Η παθητική στάση της ΕΕ και τα νέα «αγκάθια» για την επανάληψη των διερευνητικών επαφών στην Αθήνα – Γιατί Κυβερνητικοί παράγοντες κάνουν λόγο για «περιορισμένης εμβέλειας» πρόκληση – Το μεγάλο ερώτημα είναι τι οδηγίες έχει το πλήρωμα του Τουρκικού πλοίου.
Την καυτή πατάτα της εξόδου του Τουρκικού ερευνητικού πλοίου «CESME» στο Κεντρικό Αιγαίο έχει να χειριστεί η Eλληνική Κυβέρνηση, την ώρα που η Αθήνα συνεχίζει να τείνει χείρα φιλίας προς την Άγκυρα δηλώνοντας ότι αναμένει από το καθεστώς Ερντογάν απαντήσεις επί των προτεινόμενων ημερομηνιών για την επανάληψη των διερευνητικών επαφών.
Σε ένα παράλληλο πεδίο, η σκλήρυνση της Αμερικανικής στάσης απέναντι στην Τουρκία, με αφορμή την αγορά των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων S-400 από την Άγκυρα, μπορεί να δημιουργήσει άγνωστες περιπλοκές και στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις. Σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία η Ευρωπαϊκή Ένωση μοιάζει να βρίσκεται σε παράλυση.
Η Γερμανία, ευρισκόμενη σε παρατεταμένη φάση ενδοσκόπησης λόγω των επερχόμενων εκλογών του Σεπτεμβρίου, εξακολουθεί να παρακολουθεί παθητικά την Τουρκία να θέτει ζητήματα κυριαρχίας και να αμφισβητεί την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας, άρα και τα γεωγραφικά όρια της Ε.Ε.
Η έξοδος στο Αιγαίο του «CESME», ενός ερευνητικού πλοίου που ανήκει στο Τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό και όχι σε κάποιο ερευνητικό ινστιτούτο, δοκιμάζει τις αντοχές του Ελληνικού πολιτικού συστήματος.
Κορυφαίοι κυβερνητικοί παράγοντες αναφέρονταν στις προγραμματιζόμενες – μέχρι τις 2 Μαρτίου – υδρογραφικές εργασίες από το «CESME» στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στη Λήμνο, τον Άγιο Ευστράτιο και τη Σκύρο ως μια «περιορισμένης εμβέλειας» πρόκληση.
Αρμόδια στελέχη της Ελληνικής Κυβέρνησης εξηγούν ότι η προφανής παρανομία στην έξοδο του «CESME» είναι ότι η NAVTEX με την οποία ανακοινώθηκαν υδρογραφικές εργασίες εκδόθηκε από τον παράκτιο σταθμό της Σμύρνης που δεν έχει δικαιοδοσία να αδειοδοτεί ερευνητικές εργασίες στο Αιγαίο, ακόμη και αν οι έρευνες αυτές προγραμματίζονται σε διεθνή ύδατα.
Όσο και αν επιχειρείται η υποβάθμιση του «τσαμπουκά» των Τούρκων με τον πλου του «CESME» για έρευνες δίπλα σε τρία Eλληνικά νησιά, το μπαλάκι είναι στην Eλληνική Κυβέρνηση που θα πρέπει να καθορίσει τον τρόπο αντίδρασής της.
Τι θα κάνει το «CESME»;
Η συνέχεια στην ΠΗΓΗ………