Στο 10,2% εκτοξεύτηκε ο πληθωρισμός τον Απρίλιο, από το 8,9% τον Μάρτιο καταγράφοντας επίπεδα ρεκόρ από το 1994, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ με ένα ακόμα αρνητικό ρεκόρ να καταρρίπτεται επί κυβερνήσεως Κυριάκου Μητσοτάκη.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη οδηγεί τους Έλληνες σε απόγνωση. Δεν μπορεί ούτε να χειριστεί τις διεθνείς εξελίξεις λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και ούτε να πατάξει την αισχροκέρδεια στην αγορά των επιτήδειων που με πρόφαση την Ουκρανία ανεβάζουν αδικαιολόγητα τις τιμές σε όλα τα προϊόντα.
Όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ ο πληθωρισμός για τον μήνα Απρίλιο του 2022 έφτασε το 10,2%, ως αναμενόταν άλλωστε μετά τα προσωρινά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα πριν από μερικές ημέρες η Eurostat.
Το ποσοστό είναι ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στην αγορά που έχει οδηγήσει στη φτωχοποίηση των νοικοκυριών καθώς το οικογενειακό εισόδημα «ψαλιδίζεται» πριν τα μέσα του μήνα. Για έναν ακόμα μήνα, η «έκρηξη» του πληθωρισμού θα οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο φυσικό αέριο, στο ηλεκτρικό ρεύμα, τα καύσιμα και στις τιμές των τροφίμων.
Τη μεγαλύτερη ανατίμηση είχαν: φυσικό αέριο με 122,6% , ηλεκτρικό ρεύμα με 78,8%, πετρέλαιο θέρμανσης με 65,1%, καύσιμα και λιπαντικά 29% ενώ έλαια και λίπη είχαν 22%.
Οι μεγαλύτερες αυξήσεις εν συγκρίσει με τον Μάρτιο του 2022 ήταν: το φυσικό αέριο, το αρνί και το κατσίκι και το ηλεκτρικό ρεύμα.
«Εκρηκτικές» είναι οι αυξήσεις εν συγκρίσει με τον Απρίλιο του 2021, έναν χρόνο νωρίτερα δηλαδή, με το φυσικό αέριο να καταγράφει αύξηση 122,6%, το ηλεκτρικό ρεύμα 88,8%, το πετρέλαιο θέρμανσης 65,1%, τα καύσιμα 29% και τρόφιμα.
Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ:
H αύξηση του Γενικού ΔΤΚ κατά 10,2% τον μήνα Απρίλιο 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Απριλίου 2021, προήλθε κυρίως από τις μεταβολές στις ακόλουθες ομάδες αγαθών και υπηρεσιών:
Από τις αυξήσεις των δεικτών κατά:
-10,9% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ψωμί και δημητριακά, κρέατα (γενικά), ψάρια (γενικά), γαλακτοκομικά και αυγά, έλαια και λίπη, νωπά φρούτα, λαχανικά (γενικά), ζάχαρη-σοκολάτες- γλυκά-παγωτά, λοιπά τρόφιμα, καφέ-κακάο-τσάι, μεταλλικό νερό-αναψυκτικά-χυμούς φρούτων.
-1,6% στην ομάδα Ένδυση και υπόδηση, λόγω αύξησης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.
-35,2% στην ομάδα Στέγαση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ενοίκια κατοικιών, ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης, στερεά καύσιμα.
-4,2% στην ομάδα Διαρκή αγαθά-Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: έπιπλα και διακοσμητικά είδη, υφαντουργικά προϊόντα οικιακής χρήσης, υαλικά-επιτραπέζια σκεύη και σκεύη οικιακής χρήσης, είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού, οικιακές υπηρεσίες.
-15,4% στην ομάδα Μεταφορές, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: καινούργια αυτοκίνητα, μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, ανταλλακτικά και αξεσουάρ αυτοκινήτου, καύσιμα και λιπαντικά, συντήρηση και επισκευή εξοπλισμού προσωπικής μεταφοράς, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με πλοίο.
-1,2% στην ομάδα Αναψυχή-Πολιτιστικές δραστηριότητες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: διαρκή αγαθά αναψυχής και πολιτισμού, μικρά είδη αναψυχής-άνθη-κατοικίδια ζώα, κινηματογράφους-θέατρα, γραφική ύλη και υλικά σχεδίασης, πακέτο διακοπών. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στον οπτικοακουστικό εξοπλισμό-υπολογιστές-επισκευές.
-0,9% στην ομάδα Εκπαίδευση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα δίδακτρα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
-3,8% στην ομάδα Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: εστιατόρια-ζαχαροπλαστεία-καφενεία, ξενοδοχεία-μοτέλ-πανδοχεία.
-0,9% στην ομάδα Άλλα αγαθά και Υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα άλλα είδη ατομικής φροντίδας. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στα ασφάλιστρα οχημάτων.