Το ερώτημα που βασανίζει τον Μητσοτάκη – Παραπέμπεις έναν πρώην πρωθυπουργό στο ειδικό δικαστήριο;

0
474

Η ιστορία επαναλαμβάνεται σχεδόν πάντα. Το ζήτημα είναι οι συνθήκες, τα πρόσωπα και τελικά οι αποφάσεις. Το 1989 ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης παρέπεμψε τον Ανδρέα Παπανδρέου στο ειδικό δικαστήριο για την υπόθεση Κοσκωτά με τα γνωστά αποτελέσματα.

Όπως ομολόγησε και ο ίδιος αργότερα, ίσως δεν θα έπρεπε να το έχει κάνει, αφού εκ του αποτελέσματος αυτός ήταν ο χαμένος.

Σήμερα, 30 χρόνια μετά, ο γιος του Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται μπροστά στο ίδιο δίλημμα. Αν δηλαδή, θα παραπέμψει στο ειδικό δικαστήριο τον Αλέξη Τσίπρα που φιλοδοξεί να αναδειχθεί πολιτικός επίγονος του Ανδρέα, στο χώρο της κεντροαριστεράς.

Οι γνώμες στο επιτελείο του πρωθυπουργού είναι μοιρασμένες, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες.

Ας δούμε όμως με τη σειρά τα δεδομένα.

Μέσα στην εβδομάδα, κατά πάσα πιθανότητα θα φτάσει στη Βουλή η δικογραφία που θα αφορά στην υπόθεση Novartis, με αφορμή τη μήνυση και τις καταθέσεις κορυφαίων πολιτικών.

Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, ο επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος αλλά και ο εν ενεργεία αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Αγγελής κατέθεσαν την εβδομάδα που πέρασε στην ειδική έρευνα που διεξάγεται στον Άρειο Πάγο και – τουλάχιστον ένα από αυτούς, ο Αντώνης Σαμαράς – αναφέρθηκε ονομαστικά στα πρόσωπα του Αλέξη Τσίπρα και του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, στον οποίο αποδίδεται το προσωνύμιο Ρασπούτιν.

Τους κατηγόρησε για την ενορχήστρωση της εμπλοκής πολιτικών προσώπων στο σκάνδαλο της Novartis προκειμένου να αποκομίσει ο ΣΥΡΙΖΑ πολιτικό όφελος σε βάρος της Νέας Δημοκρατίας και του Κινήματος Αλλαγής.

Στην ίδια λογική κινήθηκαν και οι άλλες καταθέσεις των πολιτικών. Όπως ήταν φυσικό η αναφορά αυτή, με βάση το νόμο περί ευθύνης υπουργών ήταν αρκετή ώστε να σταματήσει η έρευνα και να σταλεί ο φάκελος στη Βουλή για να αποφασιστούν οι περαιτέρω ενέργειες.

Από εδώ λοιπόν και μετά ξεκινά ένα πολιτικό θρίλερ καθώς η κυβερνητική πλειοψηφία σε συνδυασμό με τους βουλευτές του ΚΙΝΑΛ, τα δύο κόμματα στελέχη των οποίων έχουν εμπλακεί στην υπόθεση, πρέπει να αποφασίσει τι θα κάνει.

Τα ενδεχόμενα είναι τρία:

-Καμία ενέργεια

-Πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής

-Πρόταση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής.

Όπως όλα δείχνουν θα επιλεγεί τελικά η τρίτη οδός και η Βουλή θα συστήσει προανακριτική επιτροπή γεγονός ότι που θα ανεβάσει κατακόρυφα το πολιτικό θερμόμετρο για τους επόμενους μήνες.

 Το ζητούμενο όμως είναι το αμέσως μετά.

Κανείς δεν γνωρίζει με βεβαιότητα το τι θα συμβεί. Σε μεγάλο βαθμό θα εξαρτηθεί και από τις καταθέσεις όλων των εμπλεκόμενων στην υπόθεση.

Για παράδειγμα έχει πολύ μεγάλη σημασία το τι θα πουν στην προανακριτική επιτροπή οι τρεις προστατευόμενοι μάρτυρες. Αν δηλαδή, όπως υποστηρίζουν ορισμένοι, καταθέσουν ότι εκβιάστηκαν ή έστω παροτρύνθηκαν να εμπλέξουν δύο πρώην πρωθυπουργούς και άλλους οκτώ υπουργούς των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ με ανταλλάγματα ακόμη και χρηματικά.

Παράλληλα, το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών και η άρση του τηλεφωνικού απορρήτου σε όλα τα εμπλεκόμενα πολιτικά και μη πρόσωπα που αναμένεται να ζητήσουν οι δύο αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου οι οποίοι διενεργούν την έρευνα ενδέχεται να δημιουργήσει νέα, πρόσθετα δεδομένα.

Έτσι, λοιπόν, για να επανέλθουμε στο βασικό αρχικό ερώτημα που θα καθορίσει πολλές από τις μελλοντικές πολιτικές εξελίξεις υπάρχει και θα υπάρχει στο τραπέζι για αρκετούς μήνες.

Ακόμη και αυτοί που είναι υπέρ της παραπομπής Τσίπρα και Παπαγγελόπουλου σε ειδικό δικαστήριο επισημαίνουν ότι οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν αφού ολοκληρωθεί ο κύκλος των καταθέσεων και ανάλογα με τα στοιχεία τα οποία θα προκύψουν.

Η αμφιβολία πάντως αφορά κυρίως στον Αλέξη Τσίπρα για το αν και με ποιο τρόπο θα αποδειχθεί δική εμπλοκή στην υπόθεση. Για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο τα πράγματα, πάντα κατά τους υποστηρικτές του ειδικού δικαστηρίου, είναι ήδη αυταπόδεικτα, αλλά φυσικά μένουν να «δεθούν» με καταθέσεις.

Σε κάθε περίπτωση τη τελική απόφαση, ανεξαρτήτως με αυτά που λέγονται περί Βουλής και αποφάσεων των βουλευτών θα λάβει ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ίσως σε αυτή την περίπτωση θα ήταν χρήσιμη και η συμβουλή του πατέρα του, αλλά δυστυχώς είναι μόνος του. Και οι αποφάσεις του θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό τόσο το δικό του μέλλον όσο και του τόπου.

Ρεπορτάζ HELLAS JOURNAL

ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας, εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here