Σύστημα Ανίχνευσης Μπούρδας….του Michael Shermer.

0
565

Ειδικά για τις μέρες που διανύουμε ένας πολύ χρήσιμος οδηγός…

Ο αρχισυντάκτης του περιοδικού «Skeptic» Michael Shermer μας προτρέπει να αναλογιζόμαστε την εγκυρότητα ενός ισχυρισμού θέτοντας τον κάτω από 10 διαφορετικές ερωτήσεις.

  1. ΠΟΣΟ ΑΞΙΟΠΙΣΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΠΗΓΗ ΤΟΥ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΥ;
  2. ΔΙΑΤΥΠΩΝΕΙ Η ΠΗΓΗ ΠΑΡΟΜΟΙΟΥΣ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΥΣ;
  3. ΈΧΕΙ ΕΠΑΛΗΘΕΥΤΕΙ Ο ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΟΝ ΑΛΛΟΝ;
  4. ΣΥΜΦΩΝΕΙ Ο ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΠΟΥ ΞΕΡΟΥΜΕ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ;
  5. ΕΧΕΙ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΚΑΤΑΡΡΙΨΕΙ ΤΟΝ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟ;
  6. ΠΟΥ ΔΕΙΧΝΕΙ Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ;
  7. ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ;
  8. Ο ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ ΠΑΡΕΧΕΙ ΘΕΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ;
  9. ΕΞΗΓΕΙ Η ΝΕΑ ΘΕΩΡΙΑ ΤΟΣΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΟΣΟ Η ΠΑΛΙΑ;
  10. ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΚΙΝΗΤΡΑ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟ;

«Καθώς μεγαλώνουμε τείνουμε να είμαστε εύπιστοι.

Πιστεύουμε σχεδόν οτιδήποτε μας λένε, ειδικά οι αρχές, οι ενήλικοι, τα βιβλία, οι πολιτικοί, η τηλεόραση, το Youtube και το ίντερνετ. Εννοώ υπάρχει μια θάλασσα πληροφοριών.

Και πως μπορείς να καταλάβεις τη διαφορά μεταξύ, ξέρεις, τι είναι σωστό και τι λάθος;

Οι άνθρωποι πιστεύουν περίεργα πράγματα επειδή το μυαλό είναι προγραμματισμένο να βρίσκει πρότυπα. Νομίζεις ότι βλέπεις ένα πρόσωπο στα σύννεφα, ή ένα πρόσωπο στον Άρη, ή την Παρθένο Μαρία σε ένα σάντουιτς με τυρί, Πολλά πρότυπα είναι αληθινά. Και είναι καλό να γνωρίζουμε ποια είναι αυτά τα πρότυπα. Και αυτό ονομάζεται μάθηση.

Συνδέουμε το «Α» με το «Β», και συχνά το «Α» όντως συνδέεται με το «Β.» Το πρόβλημα είναι ότι πολλά πρότυπα είναι λανθασμένα. Είναι δεισιδαιμονίες. Δεν είναι πραγματικά.

Συχνά με ρωτάνε όταν δίνω ομιλίες, «Γιατί να πιστέψω εσάς τους σκεπτικιστές;» Και η απάντηση μου είναι, «Μη μας πιστέψεις.» Μη πιστεύεις κανέναν βάση του κύρους ή κάποιας άλλης θέσης που έχει. Θα πρέπει να το ελέγξεις μόνος σου.

Και το αποκαλούμε αυτό «Σύστημα Ανίχνευσης Μπούρδας» γιατί όπως είπε και ο Carl Sagan «Υπάρχουν πολλές μπούρδες εκεί έξω και χρειαζόμαστε ένα σύστημα να τις ανιχνεύουμε» Και αυτό το σύστημα λέγεται Επιστήμη.

Το τελευταίο σημείο στο «Σύστημα Ανίχνευσης Μπούρδας» είναι: «Επηρεάζουν τα προσωπικά πιστεύω, η ιδεολογία και οι απόψεις του Ή λένε οι άνθρωποι για παράδειγμα: «Είμαι επιχειρηματίας πρέπει να είμαι σκεπτικιστής με την Παγκόσμια Υπερθέρμανση»

Περίμενε ένα λεπτό, δε θα έπρεπε να ακολουθήσουμε τα στοιχεία; Δεν θα έπρεπε να δούμε τα δεδομένα για το αν ο πλανήτης μας θερμαίνεται ή όχι; Λοιπόν, θερμαίνεται. Και δε θα έπρεπε να διακρίνουμε από τα στοιχεία αν η Υπερθέρμανση του Πλανήτη προκαλείται από τον άνθρωπο; Ναι μπορούμε και φαίνεται ότι έτσι είναι. Οπότε τι τα θέλουμε όλα αυτά τα πολιτικά; Επειδή είμαστε άνθρωποι.

Οπότε στην Επιστήμη πρέπει κάποια στιγμή να αφαιρέσουμε τα πολιτικά και τις ιδεολογίες και απλά να πούμε «τι μας λένε τα στοιχεία;»

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Αυτό που κάνει το «Σύστημα Ανίχνευσης Μπούρδας» με αυτές τις 10 ερωτήσεις είναι να μας βοηθάει όταν αντιμετωπίζουμε έναν ισχυρισμό να τον σκεφτόμαστε με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Και αυτό που πρόκειται να ανακαλύψετε είναι οτι υπάρχει ένα εύρος. Κάποιοι ισχυρισμοί είναι με βεβαιότητα ψευδείς.

Οι περισσότεροι από μας όταν παίζουμε με τα i-pod μας η χρησιμοποιούμε την μηχανή αναζήτησης της Google, ή σερφάρουμε στο διαδίκτυο, η παρακολουθούμε την υψηλής ανάλυσης τηλεόραση μας τότε αγαπάμε την επιστήμη.

Γνωρίζουμε πως η επιστήμη λειτουργεί. Και γνωρίζουμε πως οι αρχές της είναι σωστές. Μόνο όταν έχουμε να κάνουμε με συγκεκριμένα πράγματα όπως όταν ρωτάμε:

«Ποιο είναι το νόημα της ζωής, από που προερχόμαστε, τι θα συμβεί στο μέλλον;» Τότε αρχίζουμε να σκεφτόμαστε «Ίσως θα έπρεπε να είμαι καχύποπτος με την επιστήμη».

Στην πραγματικότητα, η επιστήμη είναι το καλύτερο εργαλείο που επινοήθηκε ποτέ για την κατανόηση του κόσμου και θα έπρεπε να το αγαπάμε».

Πηγή CosmosEduThess

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here