ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ: Οι 3 Φόβοι που οδηγούν σε εκλογές…του Θανάση Λυρτσογιάννη.

0
443
  1. Τα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων
  2. Ο τουρισμός που βουλιάζει την οικονομία
  3. Το επερχόμενο τέταρτο κύμα της πανδημίας

Το εκκρεμές του Μαξίμου κινείται ανάμεσα στον ανασχηματισμό και τις πρόωρες εκλογές. Τώρα η θέση του βρίσκεται στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών το Φθινόπωρο.

Τα μηνύματα που λαμβάνουν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι στενοί του συνεργάτες συγκλίνουν στο συμπέρασμα πως με την πάροδο του χρόνου φθείρεται όλο και περισσότερο η κυβέρνηση. Τα ποιοτικά στοιχεία δημοσκοπήσεων είναι αδιάψευστοι μάρτυρες.

Το τελευταίο μεγάλο πλήγμα ήρθε με την ψήφιση του εργατοκτόνου νομοσχεδίου. Από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις διαπιστώθηκε πως το 65% των πολιτών είναι αντίθετοι με το νέο νόμο και μόνο το 18% εκτιμά πως είναι ευεργετικός για τους εργαζόμενους.

Μέσα σε αυτό το κλίμα γίνεται αντιληπτό ότι και το ασφαλιστικό που παραδίδει σε ιδιώτες την επικουρική ασφάλιση θα τύχει ανάλογης υποδοχής, πράγμα που ανησυχεί την κυβέρνηση και κυρίως το μέγαρο Μαξίμου, το οποίο έχει θέσει στο περιθώριο τους υπουργούς και αυτό κινεί τα νήματα και λαμβάνει τις αποφάσεις.

Το παρασκήνιο της απόφασης για τα 150

Ένδειξη της μεγάλης ανησυχίας που έχει φωλιάσει πλέον στο Μαξίμου είναι το παρασκήνιο για τη λήψη της απόφασης των 150 ευρώ για τους νέους που θα εμβολιαστούν. Το Μαξίμου και η κυβέρνηση έχοντας διαπιστώσει ότι έχει μειωθεί δραματικά η επιρροή του κυβερνώντος κόμματος και του Κυριάκου Μητσοτάκη στους νέους, σκέφτηκε να πάρει μέτρα ώστε να ανακόψει τη μεγάλη φθορά.

Έτσι, ζήτησε από τους υπουργούς να προτείνουν μέτρα για την ανακοπή της πτώσης της επιρροής στη νεολαία. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι προτάσεις εστάλησαν και τελικά σε πρώτη φάση επελέγη το «δωράκι» των 150 ευρώ, το οποίο μάλιστα οι επικοινωνιολόγοι θεώρησαν τόσο σημαντικό, που επέλεξαν να το ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και μάλιστα να μην ανακοινώσει άλλα μέτρα, ώστε αυτό να μην χαθεί επικοινωνιακά.

Το πόσο έσφαλαν αποδεικνύεται από τον ορυμαγδό των καυστικών και υποτιμητικών σχολίων που ακολούθησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Πολλές οι αντιδράσεις

Το μέτρο των 150 ευρώ λειτούργησε και σε ένα άλλο επίπεδο. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ιδιαίτερα ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. το ερμήνευσε ως ένα μέτρο που φανερώνει πως στο Μαξίμου άρχισαν να σκέφτονται πιο σοβαρά τη διενέργεια πρόωρων εκλογών το Φθινόπωρο. Η εκτίμηση αυτή ενισχύθηκε με την ξαφνική σύλληψη του υπαρχηγού της Χρυσής Αυγής Χρήστου Παππά ο οποίος ήταν φυγόποινος από το περασμένο Φθινόπωρο μετά την καταδίκη του στο δικαστήριο, το οποίο χαρακτήρισε τη Χρυσή Αυγή ως εγκληματική οργάνωση.

