Πώς ο Ερντογάν άλωσε το ΝΑΤΟ και ταπείνωσε Σουηδία και Φινλανδία-Ωσεί «ΑΠΩΝ» ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο Ερντογάν διέλυσε όλες τις άμυνες και τις όποιες αντιστάσεις είχαν το Ελσίνκι και η Στοκχόλμη, τους επέβαλλε αλλαγή νομοθεσίας και λειτουργίας της δημοκρατίας τους και κυριάρχησε πλήρως για να άρει το βέτο και να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ.
Οι ΗΠΑ και άλλες χώρες είτε στήριξαν την Τουρκία, είτε σιώπησαν. Ο Τούρκος πρόεδρος απέδειξε για μια ακόμη φορά, ότι είναι διαπραγματευτής και ότι στο επίκεντρο όλων των ενεργειών του είναι το συμφέρον της Τουρκίας .
Ο Έλληνας πρωθυπουργός άφαντος, χωρίς κανένα κύρος, κατώτερος και του χειρότερου εαυτού του επιδείνωσε την εικόνα της χώρας και φέρνει σε ακόμη χειρότερο επίπεδο την διαπραγματευτική ικανότητα της Ελλάδας έναντι της Άγκυρας.
Στο εξής η Τουρκία θα πιέζει όλες τις άλλες χώρες της Συμμαχίας να υπογράψουν αντίστοιχες συμφωνίες για να κυνηγά παντού τους Κούρδους, συμπεριλαμβανομένης φυσικά της Ελλάδας, πήρε το πράσινο φως για εισβολή στη Συρία, ενώ επανέρχεται σε όλα τα εξοπλιστικά προγράμματα με τις ΗΠΑ και την ΕΕ.
Πέτυχε όμως και κάτι ακόμη, αδιανόητο, μπροστά στα μούτρα του Έλληνα πρωθυπουργού.
Να έχει στήριξη από τις δύο χώρες για την αναβάθμιση της συμμετοχής της Άγκυρας σε πρωτοβουλίες για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας της ΕΕ, με έμφαση στην Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία (PESCO) που ωστόσο αυτή αφορά μόνο τα κράτη-μέλη της ΕΕ.
Η Τουρκία του Ερντογάν εδραιώνει τη θέση της και την επιρροή της και τώρα με ακόμη μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση θα ασχοληθεί με τα Ελληνικά νησιά και την Κύπρο.
Διπλή ταπείνωση-σοκ για την Ελλάδα
Είναι στα όρια της ταπείνωσης η στάση του Ελσίνκι και της Στοκχόλμης.
Αναγκάστηκαν να υπογράψουν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ συμφωνία που αφορά την αλλαγή της δημοκρατικής νομοθεσίας για την τρομοκρατία, την προστασία διωκόμενων για τα πολιτικά τους πιστεύω που ο Ερντογάν θεωρεί τρομοκράτες.
Είναι ταπεινωτικό για την ΕΕ να υπογράφεται στο ΝΑΤΟ συμφωνία που αφορά την ίδια, την Κοινή Εξωτερική Πολιτική κ.α.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός που όφειλε να παρέμβει από την πρώτη στιγμή και να διαφωνήσει κάθετα ήταν άφαντος.
Ουσιαστικά το δόγμα του δεδομένης και προστατευμένης Ελλάδας κατέρρευσε.
Για να γίνουμε πιο σαφείς και υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξει κάποια διάψευση στην πορεία:
Η στήριξη που θα παρέχουν η Σουηδία και η Φινλανδία στην Τουρκία στο πλαίσιο της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, σημαίνει πως όταν η Ελλάδα ζητά καταδίκη της Τουρκίας για υπέρ-πτήσεις στα νησιά, οι δύο σκανδιναβικές χώρες δεν θα υπογράφουν γιατί δεσμεύονται από την συμφωνία.
Όσον αφορά την PESCO, είναι ένα σχέδιο ενοποίησης και κινητικότητας των Ευρωπαικών Αμυντικών Βιομηχανιών, με έμφαση στην έρευνα και την ανάπτυξη, με χρηματοδοτούμενα προγράμματα κλπ
Οι δύο χώρες γνωρίζουν ότι το σχέδιο αυτό δεν περιλαμβάνει μη κράτη μέλη, ωστόσο το υπέγραψαν. Για να έχει η Τουρκία πρόσβαση και σε τεχνολογία και σε πόρους.
Και έπεται η προσέγγιση της Τουρκίας στο δόγμα της Στρατηγικής Πυξίδας της ΕΕ. Όλα αυτά σημαίνουν ότι σταδιακά και λόγω του ειδικού βάρους που έχει, η Τουρκία θα έχει βαρύνοντα ρόλο στην ΕΕ και η Ελλάδα διαρκώς μειούμενο.
