Το Μεγάλο Κόλπο με το 600αρι των Επιστημόνων-«Πάρτι» εκατομμυρίων με εταιρίες-φαντάσματα και ξεχασμένες ΜΚΟ.

0
586

Ένα αποκαλυπτικό ρεπορτάζ  για τα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης, μέσα από τα οποία θα πάρουν οι επιστήμονες τα 600 ευρώ, δημοσίευσε στις 12/04/20 η «Κυριακάτικη Δημοκρατία»:

Τη στιγμή που η Ελλάδα βρίσκεται σε μία καταστροφική οικονομική περιδίνηση εξαιτίας των μέτρων για τον περιορισμό του Covid-19, κάποιοι φαίνεται πως έχουν αφήσει ανοιχτά τα παράθυρά τους όχι για να μπει μέσα ζωογόνος αέρας με ιοκτόνο δράση, αλλά εκατομμύρια ευρώ με ευεργετική δράση για την τσέπη τους!…

Και ενώ η καταστροφική λαίλαπα έχει αρχίσει ήδη να σαρώνει τον κόσμο των επιχειρήσεων και της εργασίας, σε κάποιους κήπους έχουν αρχίσει να φυτρώνουν «λεφτόδεντρα» – και μάλιστα με κυβερνητική σπορά – κι ας ισχυρίστηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας πως «λεφτόδεντρα» δεν υπάρχουν.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα σε αυτό είναι η υπόθεση με τα vouchers «τηλεκατάρτισης με πιστοποίηση» -όπως είναι ο βαρύγδουπος αλλά κενός ουσίας χαρακτηρισμός – διάρκειας 100 ωρών, που θα αναγκαστεί να αποδεχθεί μερίδα Ελλήνων επιστημόνων, προκειμένου να λάβει ένα δήθεν «επίδομα» της τάξης των 600 ευρώ, το οποίο μοιάζει περισσότερο με εμπαιγμό του επιστημονικού κόσμου από την κυβέρνηση και τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, παρά με προσπάθεια στήριξης τεράστιων κλάδων της ελληνικής οικονομίας.

Βλέπετε, από το συγκεκριμένο πρόγραμμα σίγουρα δεν θα βοηθηθούν ιδιαιτέρως οι επιστήμονες ελεύθεροι επαγγελματίες, όπως οι δικηγόροι, οι συμβολαιογράφοι, οι μηχανικοί, οι εκπαιδευτικοί, οι δικαστικοί επιμελητές, οι εκπαιδευτικοί, οι ερευνητές, οι οικονομολόγοι και οι λογιστές, που είναι οι βασικοί δικαιούχοι.

Μάλλον μετά βίας θα μπορέσουν να καλύψουν ελάχιστες βασικές ανάγκες τους. Αντίθετα, ο πακτωλός των χρημάτων – μιλάμε για ποσά με πολλά μηδενικά – θα κατευθυνθεί σε ελάχιστες τσέπες, οι κάτοχοι των οποίων τελικά θα προσφέρουν υπηρεσίες με ελάχιστο ή και μηδαμινό κόστος.

Ο λόγος όχι μόνο για τα αδειοδοτημένα Κέντρα Διά Βίου Μάθησης (επίπεδο 1 και 2), γνωστά και ως ΚΕΚ, στα οποία θα απευθυνθούν οι επιστήμονες προκειμένου να γίνουν δικαιούχοι του επιδόματος, αλλά και για τις εταιρίες Ολοκληρωμένων Συστημάτων Τηλεκατάρτισης (Ο.Σ.Τ.Κ.), όπως ονομάζονται, οι οποίες θα παρέχουν στα ΚΕΚ το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, το οποίο στη συνέχεια με έναν κωδικό θα μπορούν να «τρέξουν» οι επιστήμονες για τη λεγόμενη ασύγχρονη τηλεκατάρτιση (σ.σ.: μία άλλη μεγάλη ανακάλυψη της εποχής μας με… κενό αέρος!)

