισμοί της Ελληνικής Κυβέρνησης βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε μια ιδιαιτέρως λεπτή φάση», καταλήγει η δήλωση.
Παρόμοια υπήρξε η αντίδραση και από το επιτελείο του υποψηφίου προέδρου Γιώργου Λιλλήκα.
Διευκρινήσεις Αναστασιάδη
Μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν στο εσωτερικό της Κύπρου, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, με δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, διευκρίνισε: «Έχω πει ότι το θέμα (όνομα Σκοπίων) χειρίζεται η Ελλάδα, και η Κυπριακή Δημοκρατία θα συμπαρασταθεί στην όποια απόφαση της Ελλάδας».
Και πρόσθεσε: «Εξέφρασα μια εκτίμηση που αποσκοπούσε να αναδείξει τις προοπτικές που θα δημιουργηθούν από την επίλυση του εν λόγω θέματος».
Επίσης, ανέφερε ότι «θα πρέπει να διασφαλιστούν πλήρως τα συμφέροντα της Ελλάδας και του ελληνισμού ευρύτερα, και να απαλειφθούν οι όποιες πρόνοιες στο Σύνταγμα των Σκοπίων που μιλούν για αλυτρωτισμό ή και υποδεικνύουν τις όποιες εδαφικές διεκδικήσεις κατά της Ελλάδας».
«Επαναλαμβάνω», κατέληξε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στη δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «τα υπόλοιπα είναι θέμα της Ελλάδας για να αποφασίσει».
{videobox}rbZiwrFvlos{/videobox}
Υ.Γ. Σύγκρουση και στην Κύπρο για Σκοπιανό: Βολές Νικόλα στον Αναστασιάδη για τη φράση «Ας λέγονται και Βόρεια Ελλάδα»….
Υ.Γ.1. Παλιές και δοκιμασμένες μέθοδοι ψηφoθηρίας: Εκλογές με ακάλυπτες επιταγές παροχολογίας.
Υ.Γ.2. Αν όχι τώρα, πότε; Αν όχι εμείς, ποιοι; Στις 28 Ιανουαρίου στην Κύπρο ψηφίζω πατρίδα.
Υ.Γ.3. Επιστολή Νικόλα στον Προκόπη Παυλόπουλο για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.
{jcomments on}