Πυροτεχνήματα Εξωτερικής πολιτικής προς Εσωτερική κατανάλωση.

0
440

Λίγα 24ωρα μετά τη δήλωση Γεραπετρίτη ότι η Εθνική «κόκκινη γραμμή» απέναντι στην Τουρκική παραβατικότητα είναι το «σκληρό» όριο των 6 μιλίων και των χωρικών υδάτων της χώρας, το Oruc Reis πλέει-με την δημόσια εκφρασμένη ανοχή της Ελληνικής Κυβέρνησης-στα 9 μίλια από το Καστελόριζο.

Τέσσερα 24ωρα επίσης μετά την σύνοδο κορυφής της ΕΕ στην οποία ο Έλληνας Πρωθυπουργός δεν απαίτησε κυρώσεις κατά της Τουρκίας και αποδέχθηκε άνευ αντίδρασης την απόρριψη οποιασδήποτε συζήτησης για εμπάργκο όπλων κατά της Αγκυρας, το υπουργείο Εξωτερικών «θυμήθηκε» την διπλωματική αντεπίθεση: Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές ο Νίκος Δένδιας με επιστολή του στον ευρωπαίο Επίτροπο αρμόδιο για θέματα διεύρυνσης Όλιβερ Βαρχίλι ζήτησε να εξεταστεί το ενδεχόμενο αναστολής της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας.

Και σύμφωνα με το ΑΠΕ, με έτερες επιστολές του προς τους ομολόγους του της Γερμανίας Χάικο Μάας, της Ισπανίας Αράνχα Γκονζάλες Λάγια και της Ιταλίας Λουίτζι Ντι Μάιο, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών ζήτησε από τις τρεις συγκεκριμένες χώρες να προχωρήσουν σε εμπάργκο όπλων προς την Άγκυρα.

Το επιχείρημα του ΥΠΕΞ είναι πως η Τουρκία χρησιμοποιεί τα αμυντικά συστήματα που της παρέχουν άλλες χώρες-παραγωγοί αμυντικού εξοπλισμού για επιθετικές ενέργειες ή περιφερειακή αποσταθεροποίηση, κάτι που είναι υποχρέωση όλων των κρατών μελών της ΕΕ να αποφύγουν.

Ειδικά, δε, προς την Γερμανία, η Ελληνική πλευρά επισημαίνει, κατά την ίδια πηγή, ότι πρέπει να μην δοθούν άδειες εξαγωγής για υποβρύχια, φρεγάτες, αεροσκάφη, καθώς και για την αναβάθμιση τεθωρακισμένων.

Το πρώτο προφανές ερώτημα που προκύπτει είναι εάν παραβιάζονται κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας γιατί τα δύο συγκεκριμένα αιτήματα υποβάλλονται τώρα και δεν τέθηκαν, από τον ίδιο τον πρωθυπουργό στην σύνοδο κορυφής.

Το δεύτερο ερώτημα είναι, εάν δεν παραβιάζονται κυριαρχικά δικαιώματα γιατί σπεύδει η κυβέρνηση εκ των υστέρων να ζητήσει – εκτός πλαισίου ΕΕ και όχι σε επίπεδο κορυφής – κυρώσεις κατά της Τουρκίας. Πόσο μάλλον αφού το Oruc Reis πλέει απλώς σε διεθνή ύδατα, και αφού με βάση την δημόσια τοποθέτηση Γεραπετρίτη η εθνική «κόκκινη γραμμή» είναι τα 6 μίλια.

Το τρίτο ερώτημα, που οφείλει να απαντήσει η Κυβέρνηση, είναι εάν το Oruc Reis πραγματοποιεί ή όχι αυτή την στιγμή έρευνες σε περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Η ταχύτητα του πλοίου φέρεται να είναι ταχύτητα ερευνών, όμως η απάντηση που δίνει κατηγορηματικά τις τελευταίες ημέρες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είναι πως το Oruc Reis απλώς… πλέει χωρίς να κάνει έρευνες. Εάν η απάντηση παραμένει ότι δεν κάνει έρευνες, τότε προς τι η διπλωματική «αντεπίθεση»;

Η συνέχεια στην ΠΗΓΗ…….

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here