Θετική εικόνα έδωσε η ελληνική πλευρά μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον ισλαμιστή ηγέτη της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, παρά το γεγονός ότι ο τελευταίος έθεσε με τον γνωστό τρόπο που τον χαρακτηρίζει τα θέματα που μολύνουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Κυβερνητικές πηγές διαπίστωσαν βελτίωση του κλίματος σε σχέση με την προηγούμενη συνάντησή τους τον Ιούλιο στο περιθώριο του ΝΑΤΟ.
Όμως, ο κ. Ερντογάν κράτησε σκληρή στάση στα ζητήματα που τον ενοχλούν, όπως η υπόθεση των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών, τους οποίους θεωρεί «τρομοκράτες» και «πραξικοπηματίες».
Η συνάντηση κράτησε μία ώρα και έγινε στο περιθώριο της 73ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη.
Ο κ. Ερντογάν ήταν αρνητικός στο Κυπριακό και φέρεται να είπε πως δεν βλέπει λύση του προβλήματος, παρά το γεγονός ότι τόνισε πως πρέπει να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις.
Οι πηγές είπαν πως οι δυο πλευρές συμφώνησαν να ξαναβάλουν στο τραπέζι μια θετική ατζέντα για τις σχέσεις τους και ο κ. Ερντογάν προσκάλεσε τον κ. Τσίπρα στην Κωνσταντινούπολη για επίσημη συνάντηση εργασίας.
Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι κρίσιμης σημασίας για την προώθηση των σχέσεων των δυο χωρών είναι να υπάρξει σεβασμός του διεθνούς δικαίου και μείωση της έντασης στο Αιγαίο. Συμφωνήθηκε να εντατικοποιηθούν οι επαφές προς αυτήν την κατεύθυνση και η εφαρμογή των σχετικών μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης.
Σύμφωνα με τις ελληνικές πηγές, συμφωνήθηκε ακόμη ότι πρέπει να υπάρξει ενίσχυση της συνεργασίας των αρχών των δύο χωρών για την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, με σκοπό την περαιτέρω μείωση των προσφυγικών-μεταναστευτικών ροών.
Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν επίσης να ενισχύσουν τη συνεργασία τους στον τομέα της Ασφάλειας για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, και την εξάρθρωση δικτύων διακινητών.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Ερντογάν αναφέρθηκε και στο θέμα των 8 Τούρκων αξιωματικών, επαναλαμβάνοντας τις πάγιες θέσεις της τουρκικής πλευράς επί του θέματος.
Με τη χθεσινή συνάντηση επανήλθε στο τραπέζι η θετική ατζέντα στον οικονομικό τομέα, υποστήριξαν οι ίδιες πηγές. Συζητήθηκε μεταξύ άλλων το ζήτημα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης Σμύρνης-Θεσσαλονίκης, ζήτημα το οποίο «έχει μπει μπροστά», με στόχο να ενεργοποιηθεί η σύνδεση πριν από το καλοκαίρι.
Επιπλέον, συζητήθηκε και η συνεργασία στον Τουρισμό και η επίλυση σχετικών θεμάτων. Ως προς το Κυπριακό, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε την προσήλωση της Ελλάδας σε δίκαιη και βιώσιμη λύση στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και την υποστήριξη της στην επανεκκίνηση των δικοινοτικών συνομιλιών.
Τόνισε ότι διαβουλεύσεις για την ασφάλεια πρέπει να επανεκκινήσουν στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες, όπως είχε διαμορφωθεί όταν τερματίστηκαν οι συνομιλίες στο Κραν Μοντανά.
Τόσο από τον Έλληνα πρωθυπουργό όσο και από τον Τούρκο Πρόεδρο τονίσθηκε η σημασία της συνάντησης που έχουν χθες στη Νέα Υόρκη οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας, της Βρετανίας και της Τουρκίας, για τα θέματα της Ασφάλειας και των εγγυήσεων στην Κύπρο.
Ο πρωθυπουργός έθεσε και τα θέματα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχόλης της Χάλκης και των εκλογών για τα Βακούφια της ελληνικής μειονότητας στην Κωνσταντινούπολη. Από την πλευρά του, ο Τούρκος Πρόεδρος επανέλαβε τις πάγιες θέσεις του για τα ζητήματα της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη.
Στη διμερή συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν, συμμετείχαν επίσης εκ μέρους της ελληνικής πλευράς ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, ο υπουργός ΨΗΠΤΕ, Νίκος Παππάς, ο διπλωματικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, Βαγγέλης Καλπαδάκης, ο γγ του ΥΠΕΞ Δημήτρης Παρασκευόπουλος, η μόνιμη αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ, Μαρία Θεοφίλη και ο Θεόδωρος Πασσάς (διπλωματικό γραφείο του ΥΠΕΞ).
Από την τουρκική πλευρά συμμετείχαν ο ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν, ο υπουργός Οικονομίας Μπεράτ Αλμπαϊράκ, ο διευθυντής της ΜΙΤ Χακάν Φιντάν, ο υπουργός ‘Αμυνας Χουλουζί Ακάρ και ο υπουργός αρμόδιος για θέματα ΕΕ, Ομέρ Τσελίκ.
{videobox}K2XLxXVrikk{/videobox}
Υ.Γ. Καμία μετακίνηση της Άγκυρας από τις πάγιες θέσεις της: Τι αναμένεται από τον Γκουτέρες.
{jcomments on}