Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει ήδη επιλέξει την διαπραγματευτική ομάδα και τους τεχνοκράτες που θα τον ακολουθήσουν στην Ελβετία. Σχέδιο Β της Τουρκίας, το δημοψήφισμα για προσάρτηση των κατεχομένων!
Στον απόηχο της μαραθώνιας και έντονης όπως εκ των υστέρων αποδείχθηκε συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου στις 30/10/2016, με φόντο το Εδαφικό, πληροφορίες του “Σίγμα” φέρουν τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να έχει αποφασίσει σε σχέση με τη σύσταση της ομάδας που θα τον πλαισιώνει ως διαπραγματευτική ομάδα.
Η ομάδα, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, θα αποτελείται από τους συμβούλους: Κύπρο Χρυσοστομίδη, Πόλυ Πολιβίου, Τουμάζο Τσιελεπή και την Ερατώ Μαρκουλή, ενώ μαζί τους θα μεταβεί στο Μοντ Πελεράν και ένα εκπρόσωπος του τμήματος Πολεοδομίας, ένας του Κτηματολογίου και ένας του Υπουργείου Εξωτερικών.
Δεδομένο επίσης θεωρείται ότι μαζί με τον Πρόεδρο θα είναι και οι σταθεροί στενοί του συνεργάτες σε σχέση με το Κυπριακό.
Πηγές του “Σίγμα” αναφέρουν ότι σε αντίδραση πολιτικού αρχηγού ο οποίος ρώτησε τον ΠτΔ γιατί επιλέγει μόνο κάποιους και δεν θα πάρει όλη τη διαπραγματευτική ομάδα μαζί του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έδωσε την απάντηση ότι «δεν θέλει να πάρει μαζί του ανθρώπους που δίνουν πληροφορίες δηλαδή πληροφοριοδότες, αλλά ανθρώπους που έχουν πραγματική εμπλοκή και τον βοηθούν».
Σημαντικό στοιχείο στην συνεδρίαση αποτέλεσε η συζήτηση για το Σχέδιο Β της Τουρκίας, που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και σύμφωνα με τα όσα λέχθηκαν στο Εθνικό Συμβούλιο, δεν είναι άλλο από την διενέργεια δημοψηφίσματος στα κατεχόμενα, για προσάρτησή τους, στην Τουρκία, με τη μορφή προσάρτησης Κριμαίας.
Αποτελεί μια κίνηση, άκρως επικίνδυνη, η οποία θα πρέπει να αναχαιτιστεί, καθώς σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, η Ρωσία δεν θα μπορεί καν να αντιδράσει, λόγω της δικής της θέσης στην Κριμαία.
Σε σχέση με το Εδαφικό, να σημειώσουμε την παραδοχή από Προέδρου Αναστασιάδη ότι έχει ήδη προτείνει επίσημα στην τουρκοκυπριακή πλευρά να περάσει υπό ομοσπονδιακή διοίκηση η Μόρφου, κάτι το οποίο ο Μουσταφά Ακιντζί απέρριψε.
Πηγές τους Σίγμα, αναφέρουν ότι η παραδοχή αυτή προκάλεσε την αντίδραση της αντιπολίτευσης, η οποία τον κατηγόρησε για υπαναχώρηση από τις πάγιες θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς, οι οποίες πηγάζουν από τις αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου.
Έντονη ήταν επίσης η θέση ότι «από τη στιγμή που ο ίδιος πρότεινε η Μόρφου να περάσει σε ομοσπονδιακή διοίκηση, τώρα δεν θα μπορέσει καν να ζητήσει την επιστροφή της Μόρφου, υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση.
Μια ακόμα παρασκηνιακή πληροφορία αποτελεί η παρέμβαση Χριστόφια σε σχέση με τα ζητήματα Ασφάλειας και Εγγυήσεων, «αν θέλουμε να βρεθεί λύση πρέπει να βρούμε φόρμουλα που να ικανοποιεί και τους Τούρκους στο θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας».
Η δήλωση αυτή του Δημήτρη Χριστόφια προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, κ. Άντρου Κυπριανού.
Δείτε το παρασκήνιο πίσω από τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου για Εδαφικό…….
{videobox}zuMCFnXMZJg{/videobox}
{jcomments on}