H μονοκομματική κυβέρνηση στην Ελλάδα θα πρέπει να βοηθήσει στην εδραίωση της βελτίωσης της πολιτικής σταθερότητας, που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια, αναφέρει ο ο οίκος Fitch μέσω του Πρακτορείου Bloomberg.
Το οικονομικό πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης περιλαμβάνει πιθανές μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της ανάπτυξης, όμως η επανεξισορρόπιση της δημοσιονομικής πολιτικής παραμένει μια πρόκληση.
Η ατζέντα της Νέας Δημοκρατίας περιλαμβάνει μειώσεις του εταιρικού φόρου, επίσπευση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων και δέσμευση για τη μείωση της γραφειοκρατίας – μέτρα που θα μπορούσαν να τονώσουν την ανάπτυξη.
Ο νέος υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας θα παρουσιάσει στις 23 Ιουλίου στο Κοινοβούλιο πακέτο μέτρων, που θα περιέχει μειώσεις φόρων για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και θα τεθούν σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2020.
Η κυβέρνηση εκτιμά το κόστος σε 5, 5 με 6 δις ευρώ. Σύμφωνα με ελληνικά ΜΜΕ το εν λόγω κόστος θα μπορούσε να κατανεμηθεί σε διάστημα 3 ετών. Η ισχυρή δημοσιονομική υπέρ-απόδοση – το πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 4,4% το 2018 ήταν σχεδόν 1% άνω του στόχου – δημιούργησε περιθώριο για ορισμένη δημοσιονομική χαλάρωση ενώ οι προτεινόμενες μειώσεις φόρων θα μπορούσαν επίσης να τονώσουν την αύξηση του ΑΕΠ.
Σε γενικές γραμμές η νέα κυβέρνηση κληρονομεί την πρόκληση της αλλαγής του μίγματος δημοσιονομικής πολιτικής, που έως τώρα βασίστηκε σε αυξήσεις φόρων και υπό-εκτέλεση των κυβερνητικών δαπανών για να επιτευχθεί μεγάλη. δημοσιονομική προσαρμογή.
Η αβεβαιότητα για το πώς μπορεί αυτό να επιτευχθεί αυξήθηκε προεκλογικά όταν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε την ακύρωση της μείωσης του αφορολόγητου, που επρόκειτο να ισχύσει το επόμενο έτος.
Αποτυχία διεύρυνσης της φορολογικής βάσης θα καταστήσει δυσχερέστερη την επανεξισορρόπηση της δημοσιονομικής πολιτικής επιτυγχάνοντας παράλληλα τον στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος (3,5% του ΑΕΠ ετησίως έως το 2022), ειδικά αν μειωθούν οι φόροι.
Η Νέα Δημοκρατία έχει δηλώσει ότι θα επιθυμούσε τη μείωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα κατά 1% τουλάχιστον, και σε μια τέτοια εξέλιξη η χώρα θα συνεχίσει να καταγράφει υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα.
Η κυβέρνηση έχει αναφέρει ότι θα επιδιώξει τη μείωση στο πλαίσιο συμφωνίας με τους δανειστές του επίσημου τομέα της Ελλάδας που θα λάβει υπόψη την εφαρμογή άλλων μεταρρυθμίσεων με δημοσιονομικά και αναπτυξιακά αποτελέσματα. Αυτό θα μειώσει τον κίνδυνο απότομης επιδείνωσης των σχέσεων με τους επίσημους δανειστές.
Ωστόσο, ο διάλογος με τους δανειστές μπορεί να περιπλεχθεί με την ακύρωση της μείωσης του αφορολόγητου, που αρχικά είχε νομοθετηθεί στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος στήριξης.
Πηγή: Fitch Ratings: Greece’s New Government Targets Growth, Tax Cuts