Ο κ. Τσακαλώτος ξεκίνησε την τοποθέτηση του με το προσχέδιο του Προϋπολογισμού που κατέθεσε η Κυβέρνηση.
Σημείωσε οι προβλέψεις έχουν μια δύναμη. «Πρέπει να υπάρχει μια ισορροπία μεταξύ αισιοδοξίας και απαισιοδοξίας. Αλλά η Κυβέρνηση το παράκανε. Έχετε καταθέσει το πιο αισιόδοξο σενάριο, καταλαβαίνω γιατί το κάνατε αλλά κάνατε λάθος».
Στη συνέχεια ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στην ομιλία του Κ.Ε. του ΚΚΕ κ. Παφίλη. Θύμισε ότι ο κ. Παφίλης είπε ότι το μαύρο χρήμα είναι συστατικό στοιχείο του καπιταλισμού και του απάντησε ότι αυτό είναι και σωστό και λάθος.
Γιατί όπως τόνισε ο κ. Τσακαλώτος από το Κεφάλαιο του Μαρξ είναι ξεκάθαρο ότι στον καπιταλισμό το κέρδος δεν οφείλεται σε παράνομες πράξεις αλλά στην εκμετάλλευση, την υπεραξία. Βέβαια συνέχισε ο Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, «αν τους αφήσουμε, θα βγάλουν και από παράνομες πράξεις».
Και σημείωσε ότι για 30 χρόνια κεντροδεξιές και κεντροαριστερές κυβερνήσεις τους αφήνανε. Και για αυτό τόνισε ότι είναι ζήτημα ηγεμονίας. Πρέπει να είναι ηγεμονική η θέση υπέρ της καταπολέμησης του μαύρου χρήματος. Και τα τελευταία χρόνια, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, υπήρχε αυτή η λογική. Όπως βέβαια θέμα ηγεμονίας είπε ότι είναι και άλλα θέματα που έθιξε ο κ. Παφίλης, όπως ο ορισμός της τρομοκρατίας.
Με βάση όλα αυτά σημείωσε ότι χρειάζονται:
-τα μέτρα δέουσας επιμέλειας ώστε να επιβεβαιωθεί ότι μια συναλλαγή δεν έχει κίνδυνο νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες
-προβλέψεις για την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των εποπτικών και διωκτικών αρχών της Ελλάδας με αντίστοιχες του εξωτερικού
Όμως είναι απαραίτητο να θωρακίσουμε τους θεσμούς απέναντι στο ξέπλυμα μαύρου χρήματος και την διαφθορά τόσο γιατί αποσπά πόρους που θα μπορούσαν να κατευθυνθούν στην υγεία την παιδεία, όσο όμως και γιατί επιτρέπει σε συγκεκριμένα συμφέροντα να ελέγχουν και να κατευθύνουν πόρους και με αυτόν τον τρόπο να επηρεάζουν αποφάσεις και άρα την δημοκρατία μας. Και άρα είναι θέμα και οικονομικής πολιτικής και θέμα δημοκρατίας.
Στην συνέχεια ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε ότι:
«Ο κ. Ζαββός είναι αρκετά έντιμος να πει ότι κάναμε εμείς πολλά πράγματα.
Κάτω από την καθοδήγηση της τότε Γενικής Γραμματέως Οικονομικής Πολιτικής πήραμε μια πολύ μεγάλη αναγνώριση σε αυτό το κομμάτι. Και κάναμε πράγματα όπως:
-μητρώο διασταύρωσης τραπεζικών λογαριασμών και φορολογικών στοιχείων,
-στρατηγικός σχεδιασμός ενάντια στη διαφθορά,
-ενεργοποίηση της Επιτροπής Στρατηγικής ενάντια στο Ξέπλυμα που υπήρχε μόνο στα χαρτιά,
-ουσιαστική συνεργασία μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων»
Σημείωσε όμως ότι τον στεναχωρεί το γεγονός ότι η ΝΔ δεν αξιοποίησε τους δημοσίους υπαλλήλους που δούλεψαν για αυτά τα ζητήματα και τους έβαλε «στον πάγο». Και τόνισε ότι αυτό δεν είναι ούτε αξιοκρατικό ούτε επιτελικό.
Τέλος ο κ. Τσακαλώτος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν έχει κάνει τίποτα για την ενίσχυση του μητρώου πραγματικού δικαιούχου και σημείωσε ότι για να μπορέσει ο δημόσιος τομέας να αντιμετωπίσει την υπεροπλία όσων προσπαθούν να φοροδιαφύγουν ή να ξεπλύνουν μαύρο χρήμα χρειάζεται νόμους, κανονισμούς αλλά και μια Κυβέρνηση που πιστεύει στον δημόσιο τομέα και θέλει να αλλάξει τον συσχετισμό δύναμης, να μειώσει την δύναμη των ισχυρών και των πλουσίων. Και η ιδεολογία της ΝΔ δεν της επιτρέπει να το κάνει αυτό.