Με τον χρόνο να πιέζει ασφυκτικά και την χώρα να μην έχει μπει σε περίοδο κανονικότητας ο Αλέξης Τσίπρας από την ομιλία του στο υπουργικό έφερε προ ευθυνών τους υπουργούς του, τονίζοντας τους πως όποιος δεν ακολουθήσει τους ρυθμούς που εποχές, δανειστές αλλά και κοινωνία επιτάσσουν τότε θα τίθεται σε «διαθεσιμότητα».
Πιο συγκεκριμένα ο Πρωθυπουργός τόνισε πως το κυβερνητικό του σχήμα πρέπει να διέπεται από αμεσότητα και να υλοποιεί με χρόνους ακριβείς ως προς το οργανόγραμμα τις μεταρρυθμίσεις όσο επίπονες και δύσκολες αν είναι.
Με αυτόν τον τρόπο έδειξε πως δεν θα ανεχτεί συμπεριφορές που παρεκκλίνουν της κυβερνητικής ομάδας και μάλιστα στο πλαίσιο αυτό τόνισε πως τα υπουργεία ανήκουν στον ελληνικό λαό και μόνο και απλώς οι «εκλεκτοί» του καλούνται να τα υπηρετήσουν.
«Ο καθένας και η καθεμία πρέπει να τιμήσουμε την εμπιστοσύνη που έδειξε ο λαός» και «να φέρουμε στη χώρα τις αναγκαίες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις». Το βασικό ζητούμενο είναι «σκληρή δουλειά, με συλλογικότητα και χωρίς ιδιοτέλειες» διεμήνυσε.
«Δεν έχουμε απεριόριστο χρόνο. Η διαπραγμάτευση τελείωσε. Πρέπει να ανταποκριθούμε στην απαίτηση του ελληνικού λαού, που ζητά να κυβερνήσουμε. Πρέπει να σηκώσουμε τα μανίκια και να δουλέψουμε με ταχύτητα, υπευθυνότητα, μεθοδικότητα» σημείωσε.
Τους επέστησε την προσοχή
«Δεν έχετε χρόνο, δεν πρέπει να λειτουργήσετε έχοντας στο μυαλό σας ότι έχει ο θεός, Θα πρέπει να λειτουργήσετε να παράξετε έργο, σε έξι μήνες ο καθενός και η καθεμιά του θα πρέπει να παρουσιάσει ένα πρώτο απολογισμό των έργων του και με βάση αυτό το έργο και την αποτελεσματικότητά σας θα κριθείτε», είπε ο Πρωθυπουργός δίνοντας με αυτόν τον τρόπο το στίγμα πάνω στο οποίο θα κινηθεί το κυβερνητικό σχήμα.
Στην συνέχεια μάλιστα απέτρεψε τους υπουργούς του να μην κάνουν τηλεοπτικές εμφανίσεις και ότι έχουν να πουν να το πράξουν με έργα, ενώ στην συνέχεια τόνισε πως θα επιβλέπει και ο ίδιος την εξέλιξη των μεταρρυθμίσεων,
«Δεν είστε μόνοι, τα υπουργεία δεν ανήκουν σε εσάς ανήκουν στο λαό, εσείς καλείστε για κάποιο ορισμένο διάστημα να τα στελεχώσετε και να ανταποκριθείτε στην ευθύνη οποιαδήποτε άλλα»
Οι τρεις κύκλοι
Τρεις ομόκεντροι κύκλοι είναι αυτοί που πρέπει να διαγραφούν από τους υπουργούς προκειμένου η Κυβέρνηση να υλοποιήσει το (δύσκολο) έργο της.
Δια στόματος του Αλέξη Τσίπρα οι τρεις κύκλοι είναι:
-ο πρώτος κύκλος αφορά το κυβερνητικό συμβούλιο οικονομικής πολιτικής στο οποίο θα συμμετέχουν τα οικονομικά και παραγωγικά υπουργεία για το σχεδιασμό και υλοποίηση μεταρρυθμίσεων
-ο δεύτερος κύκλος το κυβερνητικό συμβούλιο κοινωνικής πολιτικής εργασίας, υγείας και παιδεία κύριο στόχο το συντονισμό των πολιτικών για τη στήριξη του
-ο τρίτος κύκλος το γνωστό ΚΥΣΕΑ το οποίο δεν θα συνεδριάζει μόνο για να παίρνει αποφάσεις
Στόχος…..η διαφορετική Ελλάδα
Στόχος της κυβέρνησης, όπως ανέφερε ο κ. Τσίπρας είναι στο τέλος της τετραετίας να έχει διαμορφωθεί μια διαφορετική Ελλάδα, που θα έχει βγει από την κρίση, θα έχει φύγει από την επιτροπεία των δανειστών, θα έχει αποκαταστήσει το κύρος της στο εξωτερικό και θα έχει επιστρέψει στην ανάπτυξη.
Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι απαιτείται η προσήλωση στην εφαρμογή των υποχρεώσεων που απορρέουν από τη συμφωνία με τους δανειστές, έτσι ώστε να ολοκληρωθεί με επιτυχία η πρώτη αξιολόγηση και να ανοίξει ο δρόμος τόσο για τη διαπραγμάτευση για το χρέος,, αλλά και προχωρήσει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Οι δυσκολίες
«Έχουμε πλήρη επίγνωση των δυσκολιών της συμφωνίας, αλλά αυτή η συμφωνία δεν εμπεριέχει μόνο αγκάθια» είπε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας πως υπάρχουν και θετικές δράσεις, που σχετίζονται με την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, την αδήλωτη εργασία και τις μεταρρυθμίσεις στον δημόσιο τομέα.
ΕΣΠΑ και φοροδιαφυγή
Περιγράφοντας τις προτεραιότητες της κυβέρνησης, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στις αναγκαίες παρεμβάσεις που χρειάζονται στο χώρο της Υγείας, στην αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ, αλλά και στην πάταξη της φοροδιαφυγής. «Πρέπει να προχωρήσουμε στις απαραίτητες τομές, πρέπει να σπάσουμε το απόστημα» είπε χαρακτηριστικά.
Ανακοίνωσε, επίσης, ότι είναι έτοιμα και θα κατατεθούν στη Βουλή, μόλις ανοίξει, τα νομοσχέδια για τις ραδιοτηλεοπτικές συχνότητες, τη λαθρεμπορία των καπνικών, το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας που ρυθμίζει θέματα όλων των βαθμίδων, το νομοσχέδιο για τη συνεταιριστική οργάνωση των αγροτών και το νομοσχέδιο για την έρευνα και την καινοτομία.
{jcomments on}