Ο Κηπουρός το βάρβαρο ξυπνητήρι!…της Λίνας Γιάνναρου.

0
273

Οι φυσητήρες ή απορροφητήρες κήπου για τη συγκομιδή ή μετακίνηση φύλλων εκπέμπουν θόρυβο ικανό να σου πάρει το μυαλό…

«Ας είμαστε ευγνώμονες σ’ αυτούς που μας δίνουν χαρά. Είναι οι κηπουροί που κάνουν την καρδιά μας ν’ ανθίζει»…έχει γράψει ο Μαρσέλ Προυστ σε ένα απόφθεγμα γλυκό σαν περίτεχνο λουλουδάτο στεφάνι.

Πού να ’ξερε ο άνθρωπος ότι οι άλλοτε φιλήσυχοι κηπουροί, με το ψάθινο καπέλο, το ψαλίδι και την τσουγκράνα, θα έκαναν το 2015 τέτοιον σαματά.

Εάν ένας κήπος αγκαλιάζει και το δικό σας σπίτι ή πολυκατοικία, εάν στη γειτονιά σας υπάρχει κάποιο πάρκο ή αν-ο μη γένοιτο-οι γείτονές σας έχουν δέντρα που σκορπάνε τα φύλλα τους χωρίς αιδώ, θα γνωρίζετε σε τι αναφερόμαστε.

Η επίσημη ονομασία τους είναι φυσητήρες ή απορροφητήρες κήπου και πρόκειται για τα μηχανήματα που χρησιμοποιούνται πλέον μαζικά από ιδιώτες, επαγγελματίες αλλά και τις υπηρεσίες πρασίνου, για τη συγκομιδή ή μετακίνηση των πεσμένων φύλλων και την εκπομπή θορύβου ικανού να σου πάρει το μυαλό.

«Κάθε Δευτέρα, στις 7.30 το πρωί, ξυπνάμε από αυτό τον διάολο» λέει στην «Κ» ο Θύμιος Κ. που ζει στα Βριλήσσια. Με νέο μωρό στο σπίτι, ο ύπνος αποτελεί ούτως ή άλλως καθημερινό στοίχημα και η αιφνιδιαστική απώλειά του ακόμα μεγαλύτερο πλήγμα.

«Είναι από τον κηπουρό του γείτονα που μαζεύει τα πεσμένα φύλλα. Ποτέ δεν κατάλαβα γιατί εγκατέλειψε την τσουγκράνα, δεν είναι τόσο μεγάλη η έκταση που έχει να καλύψει».

Με τον ίδιο τρόπο ξυπνούν πολλοί σε διάφορες περιοχές της πόλης. Η λήξη της ώρας κοινής ησυχίας σημαίνει αυτόματα την έναρξη της μηχανής. Το μάζεμα των φύλλων άλλωστε είναι η πρώτη δουλειά στο πρόγραμμα.

Όπως και τα άλλα θορυβώδη εργαλεία του οπλοστασίου των κηπουρών, τις χορτοκοπτικές μηχανές και τα χορτοκοπτικά, έτσι και οι φυσητήρες και οι απορροφητήρες κήπου χωρίζονται σε ηλεκτρικούς και βενζινοκίνητους.

Οι δεύτεροι παράγουν μεγαλύτερο θόρυβο, αλλά έχουν και μεγαλύτερη ισχύ. Καθότι όμως είναι κατά κανόνα ακριβότεροι, επιλέγονται κυρίως από τους επαγγελματίες. Αν, δε, είναι και βενζινοκίνητος και δίχρονος, ο πονοκέφαλος είναι εγγυημένος.

kipoyros-to-varvaro-xypnitiri-amp-8230-2115905

Από αυτούς τους τυχερούς είναι ο Κώστας Φ. που ζει σε ισόγειο πολυκατοικίας στο Χαλάνδρι με μεγάλο κήπο. «Κάθε εβδομάδα ο κηπουρός θα περάσει πότε με το κλαδευτήρι των θάμνων, πότε με την κλασική κουρευτική μηχανή του γκαζόν και πότε με το πριόνι-κλαδευτήρι», λέει στην «Κ».

«Αλλά κάθε φορά με το καταραμένο φυσερό. Και όχι μόνο στον κήπο μου. Στη γειτονιά σχεδόν κάθε πολυκατοικία έχει κοινόχρηστο χώρο με γκαζόν και θάμνους. Ναι, και κηπουρούς με φυσερά σχεδόν κάθε μέρα της εβδομάδας. Βόρεια προάστια δεν ήθελα; Καλά να πάθω. Αν έχω δουλέψει μέχρι αργά, αυτό είναι το βάρβαρο ξυπνητήρι μου. Αν έχω ξυπνήσει νωρίς επειδή δουλεύω στο σπίτι, αυτός είναι ο λόγος που τα μαζεύω και φεύγω».

Όπως λέει, ο ανθρώπινος εγκέφαλος έχει μάθει να απομονώνει ήχους έντονους και διαρκείς υπό την προϋπόθεση να είναι σταθεροί.

«Γι’ αυτό, π.χ., δεν έχω κανένα πρόβλημα στο αεροπλάνο, γι’ αυτό αντέχω οριακά τη μηχανή του γκαζόν. Αλλά δεν μπορώ με τίποτα να υπομείνω το ακανόνιστο μαρσάρισμα του φυσερού των φύλλων. Είναι στην κορυφή των μισητών μου πραγμάτων που κάνουν θόρυβο.

Πιθανόν να είμαι υπερβολικός. Αλλά υπερβολικά είναι και τα ντεσιμπέλ που παράγουν αυτά τα βάρβαρα μηχανήματα, που έχουν μετατρέψει στις μέρες μας τον κηπουρό από έναν πράο, υπομονετικό και καλόκαρδο άνθρωπο της φύσης, σε έναν βάνδαλο χούλιγκαν με ένα παπάκι με κομμένη εξάτμιση στα χέρια που επιτίθεται στα φυτά του κήπου μου».

Σύμφωνα με το υπ. Περιβάλλοντος, η στάθμη εκπομπών θορύβου της συγκεκριμένης μηχανής δεν πρέπει να ξεπερνά τα 105dB, όπως είναι οι ευρωπαϊκές προδιαγραφές.

Στην αγορά, πάντως, κυκλοφορούν φυσητήρες που παράγουν πολύ υψηλότερες στάθμες θορύβου. Χαρακτηριστικό είναι ότι μηχανή που παράγει 80 ντεσιμπέλ διαφημίζεται ως «αθόρυβη».

Υπάρχουν πάντως και κηπουροί που απαρνιούνται τους φυσητήρες. «Η μεταλλική σκούπα τα μαζεύει πιο καλά», λέει ο κ. Αρης Μπούσης. «Το μηχάνημα είναι για τους ερασιτέχνες που βαριούνται».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here