Άφαντα τα δολάρια…….Στα ύψη τα τρόφιμα…….
Τρεις τούρκικες τράπεζες βγήκαν εκτός διαπραγμάτευσης στο χρηματιστήριο, τα δολάρια αποτελούν είδος προς εξαφάνιση, ενώ η καθημερινότητα των Τούρκων έχει γίνει Γολγοθάς, καθώς οι τιμές των τροφίμων έχουν φτάσει στα ύψη, και τα βενζινάδικα σταμάτησαν να εξυπηρετούν πελάτες λόγω της αξίας της λίρας που άλλαζε ραγδαία.
Την ίδια στιγμή, οι Τούρκοι απαντούν στις εκκλήσεις Ερντογάν για τη λίρα με αναλήψεις των καταθέσεών τους.
Τρόφιμα στα ύψη
Ο διπλασιασμός των δασμών που επέβαλε προχθές, ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών στις τουρκικές εξαγωγές χάλυβα και αλουμινίου, ήταν η χαριστική βολή.
Τα πρατήρια βενζίνης σταμάτησαν να εξυπηρετούν τους πελάτες τους καθώς η αξία της λίρας άλλαζε ραγδαία, ενώ οι τούρκοι καταναλωτές σταμάτησαν να ψωνίζουν. Μάταιες αποδείχθηκαν και οι προσπάθειες του Υπουργού Εμπορίου να αντιστρέψει την κατάσταση.
Όπως ανέφερε κάτοικος της περιοχής οι άνθρωποι που έρχονται στο κατάστημα τους φεύγουν με άδεια χέρια και κανείς δεν κουβαλά τσάντα. Κάποιος άλλος είπε πως το ψυγείο τους είναι άδειο πήγε να ρωτήσει την τιμή για τις μελιτζάνες και είναι μεταξύ 2,5-3 τουρκικών λιρών.
Κραχ σε 3 τράπεζες
To χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης διέκοψε την διαπραγμάτευση 3 τουρκικών τραπεζών την Δευτέρα, μετά τις απώλειες άνω του 11% που σημείωναν οι μετοχές τους, όπως μεταδίδει το Reuters.
Οι μετοχές της Yapi Kredi, της Akbank και της Isbank σταμάτησαν αυτόματα από το ηλεκτρονικό σύστημα, σύμφωνα με ανακοίνωση του χρηματιστηρίου, καθώς σημείωναν απώλειες 11,5%, 11,9% και 11,3%, αντίστοιχα.
Προς εξαφάνιση το δολάριο
Έκτακτη συνάντηση με τις ρυθμιστικές αρχές θα έχουν οι τουρκικές τράπεζες καθώς το σύστημα βρίσκεται σε κρίση και ελλείψεις δολαρίων καταγράφονται σε όλη την Κωνσταντινούπολη.
Η αρχή (BDDK) ζήτησε τη συνάντηση, όπως μεταδίδει το Bloomberg επικαλούμενο τέσσερις πηγές καθώς η λίρα υπέστη χθες κραχ, βυθιζόμενη κατά 17%, η μεγαλύτερη πτώση από το 2001.
Επισκέψεις σε υποκαταστήματα των τριών μεγαλύτερων τραπεζών την Παρασκευή έδειξαν ότι πάλευαν να αντιμετωπίσουν τη ζήτηση για ξένο νόμισμα. Σε δυο τράπεζες οι πελάτες δεν μπορούσαν να πάρουν συνάλλαγμα καθώς τα υποκαταστήματα περίμεναν ποσότητες από τα κεντρικά.
Σε μια τράπεζα δεν μπορούσε να γίνει δεκτό αίτημα για ανάληψη 5.000 δολαρίων. Υπάλληλοι μιλούν για σημαντική αύξηση στις αιτήσεις για συνάλλαγμα.
Η εικόνα έρχεται σε μια ημέρα που ο Ερντογάν έκανε έκκληση στους πολίτες να μετατρέψουν το χρυσό και τα χρήματα που έχουν στο στρώμα σε λίρες για να αντιμετωπίσουν τον «οικονομικό πόλεμο».
Οι ρυθμιστικές αρχές ζήτησαν από τις τράπεζες να μελετήσουν το αντίκτυπο από τα σοκ τόσο της ισοτιμίας όσο και των επιτοκίων και τα ευρήματα θα εξεταστούν στη συνάντηση του Σαββάτου, σύμφωνα με τρεις πηγές του πρακτορείου. Επίσης θα εξεταστεί η κατάσταση σε ότι αφορά τη ρευστότητα.
Άλλοι τραπεζίτες μιλώντας υπό καθεστώς ανωνυμίας επιβεβαίωσαν την αύξηση της ζήτησης για συνάλλαγμα, αναφέροντας τον φόβο του κοινού ότι μπορεί να επιβληθούν μέτρα όπως «capital controls» για να αποφευχθεί η κρίση. Η κυβέρνηση έχει επανειλημμένα αρνηθεί την επιβολή τους.
Μεταφέρουν ρευστό από το εξωτερικό
Κάποιες τράπεζες αναγκάστηκαν να ζητήσουν μετρητά από το εξωτερικό για να καλύψουν τις ανάγκες, σύμφωνα με μια πηγή. Οι τουρκικές τράπεζες μεταφέρουν ηλεκτρονικά συνάλλαγμα σε ξένες και μετά πληρώνουν premium για να μεταφερθεί φυσικό χρήμα πίσω στην Τουρκία, είπε μια πηγή.
Παραδοσιακά οι Τούρκοι έχουν μεγάλο μέρος της αποταμίευσής τους σε ξένο νόμισμα για προστασία έναντι του πληθωρισμού και της λίρας. Περίπου το 50% των καταθέσεων στο τραπεζικό σύστημα είναι σε ευρώ ή δολάρια, όπως προκύπτει από στοιχεία της κεντρικής τράπεζας.
Υ.Γ. Πλησιάζει ξανά τις 7 λίρες το δολάριο: Αναμένονται νέοι κραδασμοί στις αγορές.
Υ.Γ.1. Τρέχουν και δεν φτάνουν στα κατεχόμενα: Πακέτο μέτρων λόγω της υποτίμησης της λίρας.
{jcomments on}