Σαμία από τον Θ.Ο.Κ.

0
461

Με την αναβίωση της κωμωδίας του Μενάνδρου Σαμία, ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου (Θ.Ο.Κ.) επανέρχεται στην Επίδαυρο μετά από τέσσερα χρόνια απουσίας.

Η Σαμία των Γιάννη Βαρβέρη και Εύη Γαβριηλίδη, στην πρώτη της εμφάνιση στο Αργολικό θέατρο το 1993 κέρδισε επάξια τον τίτλο ως μια από τις δέκα καλύτερες παραγωγές στην ιστορία του Φεστιβάλ Επιδαύρου.

Φέτος, είκοσι χρόνια μετά, ο Θ.Ο.Κ. αναβίωσε την πολύ πετυχημένη αυτή παράσταση για να εγκαινιάσει στις 28 Οκτωβρίου 2012, το νέο ιδιόκτητό του θέατρο.

Ο Θ.Ο.Κ. σαράντα και κάτι χρόνια μετά την πρώτη παράσταση του (1971) απέκτησε επιτέλους τη δική του στέγη, ένα μοναδικό στο είδος του κτίριο. Το κτίριο του Κρατικού Θεάτρου της Κύπρου, βρίσκεται στην καρδιά της Λευκωσίας και συμπεριλαμβάνει δύο θεατρικές σκηνές, αίθουσες δοκιμών, τα γραφεία της Διοίκησης, εργαστήρια, διαμερίσματα φιλοξενίας για συνεργάτες, καφεστιατόριο, κ.ά. 

Παρόλο που η συστηματική συμμετοχή του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου στο Φεστιβάλ Επιδαύρου ήταν και παραμένει πάγια θέση του Θ.Ο.Κ. και της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι δραματικές συνθήκες που διανύει η Κύπρος – μαζί με την Ελλάδα – τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα τη φετινή χρονιά, έθεσαν σοβαρές επιφυλάξεις για τη φετινή συμμετοχή στο Φεστιβάλ.

Όμως η δεδηλωμένη πολιτική, οικονομική και ηθική στήριξη της συντεταγμένης πολιτείας και συνακόλουθα, οι επιτυχημένες προσπάθειες του Θ.Ο.Κ. να μειώσει το κόστος μετάβασής του στο Φεστιβάλ με την προσέλκυση χορηγών, οδήγησαν στη λήψη της οριστικής απόφασης για συμμετοχή στο φετινό Φεστιβάλ στις 19 και 20 Ιουλίου 2013.

Μια παράσταση «πολύχρωμο κωμειδύλλιο με άσματα» όπου πρωταγωνιστούν και πάλι οι Αλκίνοος Ιωαννίδης, Κώστας Δημητρίου, Σπύρος Σταυρινίδης και Σταύρος Λούρας ενώ τον ομώνυμο ρόλο υποδύεται η Στέλα Φυρογένη.

Η Σαμία είναι ένα από τα τέσσερα σωζόμενα έργα του αρχαίου συγγραφέα της Νέας Κωμωδίας Μενάνδρου. Μέσα από μια σειρά παρεξηγήσεων, το έργο πραγματεύεται τα μπερδέματα που δημιουργεί ανάμεσα σε δύο οικογένειες ένα εξώγαμο παιδί. Η παράσταση είναι τοποθετημένη στην Αθήνα των αρχών του 20ου αιώνα.

Ο συνδυασμός της πρωτότυπης μετάφρασης του ποιητή Γιάννη Βαρβέρη, της δροσερής σκηνοθεσίας του Εύη Γαβριηλίδη, των υπέροχων σκηνικών και κοστουμιών του Γιώργου Ζιάκα, των χορογραφιών του Ισίδωρου Σιδέρη και της μουσικής του Μιχάλη Χριστοδουλίδη προσφέρουν ένα ιδιαίτερα απολαυστικό θέαμα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here