Δεν πρόκειται για μαθήματα με παρουσία μέσω διαδικτύου καθηγητή και ταυτόχρονη παρακολούθηση όσων συμμετέχουν, αλλά για ένα πρόγραμμα που απλά τρέχει στον υπολογιστή. Δεν είναι τυχαίο που κάποια ΚΕΚ έχουν αρχίσει να προσφέρουν δώρο σε όποιον επιστήμονα τα επιλέξει κι ένα…κανονικό σεμινάριο.

Ο συνολικός προϋπολογισμός της δράσης είναι 192.965.940 ευρώ. Από αυτά 84.760.740 ευρώ – ή 470 ευρώ ανά ωφελούμενο – ανακοινώθηκε αρχικά πως θα κατευθυνθούν στα ΚΕΚ, τα οποία στην πραγματικότητα θα παρέχουν μόνον έναν κωδικό (!) στους υποψηφίους.

Σε δεύτερο χρόνο, όμως, έγινε γνωστό πως περίπου 30.000.000 από τα 84.000.000 ευρώ θα πάνε στα ταμεία των εταιριών που θα προσφέρουν αυτά τα – ας πούμε – εγκεκριμένα συστήματα τηλεκατάρτισης (σ.σ.: αυτός είναι ένας πρώτος υπολογισμός. Το ποσό μένει να κριθεί, όπως θα εξηγήσουμε στη συνέχεια).

Στις 6 Απριλίου, μάλιστα, αναρτήθηκε στη Δι@ύγεια και η σχετική απόφαση με τίτλο «Συγκρότηση Μητρώου Εγκεκριμένων Ολοκληρωμένων Συστημάτων Τηλεκατάρτισης (Ο.Σ.Τ.Κ.)».

Σε αυτό το έγγραφο, βεβαίως, συμβαίνει κάτι πρωτοφανές για ανακοίνωση απόφασης Υπουργείου, καθώς δεν αναγράφονται οι εταιρίες – ως είθισται – που θα μοιραστούν τα 30.000.000 ευρώ, αλλά επτά ηλεκτρονικοί σύνδεσμοι (links), οι οποίοι οδηγούν σε κάποιες… αστείες σελίδες, στις οποίες διαφημίζονται υποτυπωδώς αυτά τα συστήματα τηλεκατάρτισης, αλλά δεν περιέχονται άλλες πληροφορίες για το εταιρικό σχήμα που βρίσκεται από πίσω.

Και ενώ τα ΚΕΚ, τα οποία θα μοιραστούν το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 54.000.000 ευρώ για μηδενικές υπηρεσίες λόγω του μοντέλου κατάρτισης, είναι εκατοντάδες, άρα τελικά ο μποναμάς θα μοιραστεί αρκετά, αντίθετα οι εταιρίες που θα μοιραστούν τα 30.000.000 ευρώ είναι έξι, καθώς δύο από τους ηλεκτρονικούς συνδέσμους που αναγράφονται στο μητρώο του Υπουργείου ανήκουν στην ίδια εταιρία.

Μία απλή διαίρεση, λοιπόν, εάν υποθέσει κανείς πως το ποσό θα μοιραστεί ισότοπα, οδηγεί στο συμπέρασμα πως καθεμία από αυτές θα λάβει  5.000.000 ευρώ για ένα πρόγραμμα που ενδεχομένως δεν στοιχίζει πάνω από μερικές χιλιάδες ευρώ. Και ίσως…ούτε τόσα.

Όχι κι άσχημα! Στα ονόματα, μάλιστα, των ιδιοκτητών των εταιριών περιλαμβάνεται κι αυτό ενός επιχειρηματία που δραστηριοποιείται στη Θεσσαλία και ο οποίος έχει απασχολήσει και στο παρελθόν την επικαιρότητα για διασπάθιση δημόσιου χρήματος. Η ιστορία, σε αυτή την περίπτωση, επαναλαμβάνεται και τη δεύτερη φορά σαν τραγωδία κι όχι σαν φάρσα!

Η συνέχεια στην ΠΗΓΗ…..

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here