Πως έγινε το διάγγελμα Αναστασιάδη στις 03/12/2016, ο οποίος ήταν έτοιμος λόγω των χρεών του σκοτεινού παρελθόντος του να δεχθεί το Ανάν ως βάσει διαπραγμάτευσης;
Πως έγινε και έκανε στροφή 180 μοιρών βγάζοντας μάλιστα και διάγγελμα για να βεβαιώσει ότι μένει πιστός σε αυτό που πέτυχε η Ελλάδα;
Δηλαδή ως βάση διαπραγμάτευσης να θεωρείται το ευρωπαϊκό κεκτημένο με την πλήρη αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων και την κατάργηση των εγγυήσεων;
Ευτυχώς, σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία, η ΠΟΛΙΤΕΙΑΚΗ και η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ηγεσία της Ελλάδας κράτησε Θερμοπύλες. Και ο νοών νοείτο.
Διαβάστε τις δηλώσεις Αναστασιάδη:
«Τίποτα δεν θεωρείται συμφωνημένο, αν δεν επέλθει συνολική συμφωνία επί όλων των θεμάτων, αποκλείοντας έτσι την επιδιαιτησία», τόνισε απόψε ο πρόεδρος Αναστασιάδης σε τηλεοπτικό μήνυμα, στο οποίο εξήγησε την χθεσινή συμφωνία- απόφαση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, για επανάληψη των διαπραγματεύσεων, μετά την πρόσφατη αποτυχία στην Ελβετία, και την σύγκληση διάσκεψης στην Γενεύη , στις 12 Ιανουαρίου.
Επίσης, σημείωσε πως ούτε το γεγονός ότι έχουν ορισθεί ημερομηνίες συναντήσεων, σε μια διαδικασία, που ξεκίνησε πριν από 18 μήνες, μπορεί να θεωρηθεί ως καθορισμός ασφυκτικών χρονοδιαγραμμάτων.
«Σ’ αυτές τις κρίσιμες ώρες βρίσκομαι σε συνεχή και στενή συνεργασία με την Ελληνική Κυβέρνηση, η οποία σταθερά παραμένει στο πλευρό της Κύπρου», υπογράμμισε ο Κύπριος πρόεδρος.
Στο τηλεοπτικό μήνυμα ο πρόεδρος Αναστασιάδης υποστήριξε ότι η χθεσινή απόφαση «αποτελεί μια σημαντική εξέλιξη, διότι αίρει τα προβλήματα, που δημιουργήθηκαν στο Μοντ Πελεράν, χωρίς να παγιώνει το αδιέξοδο με απρόβλεπτες συνέπειες, διασώζοντας τη δυναμική που υπήρχε, και καθορίζοντας ότι συνεχίζουμε από το σημείο, όπου είχαν διακοπεί οι συνομιλίες».
Ο πρόεδρος Αναστασιάδης διαβεβαίωσε ότι, πριν από την πραγματοποίηση της διάσκεψης για την Κύπρο θα προηγηθεί:
-Εντατική και ουσιαστική συζήτηση επί όλων των εκκρεμούντων θεμάτων με αλληλένδετο τρόπο, συμπεριλαμβανομένων των κριτηρίων του εδαφικού.
-Η τουρκική πλευρά έχει αποδεχθεί και δεσμευθεί ότι αποτελεί προϋπόθεση αυτής της διαδικασίας η κατάθεση χάρτη για το εδαφικό σε συγκεκριμένη ημερομηνία.
Πρόοδος στα πιο πάνω θέματα, σύμφωνα με τον πρόεδρο Αναστασιάδη, «θα μας επιτρέψει, να βρεθούμε σε ακτίνα συμφωνίας, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις και προοπτικές επιτυχούς κατάληξης κατά τη συζήτηση του κεφαλαιώδους ζητήματος της ασφάλειας και των εγγυήσεων, που θα ακολουθήσει, με την πραγματοποίηση της διάσκεψης για την Κύπρο».
Επίσης, δήλωσε ότι διαβεβαιώνει τον Κυπριακό Ελληνισμό ότι «καμία λύση δεν θα τεθεί ενώπιον του, αν δεν ικανοποιεί τις προσδοκίες και δεν απαντά στις εύλογες ανησυχίες του».
Η διασφάλιση της ενότητας σ’ αυτές τις σημαντικές εξελίξεις αποτελεί ένα κρίσιμο ζητούμενο, σημείωσε και ανακοίνωσε ότι γι’ αυτό τον λόγο έχει συγκαλέσει σύνοδο του Εθνικού Συμβουλίου την ερχόμενη Τετάρτη.
Τέλος έκανε έκκληση στις πολιτικές δυνάμεις να αποφύγουν τις όποιες ατεκμηρίωτες ερμηνείες και τοποθετήσεις.
Ο Κύπριος πρόεδρος πρόκειται να έλθει και στην Αθήνα για συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, και τους πολιτικούς ηγέτες.
Υ.Γ. Για αθέτηση όλων των δεσμεύσεών του και για πλήρη αποδοχή όλων των τουρκικών θέσεων κατηγόρησε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος.
Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι τα κόμματα βρίσκονται προ νέων τετελεσμένων, προσθέτοντας ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει υποχωρήσει στα πάντα και έχει αποδεχθεί ένα ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα και πενταμερή διάσκεψη.
Τον κατηγόρησε, επίσης, ότι εγκατέλειψε τους όρους που είχε θέσει, για συμφωνία στα κριτήρια του εδαφικού και αποτύπωση της συμφωνίας σε χάρτη, προτού συμφωνηθεί ημερομηνία για διάσκεψη.
Με τα όσα συμφώνησε ο Νίκος Αναστασιάδης, είπε ο Νικόλας Παπαδόπουλος, θα βάλει την Ελλάδα και την Κύπρο στο εδώλιο του κατηγορουμένου, επειδή δεν θα αποδεχόμαστε τους τουρκικούς εκβιασμούς.
Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος δήλωσε ότι θεωρεί τις εξελίξεις πολύ αρνητικές, υποστηρίζοντας ότι «για ακόμα μία φορά αποδεικνύεται ότι κυρίαρχοι στο παιγνίδι είναι ο Ακιντζί και ο Ερντογάν».
{jcomments on}