Οι τρεις «μαύρες τρύπες» του Προϋπολογισμού 2021…της Μαρίνας Αλεξανδρή.

0
648

Μοιάζει με άσκηση…αισιοδοξίας επί χάρτου, αλλά στην πραγματικότητα είναι ο πιο μετέωρος προϋπολογισμός των τελευταίων δεκαετιών.

Από το σενάριο της ανάκαμψης τύπου V με αύξηση του ΑΕΠ κατά 7,5% το 2021, έως το Έλλειμμα του μόλις 1% και την σχεδόν…Ανύπαρκτη Ανεργία, οι προβλέψεις του προσχεδίου προϋπολογισμού που κατέθεσε ο Χρήστος Σταϊκούρας, είναι ακραία επισφαλής και στηρίζονται σε παραδοχές χωρίς καμία βάση και τεκμηρίωση.

Σε ότι αφορά ειδικά την ανάπτυξη, τόσο ο υπεραισιόδοξος στόχος του 7,5% όσο και η μετριοπαθέστερη πρόβλεψη για αύξηση του ΑΕΠ κατά 4,5% έως 5% στο βασικό σενάριο, στηρίζεται στην βεβαιότητα ότι εντός του 2021 – και μάλιστα εμπροσθοβαρώς – θα εισρεύσουν από την Ευρώπη κεφάλαια τουλάχιστον 5 δις ευρώ μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.

Τέτοια βεβαιότητα όμως δεν υπάρχει ούτε στις Βρυξέλλες, ούτε στο Βερολίνο και η υπόθεση του Ταμείου Ανάκαμψης είναι αυτή την στιγμή απολύτως ρευστή. Μόλις σήμερα, στην συνεδρίαση του Ecofin, ενέκριναν το νομικό πλαίσιο λειτουργίας του Ταμείου.

Αυτό σημαίνει πως πλέον πρέπει να υπογραφεί από τους Μόνιμους Αντιπροσώπους των κρατών-μελών και στην συνέχεια να ξεκινήσουν οι διαβουλεύσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την τελική μορφή του νομοσχεδίου.

Τόσο εκεί όμως, όσο και κυρίως, μεταξύ των Κυβερνήσεων Βορρά και Νότου παραμένουν ανοιχτές καίριες διαφωνίες, που ώθησαν τον ίδιο τον γερμανό υπουργό Οικονομικών Ολαφ Σολτς να απευθύνει έκκληση σήμερα για να αποφευχθούν καθυστερήσεις στην εφαρμογή του.

Πολύ πρόσφατα, δε, ήταν ο αναπληρωτής του κυρίου Σταϊκούρα, Θεόδωρος Σκυλακάκης που είχε αναγνωρίσει δημόσια πως στο καλό σενάριο οι εκταμιεύσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης το 2021 θα κινηθούν ανάμεσα στα 2,5 και τα 3 δις ευρώ.

Η ανεργία δείχνει να είναι ένα ακόμη μέγεθος ακραίας επισφάλειας στο προσχέδιο του προϋπολογισμού. Με βάση τα όσα κατατέθηκαν στην Βουλή,  ανεργία στο τέλος του τρέχοντος έτους θα είναι 18,6% και το 2021 θα μειωθεί στο 16,5%.

Οι επιχειρήσεις όμως προχωρούν ήδη σε μαζικές απολύσεις υπό το βάρος της ιστορικής ύφεσης, η Κομισιόν στην επίσημη πρόβλεψή της δίνει την ανεργία για το 2021 στο 20% και μόνον τον Αύγουστο με βάση τα στοιχεία του ΟΑΕΔ καταγράφηκε αύξηση των ανέργων πάνω από 13% σε σχέση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου χρόνου.

Αίσθηση προκαλεί και η επιλογή της Κυβέρνησης για βαθύ «μαχαίρι» στις δαπάνες του προϋπολογισμού για τα μέτρα στήριξης κόντρα στην πανδημία.

Το προσχέδιο προβλέπει μείωση των σχετικών δαπανών το 2021 κατά 4,6 δις ευρώ, την ώρα που το δεύτερο κύμα της πανδημίας χτυπά ήδη την χώρα και την οικονομία και οι προβλέψεις των επιδημιολόγων προεξοφλούν περαιτέρω έξαρση τον χειμώνα.

Χαρακτηριστική και εδώ είναι η σημερινή προειδοποίηση της προέδρου της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία εξέπεμψε σήμα κινδύνου για τις προοπτικές της ανάκαμψης στην ευρωζώνη και κάλεσε τις κυβερνήσεις να μην προχωρήσουν σύντομα σε άρση των μέτρων στήριξης.

«Αντί αυτού του σχήματος V στην ανάκαμψη που όλοι λαχταρούσαμε και ελπίζαμε», τόνισε η Κριστίν Λαγκάρντ, «φοβόμαστε ότι τα περιοριστικά μέτρα κόντρα στην εξάπλωση του κορονοϊού μπορεί να θέσουν σε σαφή κίνδυνο την οικονομική ανάκαμψη της περιοχής».

«Αυτό που είναι κρίσιμο αυτήν τη στιγμή είναι οι δημοσιονομικές πολιτικές και οι νομισματικές πολιτικές να λειτουργούν από κοινού για να διασφαλίζουμε ότι δεν θα έχουμε αυτό το είδος «γκρεμού» που θα είχαμε εάν τα μέτρα αποσυρθούν πολύ γρήγορα», πρόσθεσε καλώντας της κυβερνήσεις να μην τερματίσουν σύντομα την δημοσιονομική στήριξη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here