Και οι ΗΠΑ στο χορό
Οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν δεδομένους συμμάχους, αλλά οι ίδιες δεν είναι δεδομένες σε κανέναν. Η Τουρκία λοιπόν θα επιστρέψει στα εξοπλιστικά προγράμματα.
Η Ελληνική κυβέρνηση μέσα από διαρκή λάθη και ανύπαρκτο σχέδιο, επένδυσε πολλά, μέχρι την ομιλία του Μητσοτάκη στο Κογκρέσο για να μην εξοπλιστεί η Τουρκία περισσότερο, γεγονός που θα ανατρέψει τις ισορροπίες ακόμη περισσότερο.
Η αναβάθμιση και η αγορά F-16 και η επιστροφή στο πρόγραμμα των F-35 έρχεται.
Είναι προφανές ότι ο Μενέντεζ δεν είναι αρκετός για να μπλοκάρει όλη την πολιτική των ΗΠΑ, γιατί εκτός από τα λόμπι, η Ελλάδα χρειάζεται δική της πολιτική σε διμερές επίπεδο και διεθνές σχέδιο στήριξης της πολιτικής σε ΟΗΕ, ΝΑΤΟ και ΕΕ, που δεν έχει όπως αποδείχθηκε.
Μέχρι στιγμής δεν έχει διαψευστεί τίποτα απ όσα διέρρευσε η τουρκική προεδρία και το γραφείο του γγ του ΝΑΤΟ Στόλτενμπεργκ.
Μάλιστα ο Αμερικανός σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Τζέικ Σάλιβαν, είπε ότι οι δυο σκανδιναβικές χώρες έκαναν «σημαντικά βήματα για την ικανοποίηση των τουρκικών απαιτήσεων».
Και ο γ.γ. της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, είπε ότι το μνημόνιο «καλύπτει τις τουρκικές ανησυχίες γύρω από τις εξαγωγές όπλων και τη μάχη κατά της τρομοκρατίας», προσθέτοντας ότι οι λεπτομέρειες «είναι ακόμη αντικείμενο επεξεργασίας και θα ανακοινωθούν τις ερχόμενες μέρες».
Η συμφωνία όπως διοχετεύθηκε στα Τουρκικά ΜΜΕ, αλλά επιβεβαιώνεται και από διεθνή πρακτορεία σε μεγάλο βαθμό, προβλέπει για Σουηδία και Φινλανδία:
◦ πλήρης συνεργασία με την Τουρκία στον αγώνα κατά του PKK και όσων σχετίζονται με αυτό
◦ επίδειξη αλληλεγγύης προς την Τουρκία στον αγώνα ενάντια στην τρομοκρατία
◦ μη υποστήριξη των PYD/YPG (σ.σ. Κούρδων της Συρίας) και των γκιουλενιστών – FETO
◦ αποφυγή περιορισμών τύπου εμπάργκο στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας
◦ τροποποίηση της εθνικής νομοθεσίας και των πρακτικών υπέρ της καταπολέμησης της τρομοκρατίας
◦ δημιουργία ενός δομημένου μηχανισμού συνεργασίας για την ανταλλαγή πληροφοριών για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος
◦ συγκεκριμένα βήματα προς την κατεύθυνση της έκδοσης τρομοκρατών εγκληματιών
◦ απαγόρευση των δραστηριοτήτων συγκέντρωσης χρημάτων και στρατολόγησης υπέρ του PKK και των παρακλαδιών του
◦ αποτροπή κάθε τρομοκρατικής προπαγάνδας κατά της Τουρκίας
◦ υποστήριξη της όσο το δυνατόν μεγαλύτερης συμμετοχής της Τουρκίας στις υπάρχουσες και μελλοντικές πρωτοβουλίες της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας της ΕΕ, μεταξύ αυτών και στη Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία (PESCO).
◦ δημιουργία ενός μόνιμου κοινού μηχανισμού με τη συμμετοχή φορέων από τους τομείς της Δικαιοσύνης, των Πληροφοριών και της Ασφάλειας για την επίβλεψη της υλοποίησης όλων αυτών των βημάτων.
Αναμένεται η ολοκλήρωση των εργασιών της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ για τελικές εκτιμήσεις….
Υ.Γ. Μπάιντεν σε Ερντογάν: Θέλω ήρεμα νερά στο Αιγαίο.
Υ.Γ.1. Ο Πούτιν από την Κασπία: Η Ρωσία θα απαντήσει ισοδύναμα στις απειλές για την ασφάλειά της.