Δύο μεγάλοι φόβοι

Στο Μαξίμου υπάρχουν άλλοι δύο μεγάλοι φόβοι, οι οποίοι κατά τις πληροφορίες ενισχύουν εκείνους που τάσσονται υπέρ των πρόωρων εκλογών το Φθινόπωρο.

Ο ένα είναι ο τουρισμός. Το γεγονός ότι ως τώρα τα μηνύματα δεν είναι καθόλου καλά, ενώ και για τον Ιούλιο δεν αναμένεται σημαντική βελτίωση που να δημιουργεί ελπίδες για αφίξεις σύμφωνα με τις προσδοκίες της κυβέρνησης και του τουριστικού χώρου, έχουν θορυβήσει το Μαξίμου για τις συνέπειες που θα ακολουθήσουν από το Σεπτέμβριο και μετά στις τουριστικές επιχειρήσεις και γενικότερα στην οικονομία.

Ο δεύτερος και πολύ επικίνδυνος λόγος είναι το τέταρτο κύμα πανδημίας. Ο χαμηλός σχετικά αριθμός εμβολιασμένων που δεν δημιουργεί τείχος ανοσίας σε συνδυασμό με την έλλειψη χρημάτων για νέο lockdown, όπως έχουν δηλώσει ο Αδωνις Γεωργιάδης και άλλοι υπουργοί, δημιουργούν ένα επικίνδυνο τοπίο και ενισχύουν τους φόβους για κατάρρευση του Μαξίμου και της κυβέρνησης.

Στο κλίμα αυτό πυκνώνουν οι τάξεις εκείνων που τάσσονται υπέρ των πρόωρων εκλογών, ώστε να προλάβουν τα επερχόμενα γεγονότα που θα προκαλέσουν νέα μεγάλη ζημιά στην κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Κινητικότητα από τους βουλευτές

Το μήνυμα έχουν πάρει και οι βουλευτές του κόμματος και ήδη σύμφωνα με πληροφορίες έχουν αρχίσει οι συναντήσεις με κομματικά στελέχη της εκλογικής τους περιφέρειας με στόχο να καταφέρουν να σωθούν, αφού και μόνο λόγω της απλής αναλογικής ένας μεγάλος αριθμός βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος δεν θα είναι στη Βουλή που θα προκύψει από τις επόμενες εκλογές.

Αν προστεθούν και τα εξωκοινοβουλευτικά στελέχη που θέλει να προωθήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να ελέγχει πλήρως την Κοινοβουλευτική Ομάδα, γίνεται αντιληπτό πως στις επόμενες εκλογές θα υπάρξει σφαγή για τους νυν βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.

Σε εκλογική ετοιμότητα στον ΣΥΡΙΖΑ

Στον άλλο μεγάλο πόλο του κομματικού μας συστήματος οι εξελίξεις είναι ραγδαίες. Στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είναι σχεδόν βέβαιοι πως το ερχόμενο Φθινόπωρο θα διενεργηθούν πρόωρες εκλογές και έχουν αρχίσει τις προετοιμασίες του κόμματος, ώστε να είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει την εκλογική μάχη, σε αντίθεση με ότι συνέβη το 2019, που έλαμπε δια της απουσίας του και στις τρεις εκλογικές αναμετρήσεις (Δημοτικές, Ευρωεκλογές, Βουλευτικές) και οι συνέπειες φάνηκαν πολύ καθαρά στις δημοτικές εκλογές.

Ως μηνύματα που παραπέμπουν σε πρόωρες εκλογές ερμηνεύουν στην Κουμουνδούρου τα 150 ευρώ προς τους νέους, καθώς και τη σύλληψη του Χρήστου Παππά. Η συγκυρία της σύλληψης οδηγούν σε σκέψεις πως δεν ήταν καθόλου τυχαία η χρονική στιγμή, καθώς και ότι υπάρχει πλούσιο παρασκήνιο.

Διεύρυνση και εντάσεις

Ήδη ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ συνεχίζει με αμείωτη ένταση την προσπάθεια διεύρυνσης και της ολοκλήρωσης του προγράμματος με το οποίο θα κατέλθει στις επόμενες εκλογές, όποτε και αν γίνουν.

Ειδικά για τη διεύρυνση υπήρξε στην αρχή της περασμένης εβδομάδας στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου μία σφοδρή σύγκρουση του Αλέξη Τσίπρα με τους Νίκο Φίλη και Νίκο Βούτση, οι οποίο τάσσονται υπέρ της καθαρής αριστερής ταυτότητας (λες και όσοι προσέρχονται στο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είναι μιαροί).

Τα δύο στελέχη πέταξαν το γάντι στον Αλέξη Τσίπρα o οποίος το σήκωσε και ακολούθησε σφοδρότατη αντιπαράθεση. Το μέγεθος της σφοδρότητας φαίνεται από το γεγονός ότι ο Νίκος Βούτσης αποχώρησε από το Πολιτικό Συμβούλιο.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες που είδαν και το φως τη δημοσιότητας παρευρισκόμενος στη συνεδρίαση εξέφρασε την άποψη «αυτοί δεν σώζονται με τίποτα» και μαζί του συμφώνησε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, πράγμα που δείχνει πόσο έχουν διαρραγεί οι σχέσεις του Αλέξη Τσίπρα με την εσωκομματική αντιπολίτευση, που τάσσεται κατά της διεύρυνσης και ασπάζεται την άποψη ότι «ο Αλέξης είναι πρώτος μεταξύ ίσων», σχέση που μπορεί να θέλουν οι εσωκομματικοί αντίπαλοι, αλλά ουδόλως αποδέχονται και ασπάζονται οι πολίτες, που ψηφίζουν στην κάλπη.

Μάλιστα υπάρχουν στελέχη, που έχουν εκφράσει την εκτίμηση, πως αν οι Φίλης, Βούτσης και λοιποί αποχωρούσαν θα διευκόλυναν τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη διεύρυνση και την εκλογική αναμέτρηση, γιατί θα προχωρούσε ταχύτερα το άνοιγμα του κόμματος και θα ήταν πιο καθαρό το μήνυμα του κόμματος.

Ήταν μία έμπρακτη έκφραση της άποψης που είχε διατυπώσει παλαιότερα έτερο μέλος της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ότι «ο Αλέξης είναι πρώτος μεταξύ ίσων». Το επεισόδιο έληξε εν τέλει με συμβιβασμό του Αλέξη Τσίπρα, όπως άλλωστε και στα περισσότερα θέματα μέχρι τώρα.

Η ένταση ανέβηκε σε τέτοιο σημείο που εις εκ των παρευρισκομένων είπε για την εσωκομματική αντιπολίτευση «αυτοί δεν σώζονται με τίποτε», φράση που βρήκε σύμφωνο και τον πρόεδρο του κόμματος.

Πολύ σημαντική ήταν και η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη που έγινε στις 2-4 Ιουλίου και στην οποία συμμετείχαν με φυσική παρουσία και διαδικτυακά περί τα 2.000 στελέχη, που προέρχονται είτε από την Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης, την Κοινοβουλευτική Ομάδα, την ευρώ-ομάδα, το Πολιτικό Συμβούλιο και τις νομαρχιακές επιτροπές.

Το μήνυμα που εξέπεμψαν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είναι μήνυμα «προγραμματικής ετοιμότητας, πολιτικής αποφασιστικότητας για την ανατροπή της αντικοινωνικής πολιτικής της κυβέρνησης Μητσοτάκη και μάχης για νίκη στις επόμενες εκλογές», ενώ οριστικοποιήθηκε και το πρόγραμμα του κόμματος, που είναι αυτό με το οποίο θα κατέλθει στις εκλογές.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here